Nu 'Dry January' tot een einde komt: 10 tekenen dat je mogelijk een alcoholprobleem hebt LIFESTYLE
Nu 'Dry January' tot een einde komt: 10 tekenen dat je mogelijk een alcoholprobleem hebt
LIFESTYLE

Nu 'Dry January' tot een einde komt: 10 tekenen dat je mogelijk een alcoholprobleem hebt

De redenen waarom mensen deelnemen aan Dry January variëren; sommigen doen het met vrienden om te zien wie het langst volhoudt, terwijl anderen een gezondheidsreset willen na overmatig genieten tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode. Maar nu de maand ten einde loopt en mensen zich voorbereiden om weer aan de alcohol te gaan, kan Dry January voor sommigen hebben gediend als een manier om na te denken over hun relatie met alcohol.

Op AlcoholChange.org adviseren ze: "Het is de moeite waard om wat tijd te nemen om na te denken over waarom je Dry January hebt gedaan en wat je ervan hebt gekregen. Echt uitzoeken WAAROM je alcohol gebruikt, helpt. Kijk dan naar WAAROM je Dry January hebt gedaan. Wat trekt je aan in een nuchter leven?" Alcoholverslaving is immers zoals elke andere stof waar mensen verslaafd aan kunnen raken - je realiseert je misschien niet eens de greep die het op je heeft.

Experts zeggen dat alcoholverslaving 'een van de moeilijkst te herkennen verslavingen is, zowel bij jezelf als bij andere mensen'. Met dat in gedachten zijn hier 10 dingen om op te letten bij het identificeren van mogelijke drinkproblemen bij jezelf of degenen van wie je houdt, volgens experts ter zake:

1. Sociaal leven en drinken

Velen van ons nemen deel aan sociaal drinken; het maakt al eeuwen deel uit van onze ‘psyche’. Maar het probleem ontstaat wanneer je een sociaal evenement hebt, zoals een feestje of een cafébezoek, en je ‘niet anders kunt dan drinken’. Waardoor ook de reden achter de ontmoeting secundair wordt aan het vermogen om te drinken.

2. Defensief worden

Mensen met een afhankelijkheid van alcohol reageren niet goed op vragen over hoeveel ze consumeren. Er zullen talloze situaties zijn geweest waarin een geliefde terloops opmerkt hoeveel ze drinken, alleen om een koude, vijandige reactie te krijgen. Het kan ervoor zorgen dat mensen geïrriteerd raken wanneer enige vermelding van mogelijk te veel drinken ter sprake komt, en ze zullen meestal proberen een vorm van redenering aan te voeren om te rechtvaardigen wat ze drinken.

Nu 'Dry January' tot een einde komt: 10 tekenen dat je mogelijk een alcoholprobleem hebt

3. Tolerantieniveaus zijn hoog

Een paar shots van ons favoriete alcoholische drankje is genoeg om de meesten van ons een beetje ‘dizzy’ te laten voelen. Maar als je die effecten niet voelt, kan dat een teken zijn van een probleem, vooral als er meerdere drankjes worden weggezet zonder je dronken te voelen of te handelen. Het probleem hier is dat de tolerantie met de tijd groeit, dus het probleem kan erger worden, langzaam en zonder het te beseffen.

4. Stressverlichting

Als je jezelf gefrustreerd of gestrest voelt over werk of wat dan ook, en je verlangt naar een drankje om de druk te verlichten, kan dat een probleem zijn. En het wil niet zeggen dat deze mensen schijnbaar ongezond zijn - ze kunnen regelmatig sporten - maar het gebruik van drank als een manier om regelmatig aan het dagelijkse leven te ontsnappen, moet mogelijk worden aangepakt.

5. Overdag drinken

Een meer voor de hand liggend en stereotiep teken van alcoholverslaving is drinken of zelfs gewoonnadenken over drinken overdag. Sommigen breiden hun verslaving zelfs uit door stiekem alcohol naar hun werkplek te brengen. Vaak zullen deze mensen proberen hun verslaving te maskeren, zoals door het consumeren van kauwgom om de geur op hun adem te verbergen.

Nu 'Dry January' tot een einde komt: 10 tekenen dat je mogelijk een alcoholprobleem hebt

6. Gevolgen van drinken

Zelfs als drinken problemen heeft veroorzaakt, kunnen sommigen nog steeds proberen de echte oorzaak van hun verslaving te ontkennen. Of het nu gaat om rijden onder invloed of dronken vallen en iets breken, het probleem wordt nooit toegeschreven aan verslaving. Er zal altijd een excuus zijn in plaats van het probleem en de oorzaak te accepteren.

7. Verandering in persoonlijkheid

Mensen kunnen compleet anders zijn als ze drinken. Degenen die stil zijn in hun normale leven kunnen luidruchtig en uitgelaten worden. Als je gesloten bent, vertel je misschien al je geheimen. Voor sommigen spelen agressie en geweld een rol. Al deze situaties zijn het waard om te monitoren.

8. Geen grens

De meesten van ons hebben een grens waar we weten dat we ons laatste biertje op hebben en het tijd is om te stoppen. Maar het is een moment dat niet iedereen gemakkelijk of helemaal kan bereiken. Zelfs als je zegt dat je 'slechts eentje vanavond hebt', kan de avond eindigen met een volledige fles wijn en een paar biertjes. Je bent ook misschien niet klaar om naar huis te gaan wanneer alle anderen dat wel zijn.

Nu 'Dry January' tot een einde komt: 10 tekenen dat je mogelijk een alcoholprobleem hebt

9. Ontwenningsverschijnselen

Misselijkheid, zweten of een snelle hartslag zijn klassieke symptomen voor iemand met alcoholverslaving die plotseling stopt met drinken. Het verlangen om het probleem op te lossen is alcohol.

10. Impulsieve besluitvorming

Risicovolle beslissingen nemen tijdens het drinken is een teken dat je misschien een probleem hebt. Een veelvoorkomend voorbeeld hiervan is dronken rijden, ondanks wetende dat je meer hebt gedronken dan de wettelijke limiet. Je zegt dat je je prima voelt of een goede chauffeur bent, ondanks wetende dat alcohol de reactietijd vertraagt. En ander voorbeeld kan zijn dat je plots klappen uitdeelt aan iemand, terwijl je dat anders nooit zou doen als je nuchter bent.

(Bron: LADbible – Afbeeldingen: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties