‘Onthoofding’ Steven Defour is wereldnieuws

De discussie is volop aan de gang: gingen de Standard-supporters nu wel of niet over de schreef toen ze de intussen wereldwijd opzien barende tifo ontrolden? De ene vindt van wel, de andere van niet.De feiten: de komst van Defour naar Sclessin zou niet onopgemerkt voorbijgaan. Reeds op de weg naar Luik was het duidelijk […]

De discussie is volop aan de gang: gingen de Standard-supporters nu wel of niet over de schreef toen ze de intussen wereldwijd opzien barende tifo ontrolden? De ene vindt van wel, de andere van niet.
De feiten: de komst van Defour naar Sclessin zou niet onopgemerkt voorbijgaan. Reeds op de weg naar Luik was het duidelijk dat de Luikse supporters het ‘verraad’ van hun kapitein niet vergeten waren. De apotheose voor de supporters was het ontrollen van de ondertussen beruchte spandoek waarop Defour onthoofd was, met de melding ‘Red or dead’. Defour trapte met zijn beide voeten in de val die de Luikse supporters gezet hadden. De Anderlechtspeler werd in de 52ste minuut uitgesloten met rood vanwege een bal die hij richting tribunes keilde.

Over het algemeen reageert iedereen afwijzend op wat de harde kern van Standard deed. In deze woelige tijden is een onthoofding nu eenmaal iets minder denkbeeldig dan enkele maanden geleden. Het IS – u kent ze wel, de bebaarde strijders die in naam van Allah de grootste gruwel uithalen – heeft met onthoofdingen net een bijzonder kwalijke reputatie opgebouwd.

Maar we moeten eerlijk zijn: de tekening lijkt helemaal niet op jihadi John, zoals de beruchte keelsnijder die enkele journalisten ombracht, genoemd wordt. Wie er wel afgebeeld staat? Jason Voorhees, een beruchte (fictieve) seriemoordenaar uit de jaren 80.

Ook in het buitenland is de tifo groot nieuws. De BBC wou zelfs de afbeelding niet volledig brengen, zo schokkend vonden ze het beeld.

Maar de hamvraag blijft: kan dit of kan dit niet? Want alhoewel zo’n afbeelding misschien wel als ‘ongepast’ kan beschouwd worden, wordt er nu hard geroepen om dit te verbieden. Enkele weken geleden kwam iedereen nog de straat op om net toe te laten dat de profeet Mohammed wél afgebeeld mag worden in ridicule situaties… Toen was nog iedereen Charlie. Tijdens de derby AS Roma – S.S. Lazio liet een gigantische tifo Charon, de veerman die de overledenen naar de overkant brengt, zien. Getooid met een nogal pinachtig helmpje en de Lazio-kleuren. Vooraan in zijn boot enkele dode ‘Romeinen’ in de Roma-kleuren. Rivaliteit ten top, iets wat wij in België niet echt gewoon zijn. Al lijkt dat tijdperk nu echt wel voorbij… (KA)

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments