Antwerpenaars krijgen smeerlapperij te ademen Sport
Antwerpenaars krijgen smeerlapperij te ademen
Sport

Antwerpenaars krijgen smeerlapperij te ademen

Wekelijks gaan joggen of een potje sjotten in de buitenlucht is gezond. “Maar niet in Antwerpen”, zegt dokter Chris Goossens. De commentaar van de clubarts van Beerschot AC lijkt een wilde tackle, keihard, maar wel op de bal. De lucht die de Antwerpenaar moet inademen, noemt hij onomwonden “smeerlapperij”. Geen luchtige kritiek...

Tijdens een persconferentie van de actiegroepen Ademloos en stRaten-generaal gaf Goossens zware kritiek op de geluidsoverlast en luchtvervuiling in Antwerpen. De gekende sportarts wees op fysieke aandoeningen, zoals longbeschadiging, die nog erger worden bij sportbeoefening als joggen of voetballen. Zijn doktersadvies: "Als je moet sporten in Antwerpen, blijf dan binnen." Toch zolang het bestuur van Antwerpen zijn kritiek niet slikt.

Goossens vindt namelijk dat er een geurtje hangt aan het verkeersbeleid van Antwerpen. Hij wijt de gezondheidsproblemen, waar hij ook zelf uitgebreid last van heeft, aan het drukke verkeer dat luchtvervuiling veroorzaakt en vooral sportmensen parten speelt. Dr. Dirk Avonts, professor huisartsengeneeskunde aan de Gentse universiteit, vulde hem aan door het belang van gezond sporten en spelen te benadrukken.

De sportarts, die er zelf ook een sportieve levensstijl op nahoudt, duidde de problematiek met verontrustende diagnostieken over niemand minder dan zichzelf. "Ik woon sinds twintig jaar nabij de A12 in Aartselaar en drie jaar geleden begonnen de klachten. Ik heb me laten testen – wat haast niemand doet – en moeten vaststellen dat ik zeventig keer te veel lood, vijfenzeventig keer te veel kwik en dertig keer te veel cadmium in mijn lichaam heb."

Daarom eist Goossens dat Antwerpen het verkeer aan banden legt. Zo pleit hij onder meer voor een maximumsnelheid van 60 km per uur op de Antwerpse Ring en wil hij het verkeer weren uit omgevingen waar kinderen op school zitten. En 's nachts moet het verkeer omgeleid worden via de Liefkenshoektunnel. (IV)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties