marek studzinski jnsib2sfg58 unsplash 680bdb42b32efjpg News
marek studzinski jnsib2sfg58 unsplash 680bdb42b32efjpg
News

Zoveel bedraagt het gemiddelde vermogen van de Belg in 2025: hoe goed of slecht scoor jij?

Wanneer we het hebben over het vermogen van Belgische huishoudens, bedoelen we het verschil tussen wat mensen bezitten – zoals woningen, spaargeld en beleggingen – en wat ze verschuldigd zijn, bijvoorbeeld via hypotheken of leningen. Dat verschil noemen we het nettovermogen, en het geeft een goed beeld van de financiële gezondheid van gezinnen.

Uit recente cijfers van de Nationale Bank en Europese onderzoeken blijkt dat Belgische huishoudens tot de rijkste in Europa behoren. Dat is deels te danken aan het hoge aantal huiseigenaars en onze spaartraditie.

Wat is het gemiddelde vermogen van een Belgisch gezin?

Het gemiddelde nettovermogen van een Belgisch huishouden bedraagt zo’n €295.000. Dat lijkt indrukwekkend, maar dit cijfer wordt omhooggetrokken door de rijkste huishoudens. Daarom is het nuttig om ook naar de mediaan te kijken – het bedrag waarbij de helft van de gezinnen minder heeft en de andere helft meer. Die mediaan ligt rond de €248.000. Voor de meeste Belgen zit hun vermogen vooral in vastgoed – de eigen woning –, gevolgd door spaargeld en, in mindere mate, beleggingen.

Vermogensverschillen tussen generaties en regio’s

Er zijn duidelijke verschillen tussen jongere en oudere generaties. Ouderen beschikken doorgaans over meer vermogen, vaak dankzij een afbetaald huis. Jongeren hebben daarentegen nog niet kunnen sparen, zitten soms met studieleningen, en huren vaker een woning. Ook regionale verschillen zijn opvallend. In Vlaanderen ligt het gemiddelde vermogen doorgaans hoger dan in Brussel of Wallonië, mede door de hogere eigendomsgraden en vastgoedwaarden. Meer dan 70% van de Belgische gezinnen bezit een woning, en velen hebben daarnaast ook een tweede verblijf of bouwgrond. Ondanks de gestegen rente en vastgoedprijzen blijft vastgoed dé populairste vermogensvorm in België. (lees verder onder de afbeelding)

Zoveel bedraagt het gemiddelde vermogen van de Belg in 2025: hoe goed of slecht scoor jij?

En hoe zit het met schulden?

Hoewel Belgen gemiddeld een stevig vermogen hebben, nemen ook schulden een belangrijke plaats in. De grootste is meestal een hypothecaire lening. Toch ligt de schuldgraad in België relatief laag in vergelijking met andere Europese landen. Belgen lenen doorgaans voorzichtig en brengen vaak veel eigen middelen in bij een aankoop.

Vermogen is niet altijd meteen beschikbaar

Belangrijk om te onthouden: een hoog nettovermogen betekent niet dat mensen automatisch over veel cash beschikken. Een groot deel van het vermogen zit vast in stenen of langetermijninvesteringen. Veel Belgen beschikken maar over een beperkte hoeveelheid liquide middelen – geld dat ze snel kunnen gebruiken in geval van nood.

Kortom: Belgische gezinnen hebben gemiddeld een stevig financieel fundament, vooral dankzij vastgoed en spaargeld. Maar dat vermogen is lang niet altijd direct beschikbaar – en de verschillen tussen generaties en regio’s zijn aanzienlijk.

(Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties