Lachen met de Chinezen: Gordon doet er nog een schepje bij

Nadat Gordon in ‘Holland’s Got Talent’ een Chinees uitlachte, was het boel van China tot in Amerika. Maar denk je dat hij zich nu gedeisd houdt? Integendeel!De Nederlandse zanger Dries Roelvink presenteerde zijn tweede Engelstalig album en de eer om hem het eerste exemplaar te overhandigen, was aan Gordon en hij kon het niet laten […]

Nadat Gordon in ‘Holland’s Got Talent’ een Chinees uitlachte, was het boel van China tot in Amerika. Maar denk je dat hij zich nu gedeisd houdt? Integendeel!

De Nederlandse zanger Dries Roelvink presenteerde zijn tweede Engelstalig album en de eer om hem het eerste exemplaar te overhandigen, was aan Gordon en hij kon het niet laten nog eens terug te blikken naar zijn beledigende uitlatingen in ‘Holland’s Got Talent’.

“Ik heb de cd geluisterd”, zo stak hij van wal, “en ik ben natuurlijk jurylid. Ik vond vooral nummer 39 heel erg leuk. In deze lijst”, waarna hij haast over de grond rolde van het lachen. Uiteraard was dit een verwijzing naar zijn vraag aan de Chinese deelnemer: “Welke opera van Verdi ga je zingen? Nummer 39 met rijst?”

Die uitspraak van hem deed heel wat stof opwaaien. Zelfs de Chinezen in het zo geïsoleerde China kregen er lucht van en eisten dat de kaaskop zijn verontschuldigen zou aanbieden. Dat doet hij dus niet en in de plaats daarvan strooit hij nog wat zout in de wonde.

De bekende Nederlandse schrijfster met Chinese roots Lulu Wang schreef een open brief aan Gordon:

U kunt beweren dat u er niets kwaads mee bedoelde, maar het kwam als denigrerend en discriminerend over zowel bij de kandidaat als bij veel van onze Chinese landgenoten. Maar wat houdt integratie volgens u in? Uw stigmatiserende opmerkingen over een bepaalde bevolkingsgroep of over een bepaald beroep voor zoete koek slikken?

Als dat uw opvatting van integratie is, dan zijn onze Chinese landgenoten goed geïntegreerd. Want sinds pinda pinda lekker, loempia, sambal bij tot nummer XX met rijst hebben Chinezen in de afgelopen honderd jaar hun ongenoegen over dergelijke ‘aanspreektitels’ zelden openlijk geuit – soms uw idee van zich aanpassen aan de Nederlandse cultuur?

Maar nu pikken velen van hen het niet meer. U hebt hen wakker geschud. U bent de laatste druppel die hun zwijgende emmer doet overlopen.”

Lulu Wang blaast overigens over enkele dagen 53 kaarsjes uit, maar appetijtelijk ziet ze er nog steeds uit: (SL)

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments