Financieel vrij worden? Zo doen mensen dat! LIFESTYLE
Financieel vrij worden? Zo doen mensen dat!
LIFESTYLE

Financieel vrij worden? Zo doen mensen dat!

Het is een thema wat steeds vaker ter tafel komt: het worden van financieel onafhankelijk. In Amerika is er zelfs een hele beweging hieromtrent ontstaan, namelijk de zogenoemde FIRE community. Het lijkt op het eerste gezicht iets wat alleen is weggelegd voor rijke Bekende Belgen of mensen die de loterij hebben gewonnen, maar dat is zeker niet het geval. Het is een kwestie van het kennen van de juiste trucs en strategieën. Welke dat zijn? Lees snel verder.

Besparen waar kan

Om te beginnen met FIRE worden is het belangrijk om scherp te kijken naar je uitgaven, vooral de vaste lasten zijn hierbij een aandachtspunt. Van de abonnementen op tijdschriften tot je zorgverzekering, alles wordt scherp bekeken en waar mogelijk opgezegd of overgesloten. Ga eens online je autoverzekering vergelijken, je zult zien dat wanneer je verschillende opties bekijkt je al vele tientallen euro’s per maand kunt besparen. En wat er niet uitgaat, hoeft er ook niet in te komen. Dus gewoon online je nieuwe autoverzekering berekenen en je bent alweer een stapje dichterbij FIRE.

Het inkomen

Natuurlijk moet er ook geld binnenkomen, want voor niets gaat de zon op. Bij FIRE worden is de bedoeling dat je op een gegeven moment kunt leven van zogenaamd passief inkomen. Wat dit is? Dat is inkomen waar je niet actief voor hoeft te werken zoals je wel moet bij een normale baan. Dus niet iedere dag van 9 tot 5 op een kantoor. Voorbeelden van passief inkomen zijn rente op geïnvesteerd geld of huuropbrengsten uit verhuurd vastgoed. Maar om dit passieve inkomen op te bouwen zul je eerst wel weer geld moeten hebben. Het kost dan ook wel de nodige tijd om het punt van FIRE te bereiken.

Van actief naar passief

Het uitgangspunt is om iedere maand van je ‘actieve’ inkomen een bedrag opzij te leggen en dat te investeren in iets wat in de toekomst passief inkomen gaat opleveren. Of dit nu aandelen, vastgoed of bitcoins zijn, dat is aan jou de keuze. Het gaat erom dat het een duurzaam effect heeft en ooit rendeert waardoor je niet meer actief iets hoeft te doen om toch een inkomen te hebben. Houd er wel rekening mee dat er vaak hele mooie en grote resultaten worden beloofd bij investeringen, maar dat er ook altijd een risico aan kleeft. Kijk scherp hoeveel risico jij met je investering wilt lopen.

Kortom, FIRE worden kan al met een gewoon inkomen maar wel in combinatie met een gezonde dosis geduld en discipline. Door aan twee kanten te werken -namelijk het verkleinen van je uitgaven en het vergroten van je inkomen- zul je ook met een normaal salaris dit ooit wél kunnen bereiken. Maar realiseer je wel dat het even kan duren, dus zeg vooral niet te snel je baan op en blijf consistent doorgaan. Wellicht kun je eerst in deeltijd gaan werken, iets wat ook ongetwijfeld al een enorm gevoel van meer vrijheid oplevert!

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties