Review: Hearthstone Whizbang’s Workshop – Het kaartspel 10 jaar oud geworden maar nog steeds verslavend goed games
Review: Hearthstone Whizbang’s Workshop – Het kaartspel 10 jaar oud geworden maar nog steeds verslavend goed
games

Review: Hearthstone Whizbang’s Workshop – Het kaartspel 10 jaar oud geworden maar nog steeds verslavend goed

Het is tijd alweer tijd voor een gloednieuwe jaar in de populaire free-to-play kaartgame Hearthstone. Dit jaar wordt het jaar van de Pegasus genoemd. Drie grote uitbreidingen staan gepland voor 2024 en de eerste genaamd Whizbang’s Workshop is nu speelbaar. Of de nieuwe uitbreiding de moeite waard is, lees je in deze review.

145 vette nieuwe kaarten

Whizbang’s Workshop brengt 145 nieuwe kaarten met zich mee. Deze kaarten zijn verdeeld onder de 11 unieke classes. Een aantal kaarten zijn neutraal, dat houdt in dat deze kaarten door alle 11 classes gebruikt kunnen worden. Class-specifieke kaarten kunnen enkel gebruikt worden door de class die op een kaart wordt aangegeven. Whizbang is een uitvinder en een speelgoedmaker. Veel kaarten lijken daarom op speelgoed en mechanische creaties die door een uitvinder in elkaar zijn geknutseld. Met name de epische en legendarische kaarten zijn heel creatief vormgegeven en beschikken over hele vette animaties wanneer je deze op het bord zet.

Nieuwe kaarten zijn te krijgen via Whizbang-kaartpakketten. Deze zijn te koop met in-game currency genaamd Gold of met Runestones, de premium currency van Hearthstone. Gold krijg je door daily en weekly challenges te doen en daarmee te levelen in de free tier van de Battle Pass. Gold in de Battle Pass wordt beschikbaar voor zowel gratis als premium-spelers. De premium tier van de Battle Pass bevat enkele random kaarten uit de laatste uitbreidingen, een Battle Pass XP boost en cosmetische items.

Review: Hearthstone Whizbang’s Workshop – Het kaartspel 10 jaar oud geworden maar nog steeds verslavend goed

10 jaar Hearthstone

Whizbang’s Workshop is extra interessant omdat Hearthstone 10 jaar oud is geworden. 10 jaar geleden in de maand maart verscheen Hearthstone en groeide heel snel uit tot een game met meer dan 100 miljoen spelers. De creaties van Whizbang zijn daarom gebaseerd op de meest iconische kaarten uit de afgelopen 10 jaar. Denk aan de tovenaar Khadgar, de terugkeer van de Warlock Nemsy en zelfs de duistere meesterbrein Dr. Doom is terug.

Ook de Core Set is voorzien van grote wijzigingen. Dit is een set aan ongeveer 200 kaarten uit het verleden die voor iedereen gratis beschikbaar wordt gemaakt. Deze kaarten zijn handmatig gekozen door Blizzard als kaarten die een goede synergie hebben met de kaarten die in 2024 gaan uitkomen. De Core Set wordt ieder jaar met de lancering van de eerste uitbreiding van het jaar gereset. Deze kaarten krijg je dus een jaar lang gratis beschikbaar als je ze niet al in je collectie hebt. Het voordeel is dat je ieder jaar een nieuwe Core Set krijgt en daardoor kunnen alle Hearthstone-spelers, veteranen of nieuwkomers aan de slag met een pool aan geselecteerde kaarten uit het verleden.

hearthstone vast wisdom feature

Opvallende en zeer creatieve kaarten

Net als bij iedere uitbreiding zijn er kaarten die heel creatief zijn bedacht en de meta doen veranderen. The Headless Horseman is hier één van. Dit is de eerste hero-kaart voor de Death Knight. Wanneer je The Headless Horseman speelt, word je hero vervangen door de Headless Horseman. Direct schakelt hij de sterkste kaart op het bord aan de kant van je tegenstander uit. Daarna kan je iedere beurt met je hero power 3 damage doen. De Horseman voegt ook een extra kaart in je deck namelijk zijn hoofd. Als je deze kan trekken, word je hero power nog sterker. Je kan dan niet alleen 3 damage doen, maar je kan ook een iedere keer een Undead-kaart selecteren en in je hand krijgen. Met de Headless Horseman heb je op een gegeven moment altijd een Undead om te spelen.

Een andere opmerkelijke kaart is Wheel of Death, een kaart voor de Warlock. Deze is behoorlijk interessant. Je speelt namelijk een ultieme risico move. Wanneer je Wheel of Death inzet, vernietig je jouw deck, maar een timer begint. Als je 5 beurten lang kan overleven zonder dat je een deck hebt, wordt je tegenstander automatisch vernietigd. Een Exodia uit Yu-Gi-Oh als het ware door niet 5 parts te verzamelen maar door 5 beurten zonder deck te overleven. Wat je moet doen is zoveel mogelijk survival-kaarten in je hand houden en vervolgens Wheel of Death inzetten. Dan is het een kwestie van het bord zoveel mogelijk kunnen vegen, jezelf healen en hopen dat de vijfde beurt gehaald wordt. Als je erin slaagt om je tegenstander zo te verslaan, is de voldoening wel ongekend goed.

Review: Hearthstone Whizbang’s Workshop – Het kaartspel 10 jaar oud geworden maar nog steeds verslavend goed

Keyword Miniaturize

Met iedere uitbreiding is er ook nieuwe keyword voor alle classes. In Whizbang’s Workshop is dat Miniaturize. Vergeleken met Quick Draw uit de voorgaande uitbreiding, denken wij dat Miniaturize een lange tijd in Hearthstone terug gaan zien. Miniaturize biedt namelijk veel voor weinig. Een kaart met Miniaturize speel je één keer voor de volle mana prijs. Vervolgens krijg je een kopie van de kaart die je net hebt ingezet, terug in je hand. Deze kost maar 1 mana om te spelen, maar beschikt wel over 1 HP en Strengt. Een tweede Miniaturize-kaart speel je niet voor de kracht, maar voor een effect. Zo kan je je hand met de Death Knight-kaart Amateur Puppeteer, niet één keer buffen maar twee keer. Er zijn op dit moment wel weinig Miniaturize-kaarten beschikbaar. Hopelijk komen er meer in de mini-set over twee maanden.

Review: Hearthstone Whizbang’s Workshop – Het kaartspel 10 jaar oud geworden maar nog steeds verslavend goed

Een kleine balans-update lijkt nodig

Whizbang’s Workshop is al een weekje uit en de meta is zich langzaam maar zeker aan het vormen. Vooralsnog lijken de classes redelijk gebalanceerd. Death Knight en Paladin zijn op dit moment heel sterk. Ook Demon Hunter, Warrior en Hunter doen het goed met effectieve strategieën. Enkel Mage, Priest, Druid en Rogue zijn op dit moment duidelijk minder effectief. Vooral als je het opneemt tegen een Paladin of een Death Knight. Deze classes hebben een buff nodig waarna alle classes redelijk aan elkaar gewaagd moeten zijn. Blizzard heeft al een balans update aangekondigd. Deze zal ergens in de komende dagen uitgerold worden.

Competitieve decks om te spelen

Wil je de decks die wij afgelopen week hebben gespeeld, zelf testen? Dan hebben we hier enkele deck codes om uit te proberen. Deze kan je kopiëren en wanneer je naar ‘My Collection’ gaat in de game, wordt er automatisch een deck gemaakt aan de hand van onze deck code. Zo kan je direct aan de slag met enkele zeer competitieve decks met veel kaarten uit de nieuw uitbreiding.

Dit zijn de competitieve decks die wij aanraden:

Aggro Hunter deck code:

AAECAR8E1/kFx6QG/eUG5uYGDebKBeT1BZf2Bcj2BdL4BcuOBtKOBpCeBvGlBvKlBv+lBpKmBtfzBgABA/OzBsekBvazBsekBujeBsekBgAATreant Druid deck code

Handbuff Paladin deck code:

AAECAZ8FBo3+BcekBtOpBs6wBvHUBubmBgzJoAS4xQXYxgXjjgb4lQbOnAa0ngbLnwbQqQbRqQamswbJ9AYAAA==

Rainbow Death Knight deck code:

AAECAdvJBgaH9gT8+QXt/wWLkgb/lwa9sQYMj+QFl5UGkZcGkqAGubEGurEGvLEG9rEGi7cG0+UG1uUG1+UGAAA=eath Knight deck code

Conclusie

Whizbang’s workshop is een goed begin van een nieuwjaar aan Hearthstone. Alle classes beschikken over enkele hele vette nieuwe kaarten en de Core Set rotation zorgt ervoor dat alle duels fris aanvoelen met veel nieuwe strategieën. De introductie van Miniaturize is van toegevoegde waarde, een keyword die mogelijk lange tijd ondersteund gaat worden. Na een week met de nieuwe kaarten gespeeld te hebben lijkt een kleine balans update nodig. Rogue, Mage, Druid en Priest zijn op dit moment het minst effectief en hebben een buff nodig. Paladin en Death Knight zijn het meest effectief, maar Blizzard heeft al aangegeven de effectiviteit aan te gaan pakken in een nieuwe update. Na een update of twee moeten alle classes gelijkwaardig aan elkaar aanvoelen.

Hearthstone is een populaire free-to-play kaartgame die speelbaar is op de PC, Android en iOS. Alle kaarten uit de game zijn gebaseerd op de lore, monsters, wezens en personages uit de Warcraft-franchise.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties