Wij speelden twee weken met de PS5, hoe geweldig is de nieuwe PlayStation 5-console nu eigenlijk?

We zijn stapelzot van de PS5

Vanaf morgen kan iedereen ook aan de slag met de PS5-console in Europa. Althans toch als je reeds een pre-order hebt. Indien niet zal je nog enkele weken geduld moeten hebben want de console ging als zoete broodjes over de bank. Enkel de revolutionaire DualSense-controller kan je nu onmiddellijk kopen. Is het nieuwe beest van Sony nu ook de moeite? Wij speelden er 10 dagen mee en ons besluit zie je hieronder.

Een gigantische machine

Wat meteen opvalt wanneer je de PlayStation 5 uit de doos haalt, is dat de PS5 echt een gigantisch beest is. Het is de grootste PlayStation-console ooit dus je zal sowieso wel plaats moeten maken in je kast. De plek waar onze PS4 stond was zelfs niet groot genoeg voor onze nieuwe console.

De PlayStation 5 weegt zo’n 4,5 kilo en is 39 cm hoog, 26 cm diep en heeft een dikte van 10,4 cm. De zwarte kleur die we kennen van de afgelopen generaties werd door het raam gesmeten en wit is vanaf nu de meest aanwezige kleur.

This image has an empty alt attribute; its file name is Schermafbeelding-2020-11-08-om-19.06.32.jpg

Laten we ook meteen in huis vallen met het grootste minpuntje. De harde schijf is zo’n 825 GB groot, maar slechts 664 GB is ook echt beschikbaar om te gebruiken. En dat is, laat ons eerlijk zijn, veel te weinig als je weet dat sommige games al makkelijk 100 GB in beslag nemen. Dit valt op te lossen met een externe harde schijf, maar wanneer je weet dat de PS4 Pro 1 TB aan geheugenruimte had, verwachtte we toch iets meer.

Heerlijke snelheid

De grootste vooruitgang bij de PlayStation 5 zit niet alleen in de gigantische kracht die voor betere graphics zorgt, maar ook de snelheid van het apparaat is ongelofelijk. Zo spring je van het ene menu in het andere menu in een oogwenk en hoeft er zelden nog iets geladen te worden. Ook games starten pijlsnel op en van spel veranderen als deze op je harde schijf staat duurt nog geen handvol seconden.

We hebben nadat we enkele dagen met onze PS5 bezig waren, nog eens onze oude PlayStation 4 Pro opgezet en dan pas besef je hoeveel tijd je soms verliest met wachten. We stonden er nooit bij stil, maar van apps veranderen op de PS4 of een game opstarten, kostte echt wel wat tijd.

In de games zelf is deze nieuwe snelheid een gigantisch meerwaarde. Geen vervelende laadtijden meer of soms overbodige lang gangen in games om laadtijden te verdoezelen. Dankzij de kracht van de PS5 kan alles in een oogwenk geladen worden en dat voelt echt heerlijk.

Een revolutionaire controller

Ook de nieuwe controller is een revolutie voor PlayStation-gamers, daar vertelde wel al uitgebreid over in onze special over de DualSense. Vooral de haptic feedback en de L2- en R2-triggers maken immens veel indruk. Vibraties in de controller voelen nu echt als een meerwaarde aan en ontwikkelaars kunnen kiezen hoe veel tegenspanning de triggers geven.

Nieuwe interface is stijlvol en krachtig

Wanneer je de PlayStation 5 opstart, zal je ook onmiddellijk merken dat de user interface een nieuwe likje verf heeft gekregen. Sony heeft ervoor gekozen om alles strak en compact te houden. Alles ziet er nog ongeveer hetzelfde uit als bij de PS4, maar is gewoon gefinetuned dat het nog gebruiksvriendelijker is en dat je overal nog sneller bij kan.

De PlayStation Store en de Plus-collectie van elke maand is overigens vanaf nu in het menu ingebouwd en je moet daarvoor geen aparte app meer openen op je PS5 zoals dat bij de PS4 het geval was. Ook dat op zijn beurt zorgt weer voor veel meer snelheid en minder wachttijden.

Ook leuk nu is dat wanneer je een Trophy ziet verschijnen terwijl je aan het gamen bent dat je deze kan bekijken door een simpele druk op de PlayStation knop zonder uit het spel te gaan. Bij de PS4 verloor je soms 30 seconden omdat je even wou gaan kijken welke Trophy je nu zonet behaald hebt.

De PlayStation 5-games

Hoewel de PS5 een waanzinnige multimedia-machine is, draait het natuurlijk vooral om de games. Qua launch line-up mogen gamers niet klagen met Demon’s Soul, Spider-Man: Miles Morales en Sackboy. Met daarboven op nog enkele andere toppers die net zijn uitgebracht zoals de nieuwe Call of Duty en Assassin’s Creed.

Qua grafische pracht en praal zijn de PS5-games die nu zijn uitgebracht al absoluut een vooruitgang op de PS4. De stap waar we over spreken is echter niet zo indrukwekkend als pakweg de PS2 naar PS3 of de PS3 naar PS4. Alles ziet er absoluut nog een stukje scherper uit, maar voor games die ons grafisch compleet van onze stoel gaan blazen, moeten we toch nog even geduld hebben. We zijn dan ook al in de laatste jaren heel verwend geweest met grafische parels zoals The Last of Us Part II of God of War.

De nieuwe snelheid in PS5-games is sowieso wel een gigantisch pluspunt. Indien je bv fast travel gebruikt om van punt A naar punt B in de nieuwe Spider-Man-game dan gebeurt dat in een 3-tal seconden, terwijl je vroeger vaak 20 tot 30 seconden geduld moest hebben. Er is gewoon zelden tot nooit meer sprake van laadtijden wat je de vorige generatie nog wel had.

Zaken zoals raytracing is overigens nu ook mogelijk op de PS5 en ontwikkelaars kunnen er veel sneller voor kiezen om hun games ook op 60 fps te laten draaien in plaats van 30 fps, wat weer zorgt voor een meer vloeiende en aangenamere game-ervaring.

Zoals je wellicht weet, zijn bijna alle PS4-games ook speelbaar op de PlayStation 5. Van de meer dan 3.000 PS4-games zouden op PlayStation 5 95% daar perfect van werken. Sommige games werden door ontwikkelaars geoptimaliseerd voor PS5, maar de meeste spellen zien er nog exact hetzelfde uit als voorheen. Al is het nieuwe, snellere menu wel prettig zodat je er al snel voor zal kiezen om je oude PS4-spellen toch op je PS5 te spelen.

Conclusie

De PlayStation 5 is een geweldig apparaat dat op alle vlakken een gigantische vooruitgang is op de PS4. Vooral de revolutionaire controller, de gigantische snelheid en de nieuwe interface maakt veel indruk. Ook de grafische pracht van de PS5-games is indrukwekkend, al verwachten we hier nog wel veel meer grotere stappen in tegenover de vorige jaren.

Als PlayStation-fan is de PS5 sowieso een must-have. Indien je er nu al eentje op de kop kan tikken, dan moet je zeker niet twijfelen. Voor de mensen die nog even geduld moeten uitoefenen, moeten zich ook zeker niet druk maken. De vooruitgang van de PS5-versies van games zoal Spider-Man, Assassin’s Creed of Call of Duty is aanwezig, maar is (voorlopig) nog niet zo groot dat je bang moet zijn dat je iets mist.

De PS5-console overigens morgen in huis halen zonder pre-order is helaas onmogelijk. In tegenstelling tot de PS5-console zelf, kan je wel de PS5 DualSense-controller nu al kopen en wordt hij gewoon de volgende dag geleverd. Uiteindelijk wel een meerwaarde want de console wordt geleverd met slechts één controller.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments