Hoe komt het dat mensen zich soms 'high' voelen wanneer ze het kinky maken in de slaapkamer? Seks & relaties
Hoe komt het dat mensen zich soms 'high' voelen wanneer ze het kinky maken in de slaapkamer?
Seks & relaties

Hoe komt het dat mensen zich soms 'high' voelen wanneer ze het kinky maken in de slaapkamer?

Wanneer mensen aan kinky seks denken, gaan hun gedachten uit naar onder andere zwepen, handboeien en latex outfits. Maar hoewel dit dingen zijn die horen bij BDSM (bondage, discipline, dominantie en onderwerping, sadomasochisme), heeft het ook een behoorlijk intense ‘psychologische’ kant. Je beseft het misschien niet, maar volgens experts kan het helpen om je geaard te voelen, te genezen van ervaringen uit het verleden en het kan zelfs de intimiteit tussen jou en je partner een boost geven.

Sommige mensen benaderen kinky seks zelfs zoals ze meditatie zouden benaderen, omdat het hen in staat stelt zich te onttrekken aan de gevaren van het dagelijkse leven. Niet te vergeten dat het hen de ruimte geeft om een nieuwe persoonlijkheid aan te nemen, en een totaal andere ‘mentale ruimte’. Er bestaat bovendien ook zoiets als ‘subspace’, wat eigenlijk een veranderde mentale toestand is waar mensen in komen als ze een onderdanige rol aannemen in BDSM.

Hoe komt het dat mensen zich soms 'high' voelen wanneer ze het kinky maken in de slaapkamer?
Credit: Unsplash

Zoals een trance

Mensen die aan BDSM doen, zeggen dat het een beetje lijkt op een trance, hoewel de ervaring voor iedereen anders is. Moushumi Ghose, gediplomeerd sekstherapeut, vertelde aan Men's Health: "Het gevoel kan er een zijn van euforie, duizeligheid, volledig verlies van gevoel en incoherentie. Het is vaak een toestand van totaal genot, en het kan zeer ontspannend zijn. Om in deze toestand te komen, zet de dominante een scène op voor de onderdanige, zodat deze kan genieten van de gewenste BDSM-activiteiten - van ‘impact play’ tot bondage of wat de partner maar wil.”

Mensen komen in ‘subspace’ door de chemische stoffen die de hersenen vrijmaken tijdens het BDSM-spel, waaronder dopamine, adrenaline en oxytocine. Ze staan bekend als de ‘feel good-hormonen’ en beïnvloeden hoe mensen verschillende sensaties ervaren. Een ander hormoon dat vrijkomt bij dit soort kinky activiteiten is cortisol - een hormoon dat de reactie van je lichaam op stress regelt. In 2008 toonden studies aan dat dit hormoon een boost kreeg wanneer deelnemers aan BSDM deden.

Hoe komt het dat mensen zich soms 'high' voelen wanneer ze het kinky maken in de slaapkamer?
Credit: Unsplash

Hoe kom je in ‘subspace’?

Het kan eigenlijk gebeuren tijdens elke vorm van BDSM, maar de kans is groter dat je er komt bij meer intense vormen. Dat betekent dat het vaak gebeurt als er pijn wordt toegebracht, want dat is een heel intense sensatie. Een echt diepe band met je partner maakt het ook waarschijnlijker, want het gaat erom dat je je helemaal kunt laten gaan. Als mensen echt intense gevoelens ervaren tijdens BDSM wordt er dopamine door het lichaam gestuurd, wat leidt tot een gevoel van euforie.

Maar - als je de wereld van de kink verkent - moet je weten hoe ‘subspace’ eruit ziet, zodat je weet wat je moet doen als iemand die betreedt, stellen experts. De dominante partner moet op bepaalde dingen letten, zoals dat zijn onderdanige partner er helemaal gelukzalig, vredig of zelfs heel stil uitziet. Partners kunnen elkaar ook vooraf vertellen hoe ze zich meestal voelen, zodat men weet op welke tekenen men moet letten.

Hoe komt het dat mensen zich soms 'high' voelen wanneer ze het kinky maken in de slaapkamer?
Credit: Unsplash

Is het veilig?

In een staat van ‘subspace’ zijn is helemaal prima, zolang je partner je grenzen kent en respecteert. Je moet hier altijd over praten voordat ‘het spel’ begint, want dat is de sleutel tot een goede ervaring. Het is belangrijk te communiceren, en veilige woorden te gebruiken voor het geval je moet stoppen. Als je ergens onzeker over bent, kun je het beste stoppen en je partner vragen hoe hij of zij zich voelt en hoe men verder wil gaan.

(Bron: Men’s Health - Intropic: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties