Review EPOS H6PRO Open en Closed gaming headsets – De opvolgers van de geweldige GSP 600-series

Geweldige headsets

Afgelopen jaar waren we erg te spreken over de EPOS GSP 600-series, een bedrade gaming headset met geweldige audiokwaliteit. De headset werd verder geprezen wegens het design, gemaakt van duurzame materialen voor stevigheid, maar ook comfort. Nu komt EPOS met de opvolger op de markt genaamd de H6PRO. EPOS brengt twee versies uit namelijk de H6PRO Closed Akoestiek en de H6PRO Open Akoestiek. Wij hebben beide headsets onder de loep genomen.

Opvolgers van de GSP 600-series

De EPOS H6PRO Closed en Open zijn de opvolgers van de EPOS GSP 600-series. De headsets zijn verkrijgbaar in de kleuren Sebring Black (zwart met donkerblauw), Racing Green (donkergroen met gouden accenten) en Ghost White (puur wit waarbij de kussens en de leer in de kleur crème zijn).

Deze premium bedrade headsets zijn nu verkrijgbaar in de Benelux met een adviesprijs van €179,99. Toen de EPOS 600-series verschenen, was de adviesprijs €219,99. De EPOS H6PRO is dus met €40 verschil goedkoper op de markt gebracht en is voorzien van meerdere verbeteringen, waarover later meer.

Wat zit er in de doos?

Zoals we gewend zijn van EPOS, wordt er direct een goede indruk achtergelaten tijdens de unboxing van de headset. Wanneer je het doosje opent zie je meteen de EPOS H6PRO centraal staan. Onderin is er een kleiner doosje te vinden met daarin handleidingen, een klepje voor de microfoon en twee audiokabels. De eerste is een 3.5mm audiokabel, geschikt voor de PS4, PS5, Xbox Series X/S, Xbox One, smartphones en de Nintendo Switch. De tweede kabel is puur voor PC’s met zowel een headphone als een microfoon-aansluiting.

De kabels zijn niet vastgemaakt aan de headset, waardoor je deze makkelijk kan vervangen, mocht er ooit een defect optreden. Zo hoef je de headset zelf niet te vervangen of op te sturen voor een reparatie. Een nieuwe kabel bestellen bij EPOS, en je kan weer aan de slag. De kabels van de EPOS H6PRO voelen premium aan omdat ze zijn bekleed met een decoratiestof. Dit zorgt er bovendien voor dat de kabel niet in de knoop gaat. Een leuk detail is dat de witte headset dit keer wel is voorzien van witte kabels. Bij de EPOS GSP 601 kregen we zwarte kabels, terwijl de headset wit was.

EPOS H6PRO Closed

EPOS komt dit jaar met twee modellen voor verschillende doelgroepen. De EPOS H6PRO Closed is vergelijkbaar met de GSP 600-series. Het is een gesloten akoestiek headset, gericht op de competitieve gamer. Wanneer je deze headset draagt, ben je helemaal afgesloten van de buitenwereld, om je helemaal te focussen op het krachtig geluid wat van de grote drivers komt. Deze headset zorgt voor meer immersie in de game-werelden die je gaat verkennen, want het enige wat je hoort is gameaudio.

EPOS H6PRO Open

De EPOS H6PRO Open is gemaakt voor een andere doelgroep, namelijk gamers die wel geluid van de omgeving willen horen tijdens het gamen. De headset heeft bij de oorschelpen, een rooster met kleine micro-openingen waarmee geluid van de buitenwereld naar binnen kan komen. Wanneer je de EPOS H6PRO Open draagt, kan je zonder de headset af te doen, mensen om je heen goed verstaan. De headset laat extern geluid door. Dit is met name handig voor als je niet afgesloten wil zijn van de buitenwereld, bijvoorbeeld als je kleine kinderen thuis hebt.

Strak niet overdreven design

Beide headsets hebben hetzelfde design. Wij hebben de Closed-variant ontvangen in de kleur Serbring Black en de Open-versie in de kleur Ghost White. Beide kleuren zien er strak uit zonder een overdreven ‘gamer’ uitstraling. Er zijn hier geen grote logo’s, felle kleuren of RGB-verlichtingen te vinden. De headsets ogen premium en strak aan, geschikt voor casual maar ook professioneel gebruik.

Vergeleken met de GSP 600-series is het design minimalistisch geworden. De hoofdband is helemaal gemaakt van zachte leer. De headsets zijn zonder verlies enige verlies in kwaliteit, slanker en voor 20% lichter geworden dan de GSP 600-series. Het is nog altijd een headset aan de zwaardere kant (322 gram), maar dat kunnen wij juist waarderen. Deze headsets zijn namelijk gemaakt van hoogwaardige en vooral stevige materialen. Bovendien zijn de drivers hier groter dan bij veel concurrenten (42mm).

De ergonomische oorkussens zijn ook groot. Deze zijn gemaakt van zachte traagschuim. Net als bij de H3 heeft EPOS de oorkussens gemaakt in de vorm van een oor, voor een meer natuurlijke fit. De oorkussens zijn van het type over-ear, waardoor er geen druk is op je oren. Hierdoor ontstaat er passieve noise cancelation, die in het geval van de H6PRO echt tot zijn recht komt bij de Closed-versie. De Open-versie heeft ook een ‘seal’, maar door het open design is er geen passieve noice cancelation. Beide headsets zijn heel comfortabel om te dragen voor lange uren gameplezier.

Kleine details

EPOS heeft bij de H6PRO, alle fijne details meegenomen van de eerder uitgebrachte H3 headset. Zo is er ook hier een handige roestvrij stalen schuifband waar de gebruiker, beide kanten precies op maat kan instellen. Aan de rechterkant is er een volume draaiwiel met kleine texturen erop. Hierdoor kan je tijdens het gamen heel eenvoudig het volume aanpassen door alleen je wijsvinger erop te plaatsen en te draaien.

Een opvallend detail bij de H6PRO is dat je het volume niet op 0% kan zetten. Wat blijkt? Enkele gebruikers hebben hun headset in het verleden teruggestuurd naar EPOS met de mededeling dat er geen geluid was. Deze mensen zijn vergeten om te draaien aan het wiel, daarom heeft EPOS besloten om de grens te houden op minimaal 5%.

Robuust gebouwd

De EPOS H6PRO is zeer stevig gebouwd, steviger dan de H3 en H3 Hybrid. Bij de H3 headsets zijn alleen enkele onderdelen van metaal. De H6PRO bevat ongeveer evenveel metaal als plastic in het design. Dit resulteert in de meest robuuste headset van EPOS tot nu toe. Deze headset kan zeker tegen een paar stootjes. Veel onderdelen van deze headset kan je vervangen, mochten ze ooit breken. Denk aan de kabels, oorkussens en de microfoon. Uiteindelijk zorgt dit alles ervoor dat de EPOS H6PRO jarenlang mee moet gaan.

Klinkt geweldig

De EPOS H6PRO Closed en Open, klinken allebei geweldig, maar er zijn wel kleine verschillen. Beide headsets voelen heel gebalanceerd en tot in details getuned aan, zoals we gewend zijn van de engineers van EPOS. Beide headsets hebben uitstekende audio separatie waarbij je kleine details opmerkt, die je vaak niet hoort bij andere headsets. De Closed headset lijkt iets meer een nadruk op de base te hebben. De Open headset heeft weer een breder soundstage. Er is hier minder nadruk op de base, maar het geluid voelt hier net wat gebalanceerder en natuurlijker aan. Een kanttekening die we wel moeten noemen is dat de Closed-headset iets meer volume heeft dan de Open headset. Dit komt door het open design. Gamers die heel luid gamen, kunnen beter kiezen voor de Closed headset.

3D audio werkt heel goed bij de H6PRO. Games als Overwatch, Rainbow Six: Siege, Call of Duty en Returnal, klinken fantastisch met deze headsets op. Omdat de H6PRO Closed, passieve noice cancelation heeft, is hier net wat meer focus, waardoor je bijvoorbeeld locaties van vijanden net wat beter kan bepalen aan de hand van de richting van het geluid.

Niet alleen een headset, maar ook een koptelefoon

De EPOS H6 PRO heeft een hele coole feature van de H3 Hybrid meegenomen, en dat is dat je deze headset makkelijk kan ombouwen in een koptelefoon. De boom arm-microfoon is namelijk met een sterke magneet vastgebonden en los te koppelen. De magneet is heel sterk, waardoor je niet hoeft te vrezen dat je microfoon uit zichzelf los kan raken.

Wanneer de microfoon is losgekoppeld, kan je een bijgeleverd klepje plaatsen op de plek waar de microfoon stond. Zo kan je deze headset gebruiken als koptelefoon om bijvoorbeeld te gebruiken voor het luisteren van muziek, wanneer je even niet aan het gamen bent. De EPOS H3 Hybrid heeft op dit gebied wel een voordeel en dat is dat er extra microfoons zijn ingebouwd. De EPOS H6PRO heeft dit niet. Is de microfoon losgekoppeld, dan kan je geen gesprekken voeren. Een minpunt van de H3 Hybrid is ook hier van toepassing. Wederom is er namelijk geen case inbegrepen. Premium koptelefoons hebben altijd een case om het mee naar buiten te nemen. De H6PRO is een headset/koptelefoon die zich kan meten met de beste koptelefoons van dit moment. Dan is het jammer dat er geen case is toegevoegd of beschikbaar is op de officiële site. Zonder case kan zo’n headset buiten snel krassen oplopen en dat wil je echt niet.

Goede microfoon

EPOS heeft de H6PRO uitgerust met een boom arm-microfoon die helder en luid audio opneemt. Wanneer je spreekt is er geen vervorming te horen. De microfoon kan goed achtergrondgeluid filteren, met een focus op de stem van de drager. Ook hier is er een ‘flip to mute’ functie. Staat de microfoon omhoog, dan is het automatisch gedempt. Wanneer je de microfoon omlaag doet, hoor je een zachte tik. Dit is een indicatie dat de microfoon aanstaat. Wil je even dat niemand je hoort, dan hoef je alleen de microfoon omhoog te tillen om het te dempen, heel handig!

Zowel de H6PRO Closed als Open beschikken over dezelfde microfoon. Wel ontdekten we dat de microfoon van de H6PRO Open, bij hoge volume, geluid van de speakers begint op te nemen. Dit komt door het open design waarbij geluid van de speakers ook makkelijker naar buiten komt. Wanneer je microfoon aanstaat, zorg er dan voor dat het volume van de speakers onder de 85% staat.

Conclusie

De EPOS H6PRO Closed en Open zijn waardige opvolgers van de zeer geprezen GSP 600-series. Zowel Open als Closed, hebben sterke punten. De H6PRO Closed zorgt voor betere immersie, complete afsluiting van de buitenwereld en een betere focus met hoger volume en meer base. De H6PRO Open is voor de mensen die alles willen horen inclusief de buitenwereld. Deze headset heeft een breder soundstage en klinkt natuurlijker.

Qua design hebben de headsets complete nieuwe looks vergeleken met de GSP 600-series. Daarnaast zijn er hier meer features, grotere drivers, hoogwaardige materialen. Dit alles in een behuizing dat 20% minder weegt, dunner is en voor €40 goedkoper op de markt wordt geïntroduceerd dan de GSP 600-series. Je krijgt als het ware meer voor minder geld. Wat betreft bedrade gaming headsets, is de EPOS H6PRO, absoluut één van de beste headsets die je nu kan kopen onder de €200. Of je nu kiest voor Open of Closed, er is geen verkeerde keuze.