Vrederechters willen niét beslissen over geschillen tot 3.000 euro News
Vrederechters willen niét beslissen over geschillen tot 3.000 euro
News

Vrederechters willen niét beslissen over geschillen tot 3.000 euro

De vrederechters willen niet bevoegd worden voor alle geschillen onder de 3.000 euro. Nu is die grens 1.860 euro. Dat zegde de Antwerpse vrederechter Bert Janssens zopas in de Senaatscommissie Justitie. Daar worden hoorzittingen georganiseerd over de nieuwe wet op de familierechtbank die de Kamer vorig jaar goedkeurde. Bert Janssens vertegenwoordigde er het Koninklijk Verbond van Vrederechters.

Momenteel zijn de vrederechters bevoegd voor alle geschillen tot 1.860 euro. De Kamer trok die grens op tot 3.000 euro en dat zien de vrederechters om vier redenen niet zitten:

* Het is onrealistisch. Het werk van de vrederechters is de jongste tien jaar gestegen met 86%. Als men nu de bevoegdheid "praktisch verdubbelt" (van 1.860 naar 3.000 euro) wordt dit onwerkbaar.

* De vrederechters worden bevoegd voor allerlei zaken waarvan ze niets kennen (medisch recht, openbare aanbestedingen, bouwzaken, verzekeringsrecht…) en die ook niet passen in hun profiel van "nabijheidsrechter" (rechter dicht bij de mensen).

* Bepaalde vredegerechten zullen kleine rechtbanken van eerste aanleg worden en andersom.

* De Kamer hield geen rekening met de enorme toename van het aantal voorlopige bewindvoeringen. De vrederechters moeten voor mensen die "onbekwaam" zijn een voorlopig bewindvoerder aanstellen om hun goederen te beheren. Met de vergrijzing van de bevolking neemt die groep enorm toe. Meestal zijn deze mensen immobiel, zodat de vrederechters zich ook moeten verplaatsen. Deze werklast zal alleen maar groeien.

Bert Janssens sprak zich dus radicaal uit tegen dit aspect van de wet. Hij had ook een alternatief. "In consumentenzaken zou alleen nog gedagvaard mogen worden bij de vrederechter van de woonplaats van de consument". Momenteel bepalen nogal wat energieleveranciers, ziekenhuizen, fitnesscentra dat geschillen met klanten over facturen moeten worden beslecht bij grote stedelijke rechtbanken. "Ze rekenen er zo op dat de consument voor die kleine sommen wel niet naar de grootstad zal trekken. Maar dit systeem overspoelt wel de vrederechters in de grootsteden en het ondermijnt onze functie als nabijheidsrechter. Verplicht die grote bedrijven om de consumenten te dagvaarden bij de rechtbanken in de woonplaats van de consument", zo besloot hij.

JDW

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties