Getest: Meerdere gaming peripherals van AOC, zijn deze de moeite waard? games
Getest: Meerdere gaming peripherals van AOC, zijn deze de moeite waard?
games

Getest: Meerdere gaming peripherals van AOC, zijn deze de moeite waard?

AOC is jarenlang bekend geweest als een bedrijf van premium gaming monitoren. Recent werd AOC de nummer 1 wat betreft toonaangevende merk voor gaming-monitoren. Sinds kort is AOC ook gaming peripherals gaan produceren. Wij hebben de mogelijkheid gehad om met meerdere aan de slag te gaan waaronder één van de lichtste muizen die we ooit hebben getest en een volledig mechanisch toetsenbord. In dit artikel lees je per product onze bevindingen.

GM510 één van de lichtste gaming muizen ooit gemaakt

De AOC GM510 is een bedrade lichtgewicht muis van maar 58 gram. Deze muis heeft een prijskaartje van maar €25. Het gewicht van 58gram is zo laag, dat je het bijna niet voelt wanneer je het in gebruik neemt. Lichtgewicht muizen krijgen steeds vaker de voorkeur van gamers, want het zorgt voor minder druk op je polsen, handig voor lange uren gameplezier en doordat het zo weinig weegt kan je beter competitief gamen. Je doet letterlijk minder moeite met het bewegen in bijvoorbeeld een competitieve shooter waar je snelle reflexen moet hebben dan wanneer je een zwaardere muis gebruikt. AOC heeft dit voor elkaar gekregen door de behuizing in de vorm van honey comb te maken. Door de hoeveelheid kunststof in de behuizing te verminderen, is het gewicht drastisch verlaagd.

Dit alles zonder concessies te doen in specificaties. De AOC GM510 heeft namelijk een goede Pixart PWM3389 sensor, 16.000 DPI, maximale pollingrate van 1000Hz en Kailh switches die een levensduur hebben van minimaal 80 miljoen kliks. Veel muizen van concurrenten beloven niet meer dan 50 miljoen kliks. De DPI van de muis kan heel snel aangepast worden door de DPI-knop onder het scrolwiel. Zo kan je bijvoorbeeld heel eenvoudig naar een lagere DPI midden in een game wanneer je eventjes speelt als een sniper. Wanneer je weer close combat speelt, kan je met een druk op de knop overschakelen naar een hogere DPI. Verder is er ondersteuning voor Nvidia Reflex. Dit is een nieuwe feature in duurdere gaming muizen. Nvidia Reflex zorgt ervoor dat er geen vertraging is tussen jouw muisklik en wat er op het scherm wordt getoond. Met Reflex-technologie wordt latency aanzienlijk verminderd, een feature wat vooral competitieve gamers erg zullen waarderen.

Getest: Meerdere gaming peripherals van AOC, zijn deze de moeite waard?

De AOC GM510 heeft verder twee extra knoppen aan de linkerkant, precies gepositioneerd waar je duim op komt. Deze twee knoppen kan je naar wens instellen voor bepaalde games. In-game kan je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat eén knop je potion is en de andere je melee-aanval. Zo hoef je niet op specifieke knoppen op je toetsenbord te drukken, maar ben je sneller via een muisklik. De knoppen geven goed feedback, alleen het scrolwiel kon beter. AOC lijkt de voorkeur te hebben gekozen voor een scrolwiel die niet veel weegt. Het resultaat is een prima scrolwiel, maar we hebben veel betere gezien van concurrenten.

Verder heeft deze muis behoorlijk indrukwekkende RGB-verlichting. Door het honey comb design, krijg je veel meer licht te zien omdat het door de gaten schijnt. Aangezien dit geen draadloze muis is, hoeft AOC geen rekening te houden met batterijduur en kan alle RGB opgeschroefd worden naar het maximale. Weinig gaming muizen hebben RGB-verlichting die zo helder is als de GM510. Alle RGB, knoppen en instellingen van de muis kan je overigens makkelijk naar wens aanpassen via de gratis AOC G-Menu PC software.

Getest: Meerdere gaming peripherals van AOC, zijn deze de moeite waard?

AMM700 RGB-muismat

Bij een goede muis hoort ook een goede muismat, want je swipe-bewegingen moeten wel nauwkeurig geregistreerd worden. Dat kan niet op iedere tafel of ondergrond en daarom is een muismat aangeraden. Muismatten zijn vaak saai, maar AOC heeft hier een leuk alternatief voor bedacht. De AOC AMM700 is namelijk een RGB-muismat met een prijskaartje van €20. De dimensies zijn 357 x 256 x 13. Dat is genoeg voor de meeste mensen, maar we hadden graag ook een extra large size gezien. Hopelijk komt AOC later met een versie die een full sized RGB-muismat.

Getest: Meerdere gaming peripherals van AOC, zijn deze de moeite waard?

Op het eerste oog ziet het eruit als een minimalistische zwarte muismat. Maar wanneer je de muismat aansluit op je PC via een USB-A-aansluiting, zie je de randen oplichten. Je krijgt als het ware een Philips Ambilicht-effect, maar dan op je bureau. Als ook je muis en toetsenbord RGB-verlichting hebben, krijg je een hele vette lichtshow. Aan de rechterbovenkant van deze muismat is er een ronde processing unit die met een USB-kabel is verbonden. De processing unit is klein en dus niet opvallend, maar het zit wel aan de rechterbovenkant. Dat is niet handig als je rechtshandig bent. Aan de linkerkant gepositioneerd, was beter geweest voor rechtshandigen, nu zit het een beetje in de weg.

De onderkant van de AOC AMM700 is gemaakt van anti-slip rubber base. Hierdoor beweegt de muismat niet. De bovenste laag is gemaakt van Micro textured cloth surface, wat zorgt voor een vloeiende bewegingen.

GH300 gaming headset

Om je gaming naar een hoger niveau te tillen is audio heel belangrijk. AOC heeft daarom de GH300 uitgebracht. Een bedrade gaming headset die een adviesprijs heeft van €50, maar je kan deze headset momenteel online vinden voor €30.

Voor €30 is dit een prima gaming headset. Het design is best mooi waarbij matzwart is gecombineerd met bordeauxrood. Er is alleen een rode kabel die vanuit de oorschelp naar de hoofdband gaat. Dat is iets wat misschien anders aangepakt had kunnen worden. Een dunne kabel zorgt bij ons altijd voor vraagtekens wat betreft levensduur. Verder voelt de headset heel robuust aan met een metalen rooster en niet krakende kunststof. De GH300 lijkt niet stuk te gaan als je het per ongeluk een keertje laat vallen. Wat betreft comfort heeft AOC goed werk verricht door te kiezen voor dikke kussens gemaakt van kunstleer en geheugenschuim. Door de extra dikke padding, is er geen druk op je oren of de bovenkant van je hoofd. Handig voor de mensen die lange uren gamen. De oorkussens zijn bovendien van het type over-ear. Dit zorgt ervoor dat je kussens niet op je oren, maar om je oren gaan. Dit zorgt voor betere comfort, maar ook voor passieve noice cancelation zodat je meer een focus krijgt op audio van de 50mm drivers.

Getest: Meerdere gaming peripherals van AOC, zijn deze de moeite waard?

Het geluid is behoorlijk krachtig met een goede audio separatie. Wel is er een nadruk op base duidelijk waarneembaar. Op de PC kan je 7.1 surround sound activeren waardoor het geluid van meerdere richtingen lijkt te komen en vooral ook rijker wordt. De GH300 is ook aan te sluiten op een console, maar alleen via USB. Deze headset heeft jammer genoeg enkel een USB-aansluiting. Er is geen 3.5mm audio jack of enige vorm van draadloze connectiviteit. Er is maar één use case en dat is de headset aansluiten op een USB-A-aansluiting op je PC of console. Veel mensen hebben een lange afstand van hun console, dan is dit niet ideaal. Deze headset is daarom geschikt voor PC-gamers en mensen die gamen op een monitor op een bureau. De kabel is ook nog eens ingebouwd en dus niet los aan te sluiten. Mocht er ooit een defect optreden in je kabel, dan kan je heel de headset vervangen of opsturen voor reparatie. Bij een losse kabel, hoef je enkel een nieuwe kabel te kopen. Bij de kabel is er een geïntegreerd bedieningspaneel met een volumewiel, een mute knop en een RGB-knop. Deze headset heeft namelijk RGB, maar alleen het AOC-logo bij de oorschelp geeft licht. Een bedieningspaneel op een kabel is niet echt meer van deze tijd. Wij hadden deze knoppen graag op de oorschelp zelf gezien zoals veel concurrenten dat doen.

De microfoon is prima, niet baanbrekend maar doet wat het moet doen. Wij waren goed te verstaan tijdens een avondje multiplayer met vrienden. Wel leek er compressie te zijn waardoor onze stem niet helemaal realistisch klonk. Wel waren we duidelijk te verstaan. Gelukkig is de microfoon wel afneembaar. Je hoeft de headset niet helemaal te vervangen of te repareren als je microfoon defect raakt. Een nieuwe microfoon bestellen, aansluiten en je kan weer verder.

AGK700 volledig mechanisch toetsenbord

AOC verder een mechanisch gaming toetsenbord uitgebracht met een 100% layout, dus inclusief mediaknoppen en een numpad. De AGK700 heeft een adviesprijs van €180, maar je kan het momenteel door niet al te lang zoeken, vinden voor €99 bij verschillende retailers. Het toetsenbord is groot zoals je zou verwachten van een 100% layout. Niet iedereen is daar liefhebber van, aangezien 65% toetsenborden stijgen in populariteit, maar wij kunnen een numpad altijd wel waarderen. Het toetsenbord heeft de dimensies 457 x 239 x 33mm. Er is een magnetische palmsteun inbegrepen voor extra comfort die het geheel groter maakt, maar deze hoef je niet te gebruiken.

De onderplaat is gemaakt van geborsteld aluminium wat zorgt voor een premium feel en het weerkaatst de felle RGB-verlichting van de toetsen beter dan wanneer de onderplaat is gemaakt van kunststof. Een AOC AEGON-logo is aan de onderkant te vinden, ook deze geeft licht. Het is heerlijk typen op de AGK700 met de Cherry MX Red switches. Deze zijn het beste voor gamers omdat registraties het snelst zijn bij de rode switches, iets wat gamers vooral waarderen. De travel time is ook lager bij de rode switches dan bij de bruine of blauwe switches. De keys zijn van het type PBT, deze geven een meer tactile geluid dan ABS keycaps. AOC heeft vier extra keycaps bijgevoegd plus een keycap puller. Deze vier knoppen zijn WASD, de knoppen die gamers gebruiken voor het lopen in games. Deze hebben vloeiendere randen en zijn minder gevoelig voor zweet waardoor gamers beter feedback krijgen tijdens het gamen. Het vervangen van de keycaps gaat heel eenvoudig door middel van de bijgeleverde keycap puller.

Getest: Meerdere gaming peripherals van AOC, zijn deze de moeite waard?

De AGK700 is een opvallend toetsenbord, dat komt met name door een groot volumewiel in het midden van het toetsenbord. Het design is groot en glanzend rood. Het volumewiel lijkt op een noodgeval-knop uit bekende films. De positie hadden wij liever gezien aan de rechterbovenhoek. Wat we ook graag anders hadden gezien is de kabel. Deze is behoorlijk dik voor een kabel van een toetsenbord en het heeft twee eindes. De eerste is voor data overdracht en de tweede is voor het activeren van een USB 2.0-poortje op het toetsenbord zelf. Een 3.0 poortje was een betere keuze geweest.

Het toetsenbord heeft verder media keys naast het volumewiel. Zo is er een mute knop, een knop voor het uitschakelen van de Windows-knop, het wisselen van de WASD-knoppen met de Arrow-keys en meer. Aan de linkerkant zijn er vijf macro-keys te vinden die spelers naar wens kunnen aanpassen via de AOC G-menu software.

Conclusie

AOC heeft goede eerste gaming peripherals op de markt gebracht met gunstige prijzen. Bij alternatieve merken ben je soms twee keer meer geld kwijt voor producten met vergelijkbare specificaties. Wij waren het meest te spreken over de AOC AGK700 toetsenbord en GM510 muis. Beide producten kunnen zich meten producten van grote concurrenten. De muismat is een leuke extra voor om je gaming setup naar een hoger niveau te tillen met nog meer RGB-verlichting. Het minst waren wij te spreken over de AOC AMM700 gaming headset. Niet zozeer om geluidskwaliteit, bauwkwaliteit of comfort, maar door de ingebouwde USB-A-kabel met een groot bedieningspaneel. De kabel voelt erg gedateerd aan en zorgt voor weinig use cases.

Als we deze producten een cijfer zouden geven, dan hadden we de muis en toetsenbord een 8 gegeven. De muismat een 7.5 en de headset had van ons een 6.5 gekregen. Al met al positieve eerste scores voor een bedrijf die bekend staan voor het maken van monitors.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties