Is dit het ultieme bewijs dat de UEFA corrupt is?

Vandaag was het eindelijk zover: de loting van de Champions League en de Europa League. Eindelijk weten we welke toppers elkaar zullen bekampen – Racing Genk neemt het overigens op tegen het Russische Anji – en welke avonden niemand, maar dan ook niemand, ons mag storen terwijl we naar de voetbalgoden staren. Maar… Er wordt […]

Vandaag was het eindelijk zover: de loting van de Champions League en de Europa League. Eindelijk weten we welke toppers elkaar zullen bekampen – Racing Genk neemt het overigens op tegen het Russische Anji – en welke avonden niemand, maar dan ook niemand, ons mag storen terwijl we naar de voetbalgoden staren. Maar… Er wordt gefluisterd dat het allemaal opgezet spel is en daar zou nu een onomstotelijk bewijs van zijn.
Op de twitter-account @uefacorruption vind je namelijk sinds gisteren de resultaten van de loting – die vandaag plaats vond. Het onomstotelijke bewijs dat de UEFA al op voorhand bepaald heeft welke ploegen elkaar zullen treffen? Het nieuws verspreidt zich in ieder geval als een vuurtje en velen zijn er zeker van dat de UEFA het ‘toeval’ een handje geholpen heeft. Maar toch moeten we in dit geval een kleine kanttekening maken.

Het doet ons denken aan de ‘zogezegde’ fraude bij de loting van de groepsfase van het Wereldkampioenschap in Brazilië. Ook daar dook een twitter-account op waar de exacte resultaten werden bekend gemaakt, dus ook de FIFA zou corrupt zijn.

Maar hoe spectaculair de complottheorieën over de vermeende UEFA en FIFA corruptie ook klinken, toch doet dit gegeven via twitter eerder denken aan een poging om de organisaties te destabiliseren dan aan een echte spectaculaire onthulling. Want alhoewel je geen tweets ‘in het verleden’ kan programmeren, zijn er toch enkele methodes om wel met de correcte voorspellingen uit te pakken, uren voor de officiële loting. Twitter-uren, wel te verstaan.

Stel dat je op deze manier de UEFA en FIFA in diskrediet wil brengen, dan moet je de illusie creëren dat de resultaten al werden gepubliceerd voor de echte loting. Niet helemaal onmogelijk, want Twitter geeft tweets een tijdstempel naargelang de tijdzone waar je computer zich in bevindt. Indien je die computer kan laten geloven dat hij in een andere tijdszone is, ben je vertrokken. Alleen was het verschil in dit geval te groot – bijna 19 uur, terwijl de loting in het Zwitserse Nyon doorging dat in de tijdszone GMT + 1 ligt.

Dan maar op zoek naar een andere methode: je kan natuurlijk wel een tweet verwijderen. Dus indien de makers van de account alle mogelijke combinaties zouden gepost hebben om na de loting de foute er tussen uit te halen, zou dit de oplossing kunnen zijn. Bijzonder tijdrovend echter… Via de chat website Reddit kwam het antwoord: het is mogelijk om tweets te genereren met alle mogelijke combinaties in en via een programmaatje deze allemaal op hetzelfde moment uit te sturen.

Door achteraf de verkeerde tweets te verwijderen, schieten er enkel de juiste combinaties over. Indien je de account privaat laat staan en pas openstelt voor het grote publiek na je grote schoonmaak, krijgen nieuwe volgers de illusie dat je enkel de juiste combinaties online hebt gezet. Eén nadeeltje: twitter beperkt zelf het aantal tweets dat kan uitgestuurd worden via dergelijke programma’s en gezien de hoeveelheid combinaties zou ook dit scenario niet lukken.

Maar ook daar zijn oplossingen voor: je kan meerdere accounts tegelijkertijd opzetten, waarna het maar kwestie is om de juiste publiek te zetten – de rest verdwijnt om nooit meer terug te zien. Het zou in ieder geval verklaren waarom een dergelijke account als @eurocorruption slechts een dag oud is… Een Jan Bardi-trucje, maar wel één dat bijzonder goed is uitgevoerd dus.

Absolute zekerheid over deze theorie hebben we niet, maar alles wijst wel héél hard in die richting. Want de vermeende UEFA- en FIFA-corruptie lijkt moeilijker te organiseren dan het bovenstaande scenario. Maar blijkbaar zijn er toch hackers die de beide organisaties in de problemen willen brengen… (KA)

Leave a Reply

Your email address will not be published.