Gespeeld: Diablo Immortal – Verrassend goede Diablo-ervaring op mobile

Dit wordt mogelijk één van de beste mobile games ooit gemaakt

Toen Diablo Immortal voor het eerst enkele jaren geleden werd onthuld tijdens een BlizzCon, was er veel kritiek. Blizzard had het strategisch slecht aangepakt. Niemand zat te wachten op een mobile Diablo-game, maar wel op Diablo IV. Nu zijn we enkele jaren verder en wordt er hard gewerkt aan Diablo IV, maar ook aan Diablo Immortal. Wij kregen van Blizzard de mogelijkheid om aan de slag te gaan met de closed bèta test van Diablo Immortal. Wij hadden net als de community niet al te hoge verwachtingen, maar na het spelen van de bèta, moeten we zeggen dat we zeer positief verrast zijn.

Chaos in de wereld van de mensen

Je zal het niet verwachten, maar Diablo IV is een volwaardige Diablo-game met een eigen verhaal wat zich afspeelt tussen Diablo II: Lord of Destruction en Diablo III. De Worldstone is in stukken gebroken waardoor er totale chaos is ontstaan in de wereld. De stukken van de Worldstone zorgen voor corruptie voor degenen die het willen gebruiken voor macht. De slechterik van deze game is de duivelse monster genaamd Skarn, de boodschapper van de ultieme demon Diablo.

Jij de held of heldin moet Sanctuary redden van deze chaos door de gebroken stukken van de Worldstone die verspreid zijn over de wereld te bemachtigen. Samen met Deckard Cain, moet je vervolgens ervoor zorgen dat deze nooit meer in verkeerde handen terechtkomen.

Het verhaal is van begin tot eind interessant met goed geschreven dialogen en lore. Terwijl wij het verhaal speelden, konden we niet geloven dat we in feite een volwaardige Diablo-ervaring speelden, maar dan op een smartphone.

Zes verschillende classes

Diablo Immortal bevat 6 verschillende classes in de bèta. Het is niet bekend of er meer beschikbaar komen op de release, maar meer gaan wel verschijnen via post launch updates. De zes classes zijn als volgt: Barbarian, Crusader, Demon Hunter, Monk, Necromancer en de Wizard.

Alle classes voelen uniek aan, dat maakt het spelen met meerdere personages voor meerdere playthroughs interessant. Alle classes hebben unieke skills die je kan upgraden door te levelen. Wat wij wel raar vonden in de closed bèta is dat we maar 5 slots voor personages hadden, terwijl er 6 classes zijn. Hierdoor moesten we een personage verwijderen om de zesde class te kunnen testen. Een raar besluit die hopelijk niet te maken heeft met microtransacties.

Gameplay

Niet alleen het verhaal maakte indruk, maar ook de verfijnde gameplay. Diablo Immortal speelt heel goed, ondanks dat je zonder fysieke knoppen speelt. Er zijn 5 iconen aan de rechterkant van het scherm voor de unieke abilities, die jij zelf kiest. Zo voelt jouw Barbarian anders aan dan die van een andere speler. Aan de linkerkant is het pookje te vinden om te lopen en is er een quest log te zien. Deze game is trouwens ook te spelen met een controller. Blizzard ondersteund externe controllers die je via instellingen moet inschakelen. Vervolgens kan je zelf alle aanvallen button mappen. Dat de game ook geweldig speelt met een controller, doet ons hopen dat Diablo Immortal wellicht ook verschijnt op de consoles of op de Nintendo Switch.

Handig is ook dat er navigatie is wanneer je een quest op actief hebt gezet. De wereld toont dan goudkleurige voetstappen naar je doel, wat heel fijn is. De maps zijn namelijk best groot en het is dan makkelijk om te verdwalen. Diablo Immortal is niet open wereld maar meer semi open wereld met verschillende open maps.

Presentatie

Diablo Immortal oogt heel mooi voor een mobile game. Wij hebben de game op de hoogste settings gespeeld en het zag er prachtig en kleurrijk uit, vergelijkbaar met Diablo III op hoogste settings. Wanneer er heel veel vijanden en spelers tegelijk op het scherm zijn, hebben we hier en daar wel framedrops ervaren.

De verschillende locaties in Diablo Immortal hebben een eigen grauwe sfeer, er zijn heel veel unieke monsters te vinden om te verslaan, van Cultists, Shamans, Skeletten tot grote demonen uit hel. De baasgevechten in Diablo Immortal zijn cool gedaan, met enkele bekende gezichten voor Diablo-veteranen.

Alle animaties in Diablo Immortal zien er goed uit. De abilities worden steeds krachtiger naarmate je in level stijgt. Dit wordt daadwerkelijk getoond met de effecten en animaties. Armor ziet gedetailleerd uit, met name de Epic en Legendary items. Een verbeterpunt is wel dat er in de bèta maar drie gezichten per class te selecteren is, waardoor veel spelers op elkaar lijken. Een character creator was helemaal geweldig geweest.

Veel content

Diablo Immortal bevat heel veel te doen, en dat is geweldig voor een mobile game. Vaak is een mobile game een behoorlijk toned down versie van een console of PC-game. Dat is hier niet het geval. Diablo Immortal bevat een volledig verhaal, endgame content in de vorm van Paragon-levels, er is PvP, er zijn rifts, dagelijks kan je deelnemen aan daily quests, je kan aansluiten bij een guild met een eigen progressiesysteem, er zijn dungeons, er is een Battle Pass waar je kan werken om de items in de free tier te ontgrendelen, er is veel om te farmen voor de perfecte loot en nog veel meer.

Hoewel dit een bèta-versie van de game is, is de hoeveelheid content in Diablo Immortal geweldig om te zien. Dit zal met de tijd alleen maar toenemen.

Veelbelovend, maar…

Hoewel Diablo Immortal een verassend goede indruk bij ons heeft achtergelaten zijn er wel verbeterpunten en vraagtekens. Zo zijn de regelmatig voorkomende framedrops iets wat aangepakt moet worden. Verder liep matchmaking bij dungeons niet lekker, met hele lange wachttijden. Bij de character creator kregen we vreemd genoeg te maken met disconnects waardoor we een personage 3 keer moesten aanmaken. Ook een punt wat hopelijk aangepakt wordt, is dat er geen shared stash of currency is voor al je personages. Heb je dus een geweldige Wizard gemaakt waarbij je veel goud hebt gespaard, dan moet je helemaal op 0 beginnen als je besluit om aan de slag te gaan als bijvoorbeeld een Monk. Dit geldt ook voor de Battle Pass en overige microtransacties in de game. Progressie is in deze game dus per karakter en niet per account.

Daarnaast hebben we vragen die pas bij lancering daadwerkelijke antwoorden gaan krijgen. Diablo Immortal is een free-to-play game waar multiplayer belangrijk is. De vraag is of iemand die zijn portemonnee heeft getrokken automatisch beter wordt dan iemand die alleen gratis speelt. Als dit zo is, zou dit de game kunnen breken, met name PvP-gevechten. Ook is het de vraag hoe interessant endgame content gaat zijn en hoe regelmatig Blizzard deze game gaat voorzien van nieuwe content.

Dit zijn belangrijke vraagtekens die wij hebben. Desalniettemin, heeft Diablo Immortal een erg positieve eerste indruk achtergelaten bij ons. Dit voelt daadwerkelijk aan als een volledige Diablo-game, en wij kunnen niet wachten om met de volledige versie ergens in 2022 aan de slag te gaan!