Wat is nu eigenlijk het verschil tussen Coca-Cola Zero en Coca-Cola Light? News
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen Coca-Cola Zero en Coca-Cola Light?
News

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen Coca-Cola Zero en Coca-Cola Light?

Het debat over Coca-Cola Zero en Coca-Cola Light is een zeer reële kwestie. Wanneer je ergens een Zero bestelt en de ober zegt ‘Een Zero?’, is het alsof ze denken dat we het verschil niet kennen. Misschien is het daarom dat in de horeca steeds minder Coca-Cola Light verkrijgbaar is… En het is zeker niet alleen je verbeelding, want Coca-Cola heeft verklaard dat de twee dranken wel degelijk verschillend smaken.

"Beide dranken zijn suikervrij en calorievrij. Coca-Cola Zero ziet eruit en smaakt meer naar de originele Coca-Cola, terwijl Coca-Cola Light een andere mix van smaken heeft die het een lichtere smaak geven," zegt het drankenbedrijf. Maar wat is de echte oorzaak waarom de dranken zo verschillend zijn? Diëtist Abbey Sharp heeft onlangs uitgelegd dat beide dranken grotendeels hetzelfde zijn, afgezien van 'één belangrijk verschil'. Op TikTok (@abbeyskitchen) zei ze: "Beide bevatten aspartaam, cafeïne, natuurlijke smaken en karamelkleuren, etc.”

Verschil tussen Cola Light en Cola Zero

“Het belangrijkste verschil is dat Coca-Cola Light uitsluitend gezoet is met aspartaam, terwijl Zero ook een zoetstof genaamd acesulfaam kalium of Ace-K bevat. Terwijl de wellnessgemeenschap beide zoetstoffen zal bestempelen als compleet vergif, is de realiteit dat ze beide door de bevoegde gezondheidsdiensten zijn goedgekeurd en als veilig zijn bestempeld bij matig gebruik." Nu heb je misschien gelezen dat consumptie van aspartaam is gekoppeld aan een 'verhoogd risico op kanker', maar het lijkt erop dat er meer onderzoek nodig is.

(lees verder onder de afbeelding)

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen Coca-Cola Zero en Coca-Cola Light?

Verhoogd risico op kanker door aspartaam?

Professor Lawrence Young, een oncoloog aan de Universiteit van Warwick, vertelde The Sun: "De associatie van aspartaamconsumptie met een verhoogd risico op kanker blijft controversieel. Veel verschillende studies hebben geen duidelijke associatie gevonden of een zeer licht effect dat gecompliceerd wordt door andere onderliggende aandoeningen zoals diabetes. Zoals veel van de risico's die worden geassocieerd met voeding en ziekte, is dit een waarschuwing dat we voorzichtig moeten zijn met overmatige consumptie van kunstmatige zoetstoffen, net zoals we voorzichtig moeten zijn met overmatige consumptie van bewerkt vlees en andere soorten junkfood.”

Effecten van aspartaam

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), de kankeronderzoeksafdeling van de WHO, zei dat het idee dat aspartaam kanker zou kunnen veroorzaken (met name leverkanker) bij mensen, gebaseerd is op beperkt bewijs. De directeur van de afdeling Voeding en Voedselveiligheid van de WHO zei: "De beoordelingen van aspartaam hebben aangegeven dat, hoewel veiligheid geen groot probleem is bij de doses die gewoonlijk worden gebruikt, potentiële effecten zijn beschreven die verder moeten worden onderzocht door meer en betere studies."

(Bron: LADbible – Afbeeldingen: Unsplash en Coca-Cola)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties