Nintendo Switch Sports is een zeer vermakelijke splitscreen multiplayer party game Sport
Nintendo Switch Sports is een zeer vermakelijke splitscreen multiplayer party game
Sport

Nintendo Switch Sports is een zeer vermakelijke splitscreen multiplayer party game

De volledige eindscore en de plus en minpunten van de Roccat Kone XP kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

In de tijd van de Nintendo Wii, toen motion controls nog vrij nieuw waren, was Wii Sports een groot succes. Omdat het een vrolijke, innoverende en vooral toegankelijke sportsgame was, kon iedereen plezier beleven aan Wii Sports. Even leek het erop dat er nooit een vervolg zou komen, maar ineens kondigde Nintendo begin dit jaar Nintendo Switch Sports aan, een spirituele opvolger van Wii Sports met een paar extra sporten. Inmiddels is Nintendo Switch Sports uit en in deze review lees je onze bevindingen van de game.

Wat is Nintendo Switch Sports?

Nintendo Switch Sports is een toegankelijke game waarbij je met je eigen gemaakte Mii’s, verschillende sporten kan spelen. Net als Wii Sports, speel je niet met fysieke knoppen, maar met motion controls. Deze game kan je dus niet spelen met een Switch Pro-controller. Je moet echt de Joy-con-controller verticaal vasthouden en bewegingen uitvoeren zoals bijvoorbeeld het slaan met een tennisracket. Omdat je alleen met de Joy-cons kan spelen, werkt deze game niet standaard op de Nintendo Switch Lite, je hebt echt losse Joy-con-controllers nodig.

De game lijkt vooral gemaakt te zijn voor het spelen in de docked-modus op een tv. Nintendo Switch Sports werkt ook in de tabletop-modus, maar dan kan je alleen single player spelen. Dit is jammer want simpel de Nintendo Switch op tafel zetten en samen een sport spelen met je vriend is niet mogelijk. Splitscreen werkt alleen op de tv, maar dan kan je wel met een groep vrienden er een vermakelijke party dag van maken.

Nintendo Switch Sports heeft een prijskaartje van €39,99 wat niet verkeerd is. Je krijgt toegang tot zes sporten die volledig met motion controls speelbaar zijn namelijk volleybal, badminton, tennis, voetbal, bowling en chambara. Later in de herfst van 2022 gaat Nintendo via een gratis update, golf toevoegen als zevende sport. Hopelijk komen er meer sporten in de toekomst, want dat maakt deze game alleen maar aantrekkelijker. Voor €49,99 krijg je bij de fysieke versie een beenband, waarmee je precieze penalty’s kan nemen, dit is niet een volledige sport maar een minigame die af en toe leuk is om te spelen tegen een vriend.

Nintendo Switch Sports is een zeer vermakelijke splitscreen multiplayer party game

Oude sporten zijn terug

twee geliefde sporten uit de klassieke game zijn terug namelijk bowlen en tennis. Bowlen is een rustige party-game die heel toegankelijk is. Het enige wat je moet doen is positie nemen en de bowlingbal werpen met één beweging. De controller is wel heel nauwkeurig en gevoelig, waardoor je wel je best moet doen om een Strike te kunnen gooien. Iedere worp voelt anders waardoor wedstrijden tot op het laatste moment niet beslist worden.

Tennis was heel populair in Wii Sports en is hier weer terug. Hier moet je de Joy-con-controller gebruiken als een tennisracket en precies slaan wanneer de bal in de buurt van je Mii-avatar komt. Het slaan van de bal werkt best goed, alleen is het jammer dat je geen controle krijgt over het lopen. Je Mii-avatar loopt automatisch richting de bal waardoor jij alleen maar bezig moet zijn met het slaan. Dat de speler geen volledige controle krijgt, voelt als een gemis. Tennis voelt hierdoor te simpel aan terwijl iets meer diepgang zoals de motion-modus van Mario Tennis Aces, welkom was geweest.

Nintendo Switch Sports is een zeer vermakelijke splitscreen multiplayer party game

Nieuwe sporten

Nintendo Switch Sports heeft ook nieuwe sporten namelijk badminton, voetbal en chambara. Badminton is eigenlijk tennis maar dan in een kleiner veld met meer snelheid. Spelers moeten hier heel snel reageren op de acties van tegenstanders. Je hebt hier iets meer vrijheid in de richting en snelheid waardoor badminton net wat competitiever aanvoelde, iets wat wij kunnen waarderen. Wij hadden meer spannende wedstrijden in badminton dan bij tennis, waardoor badminton toch vermakelijker aanvoelde. Aan de andere kant is het wel jammer dat Nintendo twee soortgelijke sporten in deze game heeft gestopt. Een extra unieke sport was wellicht beter geweest zoals honkbal, darten of schieten met een pijl en boog.

Volleybal voelt wel uniek aan en is net wat strategischer dan tennis. Hier moeten twee spelers samenwerken met het oppikken van de bal waarna de tweede speler de bal moet proberen te smashen. Tegenstanders kunnen via de motion controls proberen om een smash te blokkeren door op het juiste moment voor de bal te springen.

Chambara maakte minder indruk. Hier moet je een 1 op 1 zwaardgevecht houden. Het is de bedoeling om een tegenovergestelde richting van je tegenstander te slaan om een hit te maken. Bij iedere hit gaat je tegenstander een stapje achteruit waarna hij of zij uiteindelijk valt in het zwembad. Chambara is best simpel. Je kan slaan en verdedigen. Als je tegenstander bijvoorbeeld een verticale aanval doet terwijl jij je zwaard horizontaal hebt gehouden, dan kan je een aanval parryen en is je tegenstander een seconde open voor een tegenaanval. Het werkt zeker goed en de registraties zijn nauwkeurig, toch heb je snel alles van chamara gezien.

Meeste plezier uit voetbal

De meest vermakelijke game van Nintendo Switch Sports is opmerkelijk genoeg voetbal. Het werkt buitengewoon goed met de motion controls en de gameplay is vergelijkbaar met Rocket League. Er zijn twee doelen op het veld en één grote bal. Jij moet proberen om binnen enkele minuten zoveel mogelijk doelpunten te maken, terwijl je de aanvallen van je tegenstander probeert te stoppen. Het precies schieten van de bal is heel goed gedaan. Je kan hoog, maar ook laag schieten. Richting geef je aan de bal door naar een rechts of links te swipen met de controller.

Koppen kan ook door twee Joy-con-controllers naar voren te duwen. Wat voetbal zo speciaal maakt is de vrijheid die je niet in de andere sporten krijgt. Deze game speel je met twee Joy-con-controllers. De rechter-controller gebruik je voor het schieten, terwijl je met de analoge stick van de linker-controller je personage over het veld beweegt. Wat ons betreft mocht Nintendo voetbal extra diepgang geven door bijvoorbeeld tackles toe te laten. Voetbal heeft net wat meer skill nodig tijdens het aanvallen en verdedigen en is daarom voor ons de leukste uit de zes sporten.

Nintendo Switch Sports is een zeer vermakelijke splitscreen multiplayer party game

Alleen saai, leuk met vrienden

Het moet gezegd worden, Nintendo Switch Sports is niet echt fun als je het in je eentje speelt. Het wordt snel saai, want je hebt niets met AI-tegenstanders. Je kan de moeilijkheid opschroeven en spelen voor het breken van je eigen record, maar dat blijft niet lang boeien.

Deze game is wel heel vermakelijk als je er een party-game van maakt. Omdat alle sporten heel toegankelijk zijn kan iedereen jong en oud deze game makkelijk oppikken. Bij bowlen kan je in multiplayer een hele groep laten spelen. Dat is ook het geval voor voetbal met soms hele spannende wedstrijden. Die spanning ontbreekt een beetje bij tennis en chambara, waardoor deze iets minder boeiend blijven. Alle sporten zijn overigens online te spelen, waarbij wederom de voetbalwedstrijden het meest voor plezier zorgen.

Nintendo Switch Sports is een zeer vermakelijke splitscreen multiplayer party game

Presentatie en performance

Nintendo Switch Sports ziet er prima uit op de Nintendo Switch. De art style die gebruikt wordt zorgt ervoor dat personages en omgevingen net wat scherper ogen. De game is behoorlijk kleurrijk zoals je je zou verwachten van een Nintendo-game. Animaties van de personages zien er ook prima uit met name bij de sporten waar precisie heel belangrijk is zoals voetbal, chambara en badminton. Bewegingen worden door de Joy-con-controllers nauwkeurig geregistreerd en snel vertaald naar de game, veel beter dan het was bij de Wii-controllers.

Wat betreft performance is er niets op aan te merken. Wij hebben alle sporten uitgebreid gespeeld en zijn nooit een bug, glitch of crash tegengekomen. De game draait altijd op een vaste 60 frames per seconde, wij zijn geen framedrop tegengekomen tijdens onze speelsessies, wel is er soms lag merkbaar tijdens online wedstrijden.

Conclusie: voor de party-gamer

Nintendo Switch Sports is een aangename verrassing geworden en een goede spirituele opvolger van de klassiek game Wii Sports. Alle zes sporten zijn vermakelijk, al lijken badminton en tennis veel op elkaar. Met name voetbal heeft ons positief kunnen verrassen, want het is net zo vermakelijk als Rocket league. Het is jammer dat splitscreen niet werkt in de tabletop-modus, want nu kan je niet even samen een sport met een vriend of familielid spelen, als er geen tv beschikbaar is. Wanneer er wel een tv beschikbaar is, dan is Nintendo Switch Sports een verassend goede party-game.

Voor de single player gamer, is deze game niet echt een aanrader, dan kan je wat ons betreft meer plezier beleven met een game als Mario Kart, Tennis, Golf of de aankomende Mario Strikers

Je kan Nintendo Switch Sports hier kopen.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties