Blijf maar gewoon in je zetel liggen! Onderzoek toont aan dat luierikken slimmer en succesvoller zijn LIFESTYLE
Blijf maar gewoon in je zetel liggen! Onderzoek toont aan dat luierikken slimmer en succesvoller zijn
LIFESTYLE

Blijf maar gewoon in je zetel liggen! Onderzoek toont aan dat luierikken slimmer en succesvoller zijn

Als je maar hard genoeg werkt, dan kom je er wel in het leven. Het is een uitspraak die je wel al eens hoort. De meest succesvolle mensen op deze aardbol hebben zich immers al hun ganse leven in het zweet gewerkt. Maar wat blijkt nu uit onderzoek… Dat dit misschien niet helemaal correct is!

Uit een studie gepubliceerd in de Journal of Health Psychology blijkt dat mensen die euh,… nogal lui zijn, vaak slimmer zijn dan personen die constant actief zijn. De onderzoekers hebben zelfs een mooi woord bedacht voor de luierikken onder ons: de cognitief behoeftigen. Schitterend toch!

'Intensieve mentale stimulatie'

Mensen die cognitief behoeftig zijn, hebben volgens het onderzoek behoefte aan gestructureerde en doordachte manieren om naar de wereld te kijken. Ze zijn misschien niet zo actief als anderen, maar doen wel vaker aan 'intensieve mentale stimulatie'. Discussies voeren, bijvoorbeeld. Of lekker op de bank liggen nadenken en brainstormen.

Blijf maar gewoon in je zetel liggen! Onderzoek toont aan dat luierikken slimmer en succesvoller zijn

Hoger IQ = minder actief

Voor het onderzoek werden mensen in twee groepen opgedeeld op basis van ingevulde vragenlijsten: de inactieve denkers en de actieve doeners. Ze kregen ‘apparatuur’ mee waarmee zeven dagen lang hun activiteit gemeten werd. Opvallendste conclusies: mensen met een hoger IQ verveelden zich minder snel, waardoor ze een stuk minder actief waren. Wat deden ze dan wel? Nadenken!

Personen die niet stil konden blijven zitten, verveelden zich daarentegen veel sneller. De zogenaamde 'doeners' hadden geen zin om geconfronteerd te worden met hun eigen abstracte gedachten en gingen daarom maar sporten of andere lichamelijke activiteiten doen.

Snelle oplossingen voor complexe problemen

De onderzoekers ontdekten ook dat ‘luie’ mensen ook goed in staat zijn makkelijke en snelle oplossingen voor soms complexe problemen te bedenken. Een luierik zoekt dus de meest efficiënte manier om iets te doen. Prima eigenschap voor een werknemer, zou je zeggen. Deze luiheid zou immers maar zo de bron kunnen zijn van een hoop innovatie en efficiënte oplossingen!

(Bron: Panorama - Afbeeldingen: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties