Vrederechters worden bevoegd voor alle geschillen tot 2.500 euro News
Vrederechters worden bevoegd voor alle geschillen tot 2.500 euro
News

Vrederechters worden bevoegd voor alle geschillen tot 2.500 euro

Senator Francis Delpérée (cdH) wil dat de vrederechter bevoegd wordt voor alle geschillen onder de 2.500 euro. En het ziet er naar uit dat de Senaatsocmmissie Justitie deze visie zal volgen. Dat bleek zopas tijdens de discussie over de wet op de familierechtbank in die commissie. Het was tot nu toe een van de weinige fundamentele amendementen die werden ingediend; Het ziet er naar uit dat de Senaat het ontwerp van de Kamer nog weinig zal wijzigen en dat het nu snel kan vooruitgaan.

De Kamer keurde in 2011 een wetsvoorstel van Sonja Becq (CD&V) goed om een familie- en jeugdrechtbank op te richten in ieder gerechtelijk arrondissement. Die moet alle geschillen binnen het gezin, behalve de strafbare feiten, voor één rechter brengen in plaats van voor een zestal nu. Iedere familie krijgt dan ook één dossier. De hervorming moet veel tijd en veel procedures besparen en tegenstrijdige beslissingen onmogelijk maken omdat de ene familierechtbank altijd hetzelfde, volledige dossier heeft.

Turtelboom

De Senaatscommissie Justitie spurtte deze namiddag in sneltreinvaart door de eerste 150 van de 288 artikelen van het ontwerp-Becq dat de familierechtbank opricht. Justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) had einde vorig jaar een kritische nota ingediend. Zij was maar een koele minnaar van de nieuwe rechtbank. In haar nota stond onder meer dat alles wat de jeugdrechtbank en de echtscheiding betrof uit het ontwerp-Becq moest worden gelicht. De minister kondigde één globaal amendement aan om alles grondig bij te spijkeren, maar vandaag liet ze weten dat er géén amendement van de regering komt en dat het parlement zelf moet beslissen.

Vrederechters

Nu zal er wellicht maar weinig nog wijzigen aan het ontwerp-Becq. Behalve dan de bevoegdheid van de vrederechters. Door het ontwerp-Becq zouden zij bevoegd worden voor alle geschillen tot 3.000 euro. Momenteel zijn ze bevoegd voor alle zaken tot 1.860 euro. De vrederechters vonden die grens van 3.000 euro te hoog. Ze vreesden dat ze allerlei geschillen uit de bouw- en de verzekeringssector zouden moeten afhandelen, net als meer ingewikkelde zaken over burgerlijke aansprakelijkheid. Ze vreesden dat ze daarvoor niet voldoende technisch onderlegd waren.

Senator Francis Delpérée maakte de kritieken tot de zijne en legde de maximumgrens op 2.500 euro in plaats van op 3.000 euro. De Senaatscommissie volgde dit idee, maar over de grens om in beroep te gaan tegen een beslissing van de vrederechter was nog geen eensgezindheid. Dat wordt volgende keer beslist.

Schenkingen en testamenten

Andere wijzigingsvoorstellen die werden gedaan:

* De familierechtbank mag niet bevoegd worden voor alle geschillen over schenkingen en testamenten, ook als die niets te maken hebben met de familie, vonden Christine Defraigne (MR) en Philippe Mahoux (PS). Het ontwerp-Becq bevat die bepaling wel. Francis Delpérée stelde een lijst met nieuwe bevoegdheden voor de familierechtbank, maar dat wil de Commissie nog even bekijken.

* De groenen willen de familierechtbank ook bevoegd maken voor "feitelijke koppels met een affectieve band". In het ontwerp-Becq is ze alleen bevoegd voor gehuwden en geregistreerde samenwoners. In tegenstelling tot in de Kamer hadden meerdere senatoren hier wel oren naar.

* De voorzitter van de rechtbank mag niet zelf beslissen of er in zijn rechtbank een bemiddelingskamer komt of niet."Dat heeft tot gevolg dat bemiddelingskamers in het ene arrondissement zullen opgericht worden en in het andere niet. Zoiets kan toch niet overgelaten worden aan de voorzitters van de Kamer", zegde Delpérée. Deze Kamers komen er nu overal. Iedereen volgde deze visie.

* De regeling over welke familierechtbank bevoegd is wordt versimpeld.

Franstalig Brussel

Bart Laeremans (VB) stelde dat hij een brief had gekregen van de voorzitter van de Brusselse rechtbank Luc Hennart. Die betoogde dat hij sinds dit jaar met een Franstalige familierechtbank was gestart binnen de huidige wet. Maar een Nederlandstalige familierechtbank richtte hij niet op. Laeremans wilde hierover verduidelijking, maar er kwam geen antwoord.

JDW

Foto: Belga

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties