Een VPN gebruiken: hierom is het een goed idee

Een VPN is een topidee

Gebruik jij al een VPN? De kans is groot dat je er weleens van gehoord hebt, maar misschien heb je geen idee wat je ermee kunt, laat staan dat je weet waarom je er allang eentje zou moeten hebben aangeschaft. Een VPN is eigenlijk voor iedere internetgebruiker van belang. Voor zzp’ers, voor kleine ondernemers én voor mannen die verslingerd zijn aan Netflix. Wat is een VPN nu precies, en waarom zou je absoluut een VPN moeten aanschaffen?

Wat is een VPN?

‘VPN’ staat voor Virtual Private Network. Het is een beveiligde verbinding in een groot netwerk. Het is een verbinding tussen het apparaat dat je gebruikt en het grote internet. Bij deze verbinding wordt alle data door een tunnel gestuurd. In de tunnel wordt de data versleuteld. Het grote voordeel hiervan is dat hackers je niet kunnen afluisteren. Ze kunnen de data aftappen, maar niet lezen. Ze hebben er dus niets aan.

Dat is zo bij elke aanbieder van VPN’s. Maar de mate waarin je beveiligd bent, verschilt per aanbieder. Bij een goedkope aanbieder is de gemiddelde gebruiker voordelig uit. Maar wanneer je zeker wilt weten dat je absoluut niet te hacken bent, of dat je van een snelle internetverbinding geniet, kun je beter kijken in het hogere segment. Game je bijvoorbeeld veel, of leg je veel contact met grote bedrijven, dan is een iets duurder abonnement perfect voor jou.

Anoniemer internetten

Wanneer je een VPN gebruikt, internet je op een anonieme manier. Als je niet wilt dat anderen mee kunnen kijken, kun je het best een VPN gebruiken. Je blijft natuurlijk wel aangemeld op het grote netwerk van je internetprovider. Die kan ook zien dat je een VPN gebruikt, maar kan je daardoor niet meer volgen. Het gebruik van een VPN is in Nederland volstrekt legaal en er is geen enkele provider die daar iets tegen heeft.

Een groot voordeel van het gebruik van een VPN is dat je een ander IP-adres gebruikt dan je eigen IP-adres. Je laat dus minder sporen achter op het internet. Daardoor is het voor marketingbedrijven lastiger om een profielschets van jou als internetgebruiker te maken. Het tonen van gerichte advertenties is daardoor een stuk lastiger. Sommige VPN-programma’s hebben zelfs complete adblockers. Die zorgen ervoor dat je helemaal geen reclame ziet.

Vrij internetten

Sommige diensten en websites kunnen we niet gebruiken omdat we lid zijn van de Europese Unie. De Europese Unie heeft het verplicht om te melden dat een website cookies gebruikt, welke cookies er worden gebruikt en wat er met de gegevens gebeurt. In Amerika zijn eigenaren van websites daar niet blij mee. Daarom hebben ze simpelweg Europese verbindingen geblokkeerd. Je kunt daarom ook sommige sites van televisiezenders niet bekijken. Dat kan wel als je een VPN gebruikt en verbindt met een VPN-server in Amerika. Dan kun je gewoon lezen, filmpjes bekijken en wat je normaal gesproken op een website doet.

Als we denken aan vrijer internetten, denken we ook aan het omzeilen van geoblokkades door bijvoorbeeld Netflix en Spotify. Op Spotify zijn sommige nummers alleen beschikbaar voor Amerikaanse gebruikers. Met een goede VPN kun je dat aanbod alsnog beluisteren. Dan moet je wel eerst inloggen nadat je bent verbonden met je Amerikaanse VPN, want anders weet Spotify alsnog waar je vandaan komt.

Voor Netflix geldt dat het een aanbod voor ieder land heeft. Zo zijn er duizenden films en series die wij in Nederland niet kunnen zien, omdat Netflix er de rechten niet voor heeft om het te tonen in Nederland. Gelukkig kun je met een VPN die blokkades omzeilen. Je kunt dan gewoon het Amerikaanse aanbod bekijken. Op die manier ontdek je nieuwe films en series, voor een paar euro extra per maand (voor het gebruik van je VPN).

Wil je kunnen streamen, dan is het belangrijk dat je een stabiele, snelle verbinding gebruikt. Die kun je testen door eerst een proefabonnement te nemen. Veel VPN-aanbieders bieden deze mogelijkheid aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.