Er is weinig erger dan de hele dag uitkijken naar een heerlijke, herstellende nachtrust, om vervolgens ’s nachts of vroeg in de ochtend abrupt wakker te worden. Wat daarna gebeurt, is een bekend scenario voor de meeste mensen. Je ligt uren te woelen, je ogen samen te knijpen, hopend dat je jezelf met pure wilskracht weer in slaap kunt krijgen. Helaas lukt dit vaak niet, en voel je je bij het afgaan van je wekker nog vermoeider.
"Het verstoort je slaapcyclus nog meer"
Maar is er iets wat we kunnen doen om een verstoorde nacht te redden? Het blijkt dat de oplossing ligt in precies het tegenovergestelde van jezelf dwingen om weer in slaap te vallen. Hoewel het logisch lijkt om te proberen weer in slaap te komen, hebben slaapexperts uitgelegd waarom dit je slaapcyclus juist verder kan verstoren. "Het nadenken over het feit dat je niet slaapt, kan je geest wakker maken en je angstiger maken. Een betere aanpak is om de situatie te accepteren – verzet je niet tegen het wakker zijn – en een ander focuspunt te zoeken," vertelde Dr. Fiona Barwick aan Self.
Het is algemeen bekend dat het gebruik van je bed voor iets anders dan slapen je slaapkwaliteit op de lange termijn vermindert. We weten inmiddels allemaal dat het niet ideaal is om vanuit bed te werken of de middag onder de dekens door te brengen – en dit geldt ook als je 's nachts wakker wordt. In plaats daarvan is het beter om uit bed te gaan en iets anders te doen totdat je weer slaperig wordt. "Het is belangrijk om niet in bed te blijven," legde slaapexpert Luis F. Buenaver uit in een artikel van John Hopkins Medicine.
Investering in betere slaap
Hij vervolgde: "Als je in bed blijft, gaan je hersenen en lichaam je bed associëren met wakker zijn in plaats van met slapen. Het kan moeilijk zijn om uit een warm, comfortabel bed te stappen nadat je 's nachts wakker bent geworden. Maar beschouw dit als een investering in betere slaap – misschien niet voor vannacht, maar wel voor morgen en in de toekomst." Voor degenen die hun tijd vullen met eindeloos scrollen op hun telefoon: dit moet je ook vermijden.
Het blauwe licht van je scherm zorgt ervoor dat je hersenen denken dat het dag is, wat je biologische klok nog verder ontregelt. Barwick raadt aan om activiteiten te zoeken die je helpen ontspannen, in plaats van je druk te maken over de kostbare seconden slaap die je mist.
(Bron: LADbible – Intropic: Freepik)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties