Wat is nu de beste manier om te douchen? Op 'grootmoeders wijze' beweert de wetenschap LIFESTYLE
Wat is nu de beste manier om te douchen? Op 'grootmoeders wijze' beweert de wetenschap
LIFESTYLE

Wat is nu de beste manier om te douchen? Op 'grootmoeders wijze' beweert de wetenschap

Wetenschappers hebben ontdekt dat de 'grootmoedermethode' de beste manier is om jezelf te wassen als je onder de douche staat. Het klinkt misschien vreemd, maar - en je zult ons moeten vertrouwen - het is een echt ding. De wetenschappers waren in principe bezig met vrij belangrijk microbiologisch werk om de meest effectieve en gezonde manier van reiniging te bepalen. Ze concludeerden dat veel mensen plekken overslaan, waardoor ze uiteindelijk met een minder gezond 'microbioom' eindigen.

We zullen hier wat dieper op in moeten gaan - net zoals je moet doen als je onder je oksels schoonmaakt - maar laten we eerst eens kijken waar dit 'grootmoeder'-ding vandaan komt. 'Op grootmoeders wijze' is dé manier om te douchen, zo lijkt het. Het microbioom van de huid zijn de miljoenen en miljarden micro-organismen die op je huid leven. Ja, je wilt misschien niet aan hen denken, maar ze zijn er, en ze spelen een rol in het gezond houden van jezelf, zolang ze maar verzorgd worden.

Oren, tenen en navel

De onderzoekers wilden variaties over verschillende huidgebieden bekijken, rekening houdend met die plaatsen die het meest bereikbaar zijn en die gemakkelijk vergeten worden, zoals in de navel of achter de oren. In een verklaring over het project zei Keith Crandall - directeur van het Computational Biology Institute - dat zijn lieve oude grootmoeder hem altijd vertelde om 'achter de oren, tussen de tenen en in de navel te scrubben'. Goed advies, mevrouw Crandall!

Dus, voor hun studie verzamelden ze 129 studenten en namen monsters van vaak gewassen gebieden zoals onderarmen en kuiten, voordat ze vervolgens monsters verzamelden uit hun navel, tussen de tenen, en achter hun oren. Vervolgens leerden ze de studenten om het DNA te 'sequencen' in die monsters en de bevindingen te vergelijken tussen die vaak schoongemaakte plaatsen en de moeilijk te bereiken stukken.

via GIPHY

Diverser bioom

Natuurlijk had oma Crandall gelijk, en de gebieden die goed schoongemaakt werden hadden een veel diverser bioom en een potentieel gezondere set microben die daar leefden dan in de verwaarloosde plekken. Luister naar je oma en het zal dus (bijna) nooit verkeerd gaan. Het onderzoeksteam schreef: "Droge huidgebieden (onderarmen en kuiten) waren gelijkmatiger, rijker, en functioneel onderscheidend dan sebaceuze (achter de oren) en vochtige (navel en tussen de tenen) gebieden." De studie merkte op dat er geen significant verschil werd opgemerkt tussen geslachten, etniciteiten, of leeftijden.

Gezonde versus slechte huid

Ze voegden eraan toe: "Binnen huidregio's varieerde bacteriële alfa- en bèta-diversiteit ook significant voor sommige van de vergeleken jaren, wat suggereert dat bacteriële stabiliteit van de huid regio- en subjectafhankelijk kan zijn." De studie werd gepubliceerd in 'Frontiers in Microbiology'. Kortom, de micro-organismen op je huid kunnen voor jou zowel behulpzaam als schadelijk zijn, afhankelijk van de balans. Te veel slechte en je kunt eindigen met een slechte huid, acne, eczeem, en dergelijke, terwijl een goed microbioom kan betekenen gezonde huid.

(Intropic: Image by Freepik)
4 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties