Review: ROG Strix Scar 17– Eén van de meest krachtige laptops van het jaar

High end desktop rekenkracht in laptop formaat!

De volledige eindscore en de plus en minpunten van de ROG Strix Scar 17 kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Eerder dit jaar kregen we van ASUS ROG de mogelijkheid om de ROG Strix G17 te reviewen. Wij waren toen erg te spreken mede over het design, de specificaties en de prijs. Nu hebben we de mogelijkheid gekregen om aan de slag te gaan met de ROG Strix Scar 17. Dit is één van de meest high end laptops van ROG van 2021, maar wel flink wat duurder dan de G17. Is de ROG Strix Scar 17 een aanrader, of kan je beter gaan voor de G17?

De ROG Strix Scar 17 is in verschillende configuraties te krijgen. Het verschil zit niet zozeer in interne specificaties, maar het beeldscherm. Alle ROG Strix Scar 17-laptops zijn uitgerust met de waanzinnig krachtige AMD Ryzen 9 5900HX CPU en de beste versie van de Nvidia RTX 3080. Deze versie is waanzinnig krachtig, want er is maar liefst 16GB aan videogeheugen en de total draw power (TDP) is 130W. Veel laptops die ook beschikken over een RTX 3080 GPU, draaien op een lagere TDP of hebben minder videogeheugen. De ROG Strix Scar 17 is hierdoor één van de krachtigste gaming laptops die je momenteel kan kopen, wat betreft grafische rekenkracht.

De ROG Strix G17 bevat verder 32GB aan DDR4 RAM-geheugen. Voor het opslaan van je games, bestanden en programma’s, is er een snelle 1TB NVME SSD. Er is een tweede SSD slot in de laptop, indien je meer opslagruimte nodig hebt. Wel is de SSD van het type M.2 PCIe 3.0. Dit is heel snel, maar er zijn al laptops in de markt die nog beter zijn wat betreft lees en schrijfsnelheden. Onze verwachting is dat de ROG laptops van 2022, zeer waarschijnlijk ondersteuning gaan hebben voor de nieuwste M.2 PCIe 4.0 SSD’s.

Future proof maar prijzig

De ROG Strix Scar 17 heeft verder ondersteuning voor Bluetooth 5.1 om draadloze apparaten te verbinden. Er is gekozen voor de nieuwste Intel Wi-Fi 6 (802.11ax) netwerkkaart. Indien je beschikt over een Wi-Fi 6 Router, dan kan je met deze laptop profiteren van meer snelheid, minder lag en een lagere ping.

De ROG Strix Scar 17 laptop heeft een vanaf prijskaartje van €2999. Dat is flink wat hoger dan de G17 waar we heel erg over te spreken waren. Voor dit geld krijg je heel wat specs, maar vraag jezelf af of je dit allemaal wel nodig hebt. Voor 1000 euro minder is de G17 beschikbaar met een RTX 3070 en die kan ook alles vlot draaien.

Geluid

Waar veel fabrikanten helaas punten laten liggen zijn de speakers. ROG is al zo’n twee jaar heel goed bezig wat betreft audio in laptops. Ook deze laptop maakt indruk op het gebied van audio. De speakers geven helder geluid en kunnen behoorlijk luid worden. Volume op 45% op de ROG Strix Scar 17 is gelijk aan 100% van onze eigen werk-laptop.

Wat betreft de twee ingebouwde ventilatoren, zijn deze alleen te horen bij zware taken of tijdens het gamen. De CPU en GPU beschikken over een eigen ventilator. Bij zwaar gebruik zoals het gamen, gaat de temperatuur omhoog en dan beginnen de ventilatoren steeds harder draaien. Het geluid kan wel oplopen tot 49dBA. Als dit je stoort, dan is een koptelefoon aangeraden tijdens het gamen. Bij normaal gebruik, zoals tekstverwerken, video kijken of browsen, is de laptop muisstil. De Nvidia GPU wordt dan ook uitgeschakeld zodat de minder zware geïntegreerde Radeon graphics van de Ryzen 9 gebruikt kan worden.

300Hz-beeldscherm

Wat deze laptop bijzonder aantrekkelijk maakt voor competitieve gamers is het 17.3 inch Full HD 300Hz-beelscherm. Games kunnen tot een framerate van 300 per seconden weergegeven worden op deze laptop, dat is simpelweg waanzinnig. Het scherm heeft verder een goede responstijd, wat ook belangrijk is voor met name multiplayer games.

De kleuren op dit beeldscherm zien er scherp uit. Het paneel is van het type IPS, waardoor kleuren net wat levendiger zijn dan bij een VA of een TN-scherm. De kleurweergave dekt 100% sRGB, waardoor het geschikt is voor content creators die veel werken met foto of video editing. Voor nog meer details op het scherm, is de 1440p versie van de ROG Strix Scar 17 wel een betere optie.

Stoer ‘gamer’ design

De ROG Strix Scar 17 lijkt op het eerste oog heel veel op de ROG Strix G17 wat betreft design, maar er zijn kleine verschillen in details. Zo heeft het ROG-logo aan de achterkant hier wel RGB-verlichting. De chasis om het toetsenbord is verder doorzichtig, waardoor het moederbord en de componenten deels te zien zijn. Omdat het doorzichtig is, geeft de verlichting van het toetsenbord een soort glow om de toetsen heen. Dit ziet er heel mooi uit, vooral in donkere ruimtes. Aan de linkerhoek is er een aanpasbare pantserkap te vinden met het ROG-logo erop. Deze kan je heel makkelijk loskoppelen en vervangen. Van ROG krijg je drie kleurtjes, maar je kan zelf met een 3D printer je eigen unieke pantserkap maken.

Voor de rest is het design van deze laptop identiek aan de ROG Strix G17. Aan de onderkant van deze laptop is er een RGB LED-lichtbar. Deze geeft dezelfde kleuren als het toetsenbord. Aan de hand van de ondergrond kan je als het ware een ambilicht-effect creëren. Het is heel opvallend, maar dit is juist een gaming laptop waar je mee wil showen.

De palmsteun van deze laptop is niet doorzichtig, maar mat grijs. Het voelt goed aan en is gelukkig geen vingerafdruk-magneet. De laptop dimensies zijn: 282mm (lengte), 395mm (breedte) en dikte (27,4mm). De laptop is ietsje groter dan de meeste 15inch laptops, maar veel scheelt het niet en je krijgt hier een groter scherm. De laptop is dun voor een gaming laptop en het gewicht is 2.7KG.  

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord van de G17 typte al lekker weg, maar die van de ROG Strix Scar 17 is van een geheel ander niveau. Typen op de ROG Strix Scar is het beste wat wij tot nu toe hebben ervaren. Deze laptop heeft namelijk optisch-mechanische toetsen. Het toetsenbord is groot wat fijn is, want de toetsen hebben genoeg ruimte van elkaar. Er is genoeg travel feedback en omdat de toetsen optisch-mechanisch zijn, hoor je gekletter wat heerlijk is. Niet iedereen is liefhebber van toetsenborden die geluid produceren, maar bij ons heeft dit juist een positief effect. Als je eenmaal gewend raakt aan de optisch-mechanische toetsen van de ROG Strix Scar 17, dan wil je niet meer terug.

De toetsen zijn allemaal individueel verlicht. Niet alleen de belangrijkste iconen worden verlicht, maar ook de secundaire iconen zoals apenstaartje en hashtag. Met de ROG Armory Crate-applicatie kan je de verlichting van de toetsen geheel naar wens aanpassen.

De touchpad van de ROG SCAR 17 is één groot geheel waar de rechter en linker-muisklik zijn ingebouwd. De touchpad werkt vloeiend net als het beeldscherm. Swipe-bewegingen worden goed geregistreerd en swipe-shortcuts werken hier voortreffelijk.

Veel aansluitingen maar geen HDMI 2.1

De ROG Strix Scar 17 heeft veel aansluitingen, maar deze zijn allemaal verwerkt aan de linker en achterkant. Aan de rechterkant is alleen de ASUS keystone te vinden. Dit is een soort van data key waarmee je spelerprofielen, Armoury Crate instellingen en versleutelde shadow drive partities direct kan laden.

Aan de linkerkant zijn er twee USB 3.2 Type-A-aansluitingen en een headset-verbinding te vinden. Aan de achterkant van de laptop is er een USB 3.2 Type-C (handig voor het aansluiten van een powerbank), een connector voor de oplader, nog een USB 3.2 Type-A, een netwerkaansluiting en een HDMI-poortje te vinden. Laatstgenoemde valt tegen want het is helaas niet HDMI 2.1. Hierdoor kan je met deze laptop niet op 4K 120fps spelen wanneer je het aansluit op een 4K tv. Alleen gamen op 4K-resolutie op een framerate van 60 is mogelijk met HDMI 2.0b. Voor content creators ook belangrijk, deze laptop heeft geen ingebouwde MicroSD kaartlezer.

Webcam ontbreekt

Helaas een minpunt bij vrijwel alles laptops van ROG de afgelopen twee jaar is dat er geen webcam is ingebouwd. Dat is opvallend, want juist de afgelopen twee jaar zijn webcams onmisbaar geworden in onze levens. Als je thuis werkt, is een webcam nodig en dat is hier niet inbegrepen. Wil je een webcam gebruiken op deze laptop, dan moet je zelf een externe webcam aanschaffen.

Performance uitstekend

De ROG Scar 17 is één van de krachtigste gaming laptops van 2021. De RTX 3080 met 16GB videogeheugen en een TDP van 130w kan zich meten met enkele desktop RTX-videokaarten. ROG Strix Scar 17 kan iedere moderne game zonder problemen vloeiend draaien. Alle games halen makkelijk de 60 frames per seconde. Maar omdat je beschikt over een 300Hz-scherm, wil je uiteraard zoveel mogelijk frames halen uit je games. Daarvoor is de ingebouwde ROG Boost voor meer performance handig. Ook de geavanceerde AI-functie van Nvidia genaamd DLSS kan op dit gebied zorgen voor toegevoegde waarde.

De tabel hieronder laat zien dat geen één game inclusief zware games als Assassin’s Creed Valhalla, Red Dead Redemption 2 en Cyberpunk 2077, onder de 60FPS komen. Wat ons wel opviel is dat we de 300 frames niet haalden, ook niet op shooters zoals Overwatch en Valorant. Misschien was het beter geweest om deze laptop uit te rusten met een 240Hz-scherm.

Verrassend is hoe koel deze laptop blijft tijdens het gamen. De GPU kwam bij ons nooit boven de 85 graden Celsius, wat goed is. Veel gaming laptops bereiken makkelijk de 90 graden Celsius. Omdat dit een 17 inch laptop is, is er meer ruimte voor ventilatie. De Scar 17 heeft daarnaast vier ventilatie-uitgangen, en die zijn precies gepositioneerd bij de locaties van de CPU en GPU. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van liquid metal in plaats van koelpasta, en dat heeft ongetwijfeld ook positieve effect gehad.

Batterijduur

Batterijduur op krachtige gaming laptops, daar moet je altijd niet veel van verwachten. De ROG Strix Scar 17 is uitgerust met een grote 90W batterij, die bij normaal gebruik prima is. Op batterij voor het surfen op het web, tekstverwerken of andere kleine taken, haal je zo’n 9 uur. Dat is best goed voor een krachtige gaming laptop als deze.

De laptop is binnen 1.5 uur helemaal opgeladen. Opladen kan ook via USB-C maar dat is wel wat langzamer. Bij gamen is de batterij wel snel leeg (1,5 uur), maar gamen zonder dat de oplader is aangesloten, is toch niet aangeraden. Je kan dan namelijk niet gebruikmaken van de volledige kracht van deze laptop.

Conclusie

De ROG Strix Scar 17 is werkelijk een geweldige laptop. Het oogt heel strak en stoer, het beeldscherm is vloeiend, het toetsenbord is heerlijk om erop te typen, de thermal-prestaties zijn goed, de speakers zijn fijn en de performance is top notch. Voor dit alles betaal je wel de hoofdprijs. Met tijd zal de prijs van deze laptop dalen, waardoor het aantrekkelijk wordt voor meer gamers. Vooralsnog is deze laptop een optie om te overwegen voor de mensen die het beste en meest krachtige wat beschikbaar is willen. Als je genoegen neemt met iets minder rekenkracht, dan is de ROG Strix G17 die €1000 minder kost de betere optie.

Je kan de ROG Strix Scar 17 hier kopen (QWERTY).

Je kan de ROG Strix Scar 17 hier kopen (AZERTY).