Deman: “Moesten van Ye wedstrijden verliezen om waarde club te doen dalen”

Toenmalig SK Lierse-trainer Paul Put was ambitieus maar was bereid om wedstrijden te verliezen om de waarde van de club te doen dalen, zodat Zheyun Ye die zou kunnen overnemen. Pas later werd duidelijk dat Ye om andere redenen wedstrijden wou manipuleren. Dat heeft Patrick Deman, toenmalig hulptrainer van SK Lierse, dinsdagnamiddag verklaard op het […]

Toenmalig SK Lierse-trainer Paul Put was ambitieus maar was bereid om wedstrijden te verliezen om de waarde van de club te doen dalen, zodat Zheyun Ye die zou kunnen overnemen. Pas later werd duidelijk dat Ye om andere redenen wedstrijden wou manipuleren. Dat heeft Patrick Deman, toenmalig hulptrainer van SK Lierse, dinsdagnamiddag verklaard op het proces rond gokchinees Ye en de vervalste wedstrijden in de seizoenen 2004-05 en 2005-06.

SK Lierse verkeerde in het seizoen 2004-05 in geldnood en zocht investeerders. Put was volgens Deman gepolst om Germinal Beerschot Antwerpen te gaan trainen omdat daar een mogelijke nieuwe investeerder was opgedoken, Zheyun Ye. Deman vroeg of Ye geen interesse zou hebben in Lierse. “Enkele weken later bleek dat Ye wel in Lierse wou investeren maar het bedrag dat gevraagd werd voor de club, te hoog vond”, verklaarde Deman. “Volgens Put vroeg hij om wedstrijden te verliezen zodat de vraagprijs zou dalen.”

‘Iets aan de hand’

De eerstvolgende wedstrijd werd echter gewonnen en trainer Put was daar boos over, aldus Deman. Een tweede match werd verloren. “Ik dacht dat Ye zou afhaken maar hij bleek zich toch in de club in te werken en bleef eisen dat we bepaalde wedstrijden zouden verliezen, zelfs met bepaalde scores. Toen begrepen we dat er iets anders aan de hand was.”

Na de wedstrijd tegen RSC Anderlecht, die SK Lierse met 3 doelpunten moest verliezen maar waarin het 1-1 gelijk speelde, werd Ye woedend en bedreigde de spelersgroep. “Hij eiste het geld terug dat hij aan de spelers betaald had en dat we de volgende wedstrijd zouden verliezen”, ging Deman verder. “Het geld werd terugbetaald en de volgende match verloren. Nadien verdween Ye uit Lierse.”

Foto Belga (Patrick Deman, rechts)

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments