Review EPOS SENNHEISER GSP 601 – Een gaming headset die fijn klinkt maar ook zeer stevig en comfortabel is

Een aanrader

Audio speelt een steeds belangrijkere rol in gaming. Het zorgt voor een betere ‘immersion’ in de game wereld. Dat is waarom Sony en Microsoft hier meer aandacht aan gaan geven bij de volgende generatie consoles met 3D audio. Het merk EPOS | Sennheiser komt nu met een nieuwe reeks aan gaming headsets namelijk de GSP 601 en de GSP 602. Wij mochten aan de slag met de GSP 601 voor deze review. Is dit een headset die jij moet overwegen?

Wat zit er in de doos?

Wanneer je de doos opent, krijgt je direct de GSP 601 te zien in al zijn glorie. Onderin is er een klein doosje waar alle boekjes, extra plastic covers en twee kabels in zitten. Eén kabel heeft zowel een headphone als een microfoon-aansluiting. Deze kabel is geschikt voor gamen op de PC. De tweede kabel bevat alleen een standaard 3.5-millimeter audio jack waardoor het geschikt is voor consoles en mobile.

De kabels bevatten aan één zijde een connector die je in de GSP 601 doet. Spelers kunnen dus heel eenvoudig wisselen tussen verschillende kabels. De kabels van de GSP 601 voelen premium aan omdat ze zijn bekleed met een zwarte decoratiestof. Dit zorgt er bovendien voor dat de kabel niet in de knoop gaat. Losse kabels zijn fijn, want dan hoef je alleen de kabel, en niet de headset zelf te vervangen mocht er ooit een defect optreden.

Cool design

Laten we meteen met de deur in huis vallen, de EPOS | SENNHEISER GSP 601 is een hele coole headset. Het design deed ons denken aan een futuristische film of product uit een coole Anime-serie. De headset weegt 395 gram, wat meer is dan de meeste headsets. Toch heeft dit ons helemaal niet gestoord want de headset oogt heel stoer en het gewicht heeft geen negatieve invloed op het comfort.

De GSP 601 is wit maar de plastic covers aan de zijkant kan je heel eenvoudig uithalen en deze verwisselen met bronskleurige covers. Deze hoef je overigens niet apart aan te schaffen want ze zitten inbegrepen in de doos. De GSP 602 is iets opvallender met de kleuren donkerblauw en oranje. Onze voorkeur ging toch naar de GSP 601 want de kleur wit pas uitstekend bij de aankomende PlayStation 5 en de DualSense-controller.

De oorkussens van deze headset zijn ‘over-ear’. Er is dus geen druk want de oorkussens bedekken je oren helemaal, en door de strakheid ontstaat er passieve noice cancelation. Dit komt doordat je oren zijn gesloten voor de buitenwereld. Wanneer je een game speelt, muziek luistert of een film kijkt met deze headset, ben je helemaal afgeschermd voor al het geluid van de buitenwereld. De oorkussens zelf zijn gemaakt van leer en memory foam, wat heel zacht en kwalitatief aanvoelt.

Features

De GSP 601 heeft enkele features op de headset zelf. Om te beginnen is er een grote volume wiel aan de rechterkant. Door de grootte is deze niet te missen en kan je heel snel tijdens het spelen volume aanpassen.

Aan de linkerkant is er een microfoon ingebouwd die gedempt is wanneer deze omhoog staat en ingeschakeld wordt wanneer je deze naar beneden doet. Er is een klein klikgeluid wanneer je dit doet, zodat je direct weet of je microfoon in of uitgeschakeld is.

De hoofdband van deze headset is niet alleen comfortabel maar het heeft ook een functie. Aan de binnenkant van de hoofdband is er een slider waarmee je de druk op je hoofd zelf kan instellen. Een feature die we zeer kunnen waarderen, want dit zorgt ervoor dat je deze headset urenlang kan dragen zonder druk op je hoofd. Als laatste is de lengte van de headset aanpasbaar waardoor deze GSP 601 op iedere hoofd moet passen.

Heel stevig

Dat deze headset zwaarder is dan veel headsets komt niet alleen door de grootte maar ook door de materialen. De buitenkant van de GSP 601 is gemaakt hoogwaardige plastic en metaal. Deze headset is daarom heel stevig en kan tegen een stootje als je het bijvoorbeeld een keertje laat vallen. EPOS | Sennheiser zegt dat deze headset is gemaakt om lang mee te gaan. Dat is een statement waar wij wel achter kunnen staat, nu we de GSP 601 een tijdje hebben kunnen testen.

Klinkt fantastisch

De bouw, design en features zijn leuk, maar hoe zit het met geluid? Deze headset kan heel fijn geluid produceren. Alles is heel helder heel immersive en de bas klinkt fantastisch. Alle layers van geluid worden als het ware apart naar de gebruiker gebracht. Wanner je een game aan het spelen bent met een standaard koptelefoon, dan lijkt het alsof alle klanken vanuit één buis komt. Bij de GSP 601 lijkt het alsof alle klanken apart worden gebracht naar de gebruiker. Je kan duidelijk onderscheid maken tussen alle instrumenten en stemmen. Surround geluid zit ook heel goed in elkaar, waardoor een potje Overwatch of Warzone leuker wordt, want je kan de voetstappen van tegenstanders beter horen en daarop reageren.

Fijne microfoon

De microfoon van de GSP 601 is gemaakt van harde plastic en is ingebouwd. Dit is onze enige zorg, want kabels en oorkussens zijn eventueel vervangbaar, maar de microfoon is dat niet. Mocht er iets misgaan met de microfoon, dan moet je wel de hele headset terugsturen voor reparatie of vervanging. Het was helemaal perfect geweest als de microfoon ook een los onderdeel was geweest.

De locatie van de microfoon is perfect waardoor het jouw stem goed kan opnemen met de ingebouwde acht openingen in het plastic. Deze openingen zijn ook aanwezig aan de achterkant van de microfoon en dat is om achtergrondgeluid tegen te gaan. De microfoon van de GSP 601 focust op het geluid van de gebruiker en probeert zo goed mogelijk al het andere geluid op de achtergrond te blokkeren. Tijdens het testen werkte dit best goed. Onze PS4 Pro produceerde heel veel geluid, en de GSP 601 blokkeerde dit ook van heel dichtbij.

De microfoon neemt het geluid van de gebruiker heel goed op. Bij onze vorige headset moesten we onze microfoon op maximum zetten zodat anderen ons goed konden horen. Bij de GSP 601 was dit niet het geval en we spraken met een rustige toon tijdens meerdere wedstrijden. De microfoon pakt zelfs je ademhaling en gezucht op, dus positioneer het ietsje verder van je mond als dit storend wordt.

Conclusie

De EPOS | SENNHEISER GSP 601 is een hele fijne gaming headset. De GSP 601 oogt heel cool, voelt stevig aan, is heel comfortabel, biedt passieve noice cancelation en de microfoon is van hoge kwaliteit. Deze headset is misschien een beetje groot en zwaar, maar dat komt juist door de premium materialen. Het geluid zelf is verbluffend goed, vooral in grote games zoals The Last of US: Part II of een potje Call of Duty: Warzone. En wanneer je niet een game aan het spelen bent, is deze headset ook uitstekend geschikt voor het beluisteren van muziek of het kijken van een film. De GSP 601 is dus een headset die wij met genoegen iedereen kunnen aanraden!

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments