Review: Asus TUF Dash F15 – Een betaalbare gaming laptop met een RTX 3070

Een meer dan degelijke gaming laptop

We hebben hier meerdere gaming laptops van ASUS’s Republic of Gamers-lijn, onder de loep genomen. Asus brengt echter ook een andere serie aan gaming laptops uit namelijk de TUF-laptops. Wij zijn aan de slag gegaan met de ASUS TUF Dash F15, een lichte, dunne en gunstig geprijsde gaming laptop die ook nog eens is uitgerust met een Nvidia RTX 3070. Is de TUF Dash F15, de moeite waard?

Dun, licht en best krachtig

De TUF Dash F15 is een opvallend dunne laptop met een dikte van maar 2cm. Wanneer je deze laptop voor het eerst ziet, zou je niet denken dat er hier een Nvidia RTX 3070 is inbegrepen. Dat is wel het geval, al is de TGP hier 85W. Dat is wel een stuk lager dan wat je kan verwachten bij de ROG-laptops van ASUS.

De laptop is verder erg licht voor de prestaties die het heeft met een gewicht van 2.1Kg. De TUF Dash F15 is verder uitgerust met een 15,6 inch IPS 1080p-beelscherm met een waanzinnige 240Hz-refreshrate. Voor het opslaan van al je games, applicaties en bestanden krijg je een snelle SSD met een grootte van 1TB. De gebruiker heeft toegang tot een tweede slot voor nog een extra M.2-ssd. De hoeveelheid werkgeheugen die je krijgt is 16GB, maar je kan het uitbreiden naar maximaal 32GB. Wat betreft CPU is deze laptop niet voorzien van een AMD Ryzen maar de Intel Core i7-11370H-processor. Voor dit alles betaal je momenteel rond de €1550 voor, wat best aantrekkelijk is voor alle specificaties die je krijgt.

Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.1

De ASUS TUF Dash F15 bevat bluetooth 5.1 om je draadloze apparaten te verbinden en is er gekozen voor een Wi-Fi 6 Intel AX201-netwerkkaart. Dit moet zorgen voor minder lag, lagere ping en hogere snelheden. Kortom, snellere en stabielere internet, wat heel belangrijk voor als je bijvoorbeeld competitief gaat gamen.

Wij hebben echter vaak last gehad van een hoge ping bij deze laptop. Waar dit precies aan ligt konden we niet precies achterhalen. Wel hebben we de drivers voorzien van updates, de BIOS bijgewerkt, een andere router geprobeerd, geschakeld tussen Wi-Fi 5 en Wi-Fi 6, maar het probleem kwam telkens weer terug. Wij hebben dit probleem niet teruggevonden op het internet bij andere gebruikers, dus mogelijk is dit een probleem van onze review unit. Desalniettemin was het wel een vervelend probleem, met name tijdens het gamen.

Geluid speakers en ventilatoren

De ASUS TUF Dash F15 bevat twee luidsprekers met vier uitsparingen. Het geluid is prima maar niet zo indrukwekkend zoals de speakers van de ASUS ROG-laptops. De ROG Strix G17 die we laatst hebben onder de loep hadden genomen, werd bijna twee keer zo luid dan deze ASUS TUF Dash F15.

Wat betreft de twee ingebouwde ventilatoren, hoor je ze alleen bij zware taken of het gamen. De CPU en GPU hebben allebei een eigen ventilator. Bij zwaar gebruik zoals het gamen, of bewerken van video’s, gaat de temperatuur omhoog en draaien de fans steeds sneller tot wel 49dBA. Wanneer je geen zware taken doet, is deze laptop muisstil. Je moet dan echt moeite doen om de ventilatoren te horen. Dan wordt namelijk de minder zware geïntegreerde Intel HD graphics gebruikt in plaats van de RTX 3070. Wat we hier wel misten is de mogelijkheid om zelf fan-profielen in te stellen. Dat was wel mogelijk in de Armory Crate-applicatie bij de ROG-laptops. Hier kan je alleen kiezen tussen standaard presets zoals stil, prestaties en turbo.

Vloeiend 240Hz-beeldscherm

Bij de gunstig geprijsde laptops verwacht je geen indrukwekkende beeldschermen, maar de ASUS TUF Dash F15 heeft een vloeiende 1080p 240Hz-scherm. Games kunnen hier in maximaal 240 frames worden weergegeven. Dat is dubbel zoveel als het maximale van de PlayStation 5 en de Xbox Series X. Een shooter als Apex Legends, Overwatch, Call of Duty of Fortnite, krijgt hierdoor als het ware een extra dimensie.

Daarnaast is dit ook niet een TN of VA-paneel, maar een IPS-scherm. Dit zorgt ervoor dat er meer kleuren worden weergegeven en deze zijn ook nog eens levendiger. Dit scherm heeft een 100% sRGB-dekking, waardoor het ook geschikt is voor content creators.

Het beeldscherm heeft verder een responstijd van maar 3ms, wat heel goed is voor competitief gamen. Het scherm ondersteund als laatste Nvidia G-sync waardoor screen tearing tegen wordt gegaan.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord van de ASUS TUF Dash F15 typt heel lekker met een goede travel feedback per klik. Het is één geheel met genoeg ruimte tussen de toetsen zonder numpad. De WSAD-knoppen hebben een doorzichtig ontwerp. Linksboven heeft ASUS vier extra knoppen. Twee voor het volume, een knop voor muten van je microfoon en als laatste kan je met een druk direct de Armoury Crate-software openen.

Hier kan je de verlichting aanpassen maar de opties zijn wel weinig. De ASUS TUF Dash F15 heeft namelijk alleen een groene verlichting, al is deze wel heel cool gedaan. Het deed ons denken een de kleur groen van de Halo-games.

De touchpad is lekker groot en goed afgewerkt met een laagje glas voor goede swipe-registraties. De touchpad heef ingebouwde knoppen die net als de toetsen, goed klikken.

Strak niet overdreven design

Waar de ROG line-up en echte gamer vibe heeft, is dat hier minder. De TUF Dash F15 heeft een strak design. Deze laptop kan als je de verlichting van het toetsenbord uitdoet, prima meegenomen worden naar werk of school omdat het dan een strakke matzwarte laptop is.

De schermkklep is gemaakt van metaal wat goed en stevig aanvoelt. Het wiebelt niet, terwijl het wel zeer dun is, maar je kan het niet te ver verdraaien. Het scharnier geeft op een gegeven moment weerstand, en dan weet je dat je niet meer verder naar achteren kan.

Waar de schermklep van metaal is, is de rest van de laptop gemaakt van plastic met een matzwarte afwerking. Dit oogt minder premium dan het materiaal van de klep. Het materiaal is verder gevoelig voor stof en vingervet. Een doekje bij de hand is hier dus sterk aangeraden.

Aansluitingen: geen HDMI 2.1 wel Thunderbolt 4

De TUF Dash heeft de nodige aansluitingen. Rechts zijn er twee snelle USB 3.2 Type-A-poorten. Aan de linkerkant van de laptop is de derde en laatste USB 3.2 Type-A-poort te vinden, alsmede een netwerkaansluiting, een 3,5mm-koptelefoonaansluiting en HDMI-poortje. Helaas is dit HDMI 2.0 en niet de nieuwste HDMI 2.1. Hierdoor kan je niet op 4K en 60 FPS spelen wanneer je deze laptop via HDMI aansluit op een tv of monitor. Ook jammer is dat er geen SD-kaartlezer is. Dit paste goed bij deze laptop, omdat het scherm heel erg geschikt is voor content creators.

Toch kan je met deze laptop wel gamen op 4K en zelfs 120Hz op een tv of monitor. Dat kan namelijk met de Thunderbolt 4-aansluiting, een pluspint vergeleken met de laptops die een Ryzen CPU-hebben. Thunderbolt is namelijk een exclusieve feature voor Intel-configuraties. Daarnaast kan je de aansluiting ook gebruiken voor het verbinden van externe apparatuur of het opladen van je batterij. Tot maximaal 100W kan je de laptop opladen via de Thunderbolt 4-aansluiting.

Webcam ontbreekt

Helaas een minpunt bij zowat alle nieuwe laptops van deze fabrikant, een webcam ontbreekt. Wil je een webcam gebruiken, dan moet je een externe webcam zelf gaan aanschaffen. Steeds meer mensen hebben vandaag de dag een webcam nodig door de pandemie voor school of werk. Helaas heeft ASUS ervoor gekozen om de TUF Dash-serie niet te voorzien van een webcam.

Performance goed

De TUF Dash F15 is een krachtige laptop, zoals hieronder in de benchmark-resultaten is te zien. Wel is het belangrijk om te weten dat de verschillen met andere laptops die ook deze videokaart hebben, sterk kan verschillen. De Total Graphics Power (TGP) van de GPU is namelijk van cruciaal belang voor performance. Er zijn RTX 3070’s die tot 130w kunnen. Deze laptop is geconfigureerd voor maximaal 85w. En dat merkten we wel degelijk tijdens het gamen. De ROG Strix G17 die we laatst hadden, beschikte ook over een RTX 3070, maar die behaalde met 115w duidelijke hogere framerates.

Dat wil niet zeggen dat de ASUS Dash F15 het slecht doet, maar het is wel belangrijk dat mensen weten dat er grote verschillen kunnen zijn per configuratie, ook al is de videokaart hetzelfde. De ASUS Dash F15 ondersteund verder Dynamic Boost 2.0, Ray Tracing en DLSS waardoor gamen op het 1080p-scherm prima is. De meeste games halen de 60 FPS wel op max settings, en de competitieve games komen vaak boven de 120 frames. De CPU doet het goed in single core-berekeningen maar in multi core loopt het ver achter de nieuwe Ryzen-processoren.

Wat betreft temperaturen valt het allemaal mee. De laptop komt ook bij de meest zware games en de turbo-modus niet hoger dan 85 graden Celsius. Hoewel de componenten aan de binnenkant niet extreem warm worden, wordt de warmte wel makkelijk afgegeven aan de behuizing. Hierdoor voelt de onderkant van deze laptop soms te heet aan. Dit is het geval in de turbo-modus, tijdens het editen of gamen. Wij gebruiken een laptop wel eens op de schoot, maar bij deze laptop is dat niet fijn indien je zware taken gaat doen. Bij normaal gebruik kan je het wel lekker op je schoot houden.

Batterijduur best goed

Wij zijn gewend dat de batterij van een gaming laptop binnen enkele uren leeg raakt. De ASUS TUF Dash F15 heeft een grote 80W batterij en doet het opvallend goed, met name bij licht gebruik. Zo hebben we 9 uur lichte gebruik weten te halen, waardoor het heel geschikt is om mee te nemen naar werk of school. Deze laptop overleeft dus een hele dag college volgen en aantekeningen maken. Als je echter gaat gamen op deze laptop, dan is de batterij wel snel leeg, maar dit is ook niet aangeraden omdat performance erg afhankelijk is van de elektriciteit die je van de muur krijgt en niet de batterij.

[review]

Conclusie

De ASUS TUF Dash F15 is een prima laptop vooral voor de prijs. Voor momenteel rond de €1550 kan je deze laptop aanschaffen, en daarmee kan je prima gamen en multitasken. Alles wat je hier krijgt is goed maar niet uitmuntend. Indien je meer wil uit een laptop, zoals net wat betere kwaliteit en meer performance, dan is het beter om een paar honderd euro extra te sparen en te gaan voor bijvoorbeeld een ROG Strix G15. Deze beschikt over een hogere TGP-videokaart en een Ryzen CPU. Kortom, als je genoegen neemt met goed genoeg, dan is de ASUS TUF Dash F15 een aanrader. Als je iets beters zoekt dan goed, dan kan je beter kijken naar de iets duurdere maar krachtigere ROG-laptops van ASUS.

Je kan de ASUS TUF Dash F15 hier kopen met korting.

Leave a Reply

Your email address will not be published.