Op TikTok is er een hashtag die redelijk hard gaat en die eigenlijk minder goed nieuws is voor ons, mannen. Alleszins als jij onder de categorie ‘manchild’ valt. Of: een man die zich gedraagt als een kind en dus met andere woorden amper iets zelf kan of doet. Een massa vrouwen spuwt nu hun gal op de sociale media. “Als ik niet voor hem kook, dan eet hij gewoon niks,” zegt iemand.
Of ze zeggen: “Hij heeft geen ambities, het liefst van al wil hij de hele dag videogames spelen, zijn huis is één grote rommel, hij wil z’n fouten niet toegeven en verzint voor alles een excuus.” De hashtag #manchild heeft op het moment van schrijven al dik over de 100 miljoen views op TikTok. Ook in de ‘Cambridge Dictionary’, de ‘Van Dale van de Engelse taal’, staat een definitie voor ‘manchild’: een man die zich niet kalm, serieus of verstandig gedraagt, zoals je zou verwachten bij iemand van zijn leeftijd.
Peter Pan-syndroom
De term is niet nieuw, want in de jaren 80 werd er al gesproken over het Peter Pan-syndroom, wat staat voor mensen die niet volwassen willen worden. De term werd populair door het boek ‘The Peter Pan Syndrome: Men Who Have Never Grown Up’ van Dan Kiley. Op hln.be gaf klinisch psycholoog, seksuoloog en relatietherapeut Chloé De Bie wat meer duiding bij het begrip ‘manchild’. “In mijn praktijk zie ik vaak koppels die klagen over dit probleem. Een van de partners, veelal de man, gedraagt zich als een kind, ontloopt zijn verantwoordelijkheden en neemt veel minder huishoudelijke taken op zich dan de ander,” zei ze.
"Je kan de man niet alles verwijten"
De Bie beschouwt een ‘man child’ echter niet als een type, maar als een dynamiek binnen een relatie. Het past dus in een groter plaatje. Dit is ook de mening van relatietherapeut Sabrina De Pauw, die vertelde aan hln.be: “Je kan niet alleen de man alles verwijten. Je kiest als vrouw om in een relatie te gaan met zo’n man. Dat zegt ook iets over jou.” Dat een vrouw nog steeds meer doet in het huishouden, erkent De Bie, maar volgens haar heeft dat vaak ook te maken met andere verwachtingen. Zij wil alles netjes opgeruimd zien ’s avonds, een man gaat er misschien vanuit dat het ook de volgende dag opgeruimd kan worden.
Open communicatie en taakverdeling
Volgens De Bie is open communicatie en een duidelijke takenverdeling cruciaal binnen een relatie en begin je daar best zo snel mogelijk mee. “Zeker als je gaat samenwonen,” zei ze. “Veel koppels zeggen dan: ‘We zien wel.’ Maar dat is een foute aanpak. Zo vinden ongeschreven regels hun weg en die kunnen gigantisch storend worden op termijn. Je bekijkt samenwonen beter als iets zakelijks. Plan vooraf een meeting in om bepaalde afspraken vast te leggen over huishoudelijke taken, zoals de was, de rekeningen, de post en de tuin.”
(Bron: hln.be - Intropic: Freepik)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties