De bizarre reden waarom Heath Ledger constant zijn lippen likte in The Dark Knight Film & TV
De bizarre reden waarom Heath Ledger constant zijn lippen likte in The Dark Knight
Film & TV

De bizarre reden waarom Heath Ledger constant zijn lippen likte in The Dark Knight

Heath Ledger’s vertolking van de Joker is om vele redenen onvergetelijk, maar filmliefhebbers adoreren zijn karakter vooral omdat hij er op meesterlijke wijze zijn eigen ‘sadistische’ stempel op wist te drukken. De overleden acteur wordt algemeen beschouwd als de beste persoon die ooit in de schoenen van de ‘Clown Prince of Crime’ heeft gestaan, omdat hij zich richtte op het psychologische aspect van dit complexe personage.

In tegenstelling tot zijn voorgangers koos de Brokeback Mountain-ster voor een veel minder gepolijste look en herinterpreteerde de Joker op zijn eigen manier in The Dark Knight. Onbewust creëerde hij daarmee de blauwdruk voor hoe je een antiheld perfect neerzet. Naast het onverzorgde uiterlijk dat hij koos voor zijn vertolking van dit beruchte personage, introduceerde Ledger ook een aantal eigenaardigheden die sindsdien handelsmerken van de Joker zijn geworden.

Heath Ledger creëerde eigen Joker-karakter

Batman-fans denken misschien dat dit het moment is waarop hij het idee kreeg om een ongebruikelijke gewoonte met zijn tong in zijn act te verwerken. Maar dat klopt niet, het was eigenlijk een compleet toeval. Iedereen weet dat Ledger's versie van de Joker constant zijn lippen likt, wat een kenmerkende eigenschap werd. Maar de reden waarom de Australische acteur dit deed, is op zijn zachtst gezegd interessant. Volgens filmkenner Allen Tsai, die regelmatig achter-de-schermen geheimen van iconische films deelt op TikTok, maakte Ledger het liplikken onderdeel van zijn Joker-karakter om zijn look intact te houden.

(lees verder onder de afbeelding)

De bizarre reden waarom Heath Ledger constant zijn lippen likte in The Dark Knight

Prothetische littekens

Hij legde uit: "Wist je dat in The Dark Knight de reden waarom de Joker constant zijn lippen likt eigenlijk komt door de prothetische littekens op Heath Ledger's gezicht? Ze vielen telkens af wanneer hij sprak, dus Heath likte zijn lippen om ze op hun plaats te houden. Uiteindelijk maakte hij van deze tic een deel van het karakter van de Joker." Volgens Entertainment Weekly komt deze informatie uit de documentaire ‘I Am Heath Ledger’, die in 2017 werd uitgebracht. Nog een leuk weetje: Ledger ging zelfs zo ver dat hij zijn eigen 'Joker Dagboek' maakte tijdens de opnames van The Dark Knight.

Joker-dagboek

Daarin schreef hij zijn gedachten en ideeën. Het bevatte notities en inspiratiebronnen achter zijn acteerkeuzes, waaronder een overvloed aan angstaanjagende muzen zoals hyena's, clowns, stripverhalen en Alex DeLarge uit Stanley Kubrick's cultklassieker A Clockwork Orange. Ledger’s vader onthulde dat zijn zoon zichzelf in een zelfopgelegde afzondering had geplaatst om echt in de ijzingwekkende psyche van de Joker te duiken en 'zich wekenlang in een hotelkamer opsloot' om het karakter te beheersen. Dedication!

(Bron: LADbible - Afbeeldingen: Warner Bros.)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties