Medisch expert waarschuwt mensen die op hun telefoon bezig zijn op het toilet LIFESTYLE
Medisch expert waarschuwt mensen die op hun telefoon bezig zijn op het toilet
LIFESTYLE

Medisch expert waarschuwt mensen die op hun telefoon bezig zijn op het toilet

Vind je het leuk om door je feed te scrollen terwijl je op de wc zit? Je bent niet de enige. Uit recente statistieken blijkt dat 57 procent van de mensen toegeeft dat ze hun telefoon op het toilet gebruiken - maar een arts heeft een waarschuwing gegeven over het gebruik van je telefoon op de troon.

Ten eerste duurt het zitten op het toilet, verdiept in een eindeloze stroom TikToks, onvermijdelijk langer dan de grote boodschap zelf, waardoor je extra druk op je anus krijgt die aambeien kan veroorzaken. Colorectaal chirurg Dr. Karen Zaghiyan vertelde aan Healthline: "Aambeien zijn een verzameling aderen binnen en buiten de anus. Iedereen heeft aambeien. We worden ermee geboren." Dus waar zit het probleem?

Bacteriën die ernstig ziek maken

Hij vervolgde: "Door te zitten en je in te spannen tijdens het scrollen kunnen de aambeien zich volzuigen met bloed, waardoor symptomen als pijn, zwelling of bloeding ontstaan." Hoewel hier nog geen empirisch bewijs voor is, loopt er een klinische proef en artsen zijn er behoorlijk van overtuigd. Ten tweede: bacteriën. Als je je telefoon meeneemt naar het toilet, besmet je hem met bacteriën uit het toilet en raak je hem waarschijnlijk aan nadat je het toilet hebt verlaten, waardoor de bacteriën op je handen terechtkomen.

Een vrij schokkend maar niet verrassend onderzoek uit 2017 onthulde dat mobiele telefoons van middelbare scholieren E.coli en andere microben kunnen bevatten die je ernstig ziek kunnen maken. Volgens artsen kan deze bacterie in het beste geval diarree, buikkrampen en soms koorts veroorzaken, waarbij ongeveer de helft van de mensen bloederige diarree krijgt. Deze bacterie was in het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk voor 5.500 sterfgevallen onder NHS-patiënten in het boekjaar 2015/2016.

Smartphone viezer dan wc-bril

Om dat in context te plaatsen: met 1 op de 20 van ons die hun smartphone slechts om de zes maanden of minder schoonmaken, zijn smartphones letterlijk viezer dan de wc-bril of de spoeling (en die houd je waarschijnlijk niet regelmatig tegen je gezicht). Dr. Marcos Del Rosario, uroloog in de CERACOM Kliniek in Campeche, Mexico, vertelde aan Healthline dat handen wassen de sleutel is: "Volwassenen weten nog steeds niet hoe ze hun handen moeten wassen. Ik zie het de hele tijd in openbare toiletten." Dus afgezien van een ‘smartphone-pauze’ op het toilet, wat kun je doen om het risico - en de hoeveelheid bacteriën - te verminderen?

Handen wassen

Ga alleen op het toilet zitten zolang nodig is, adviseert Dr. Zaghiya. "Als je na een paar minuten op de plee nog geen stoelgang hebt, forceer het dan niet. Sta in plaats daarvan op en ga iets anders doen. Als je weer aandrang hebt om te gaan, kun je teruggaan naar het toilet," zegt ze. En na je toiletbezoek? Specialisten ter zake adviseren om daarna minstens 20 seconden alle delen van je handen te schrobben, zowel na een kleine als grote boodschap. Je kan handontsmettingsmiddel op alcoholbasis gebruiken als er geen water en zeep is.

En als je gewoon te gehecht bent aan je telefoon om hem neer te leggen? Zorg er dan voor dat de zitting omlaag is als je doortrekt. Dr. Del Rosario legt uit "Bij elke spoelbeurt vliegen er uitwerpseldeeltjes de lucht in en landen ze op je telefoon. Dus wrijf je telefoon zeker ook schoon met een antibacterieel doekje.” Zo, een gewaarschuwd iemand is er twee waard…

(Bron: Healthline en LADbible)

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties