Review: Pokémon Scarlet & Violet – Eindelijk echt een open wereld RPG maar niet goed genoeg Sport
Review: Pokémon Scarlet & Violet – Eindelijk echt een open wereld RPG maar niet goed genoeg
Sport

Review: Pokémon Scarlet & Violet – Eindelijk echt een open wereld RPG maar niet goed genoeg

De volledige eindscore en de plus en minpunten van Pokémon Scarlet & Violet kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Sinds 3D mogelijk werd op de Nintendo 64, dromen Pokémon-fans van een game waarbij de wereld vol zit met wilde Pokémon, en jij de trainer de vrijheid krijgt om op avontuur te gaan zoals Ash Ketchum dat doet in de Anime. Ontwikkelaar Game Freak brengt al 26 jaar dezelfde formule als Pokémon Red & Blue opnieuw uit, maar dan in een iets moderner jasje. De nieuwe games Pokémon Scarlet en Violet zijn daarom heel interessant. Dit zijn de eerste echte 3D open wereld Pokémon RPG’s. Of Game Freak erin is geslaagd om de droom werkelijkheid te maken, lees je in deze review.

Naar school

Pokémon Scarlet & Violet spelen zich af in Paldea, een wereld die geïnspireerd is door Spanje. Paldea is een grote open wereld met enorme natuurgebieden, een krater midden in de map en veel bewoonde gebieden.

De game begint net als voorgaande RPG’s thuis, maar in plaats van de plaatselijke professor bezoeken, moet je dit keer naar een Pokémon school genaamd UVA Academy. Op school kan je verschillende colleges over Pokémon volgen, maar het schoolleven wordt niet echt uitgediept zoals de Persona-games. De colleges zijn min of meer tutorials omgetoverd tot een les. Zo leer je over voordelen van elementen, raid battles en Pokémon eitjes.

Na enkele lessen is school al min of meer voorbij, want je wordt uitgestuurd naar een speciaal Treasure Hunt-project in de open wereld. De directeur van de school noemt het een persoonlijke schat door gebieden te bezoeken en mensen te ontmoeten.

Review: Pokémon Scarlet & Violet – Eindelijk echt een open wereld RPG maar niet goed genoeg

Drie main quests

Pokémon RPG’s hebben vaak één verhaal en dat is acht gyms verslaan, daarna de Elite 4 om uiteindelijk Pokémon-kampioen te worden. In Pokémon Scarlet en Violet is dat maar één van de drie main quests. Gyms zijn verspreid over Paldea en omdat dit niet meer een lineaire game is, bepaal jij de volgorde van de gyms. Er blijft wel een volgorde wat betreft moeilijkheid, want er is geen level scaling. Trainers en gym leaders hebben Pokémon met vaste levels en aanvallen. Zo bepaal jij ook de moeilijkheid van de game. Je kan bijvoorbeeld gelijk aan het begin naar een gebied met krachtige Pokémon en een uitdagende gym.

Kampioen van Paldea worden is maar één van de drie verhalen in deze game. Al snel in het verhaal ontmoet je een uniek personage genaamd Arven. Hij heeft een passie voor koken waardoor hij zoekt naar legendarische planten met een sensationele smaak, ook wel bekend als Herba Mystica. Deze planten zijn te vinden op gevaarlijke plekken in Paldea met Titan Pokémon als beschermers. Omdat Arven niet goed is in het vechten, vraagt hij jouw hulp.

De derde quest heet Starfall. Deze draait om de onruststokers genaamd Team Star. Dit zijn de slechte studenten van de school die nauwelijks komen opdagen, De onruststokers hebben basissen over heel Paldea met een leider aan het roer. Jij moet deze basissen bezoeken en de bazen verslaan om gebieden te bevrijden van Team Star.

Review: Pokémon Scarlet & Violet – Eindelijk echt een open wereld RPG maar niet goed genoeg

Open wereld

Terwijl je de drie main quests doet, ben je vrij om de open wereld te verkennen. Paldea bevat veel Pokémon en schatten. Wilde Pokémon zitten tussen gras, op het water, in bomen en vliegen rond. Het is met name leuk om te zien dat Game Freak wilde Pokémon levendiger heeft gemaakt dan in Legends Arceus of The Wild Area van Pokémon Sword & Shield. Zo zijn er Pokémon die in groepen bewegen, Pokémon die nieuwsgierig zijn, Pokémon die nerveus zijn en weglopen wanneer ze je zien. Soms komen wilde Pokémon zelfs langs wanneer je een gevecht aan het voeren bent, want gevechten worden ter plekke uitgevoerd in plaats van een shift naar een standaard locatie. De game bevat zo’n 400 Pokémon waaronder 104 gloednieuwe uit de negende generatie. Enkele oude Pokémon hebben hier een Paldea-versie met een apart stijltje en de gloednieuwe Pokémon zijn stuk voor stuk creatief uitgewerkt. Er is bijvoorbeeld een Pokémon die uit het Minecraft-universum lijkt te komen.

De open wereld bevat veel schatten waaronder berries, Poké balls, items speciale coins en TM’s. Alle bekende moves van Pokémon zijn te vinden als gele Poké balls in de wereld. Als je naar de uitdagendere plekken gaat, kan je zomaar een krachtige aanval vinden en deze leren aan je low level Pokémon. Verder zijn er raid battles. Deze werken hetzelfde als in Pokémon Sword & Shield. Op bepaalde gebieden glimt er een rots, wanneer je dichtbij komt, kan je het opnemen tegen een raid baas in een solo of een co-op gevecht. Wanneer je een baas verslaat, kan je het proberen te vangen.

Hoewel de open wereld veel content bevat, is dit niet echt te zien. De wereld oogt hierdoor erg leeg. Alle Pokémon, gebouwen, NPC’s en schatten verschijnen pas als je dichtbij bent. Pop-ins verschijnen regelmatig en er is nauwelijks een depth of field. Velen zullen zeggen dat dit ligt aan de grafische kracht van de Nintendo Switch, maar dat is niet helemaal waar. Deze console is in staat om open wereld games als Zelda, Xenoblade en zelfs The Witcher III te draaien.

Review: Pokémon Scarlet & Violet – Eindelijk echt een open wereld RPG maar niet goed genoeg

Kristalliseren

Combat in Pokémon Scarlet en Violet is het bekende turn based systeem van voorgaande games met een extra laag aan strategie. Zo kunnen Pokémon nu kristalliseren, in de game Terastallize genoemd. Een Pokémon krijgt dan een gekristalliseerde uitstraling, wordt sterker en krijgt beheersing over een nieuw element. Hier komt extra strategie bij kijken, want een vuur Pokémon kan ineens niet meer zwak zijn tegen wateraanvallen. Hierdoor moet je vaker van Pokémon wisselen of de juiste Terastallize transformatie gebruiken bij de juiste encounter. Dit kan je overigens niet de hele tijd gebruiken anders wordt de game te makkelijk. Terastallizing kan met een item die maar één charge heeft. Deze moet je opladen bij een Pokémon Center om weer te kunnen gebruiken. Het is daarom slimmer om te kristalliseren tegen een gym leader of je rivaal.

Buiten combat is Terastallize ook interessant, want iedere Pokémon heeft niet een standaard Terastallizing transformatie. Zo kan je een Pikachu vangen met Terastallize type Grass maar ook type Steel. Er zijn 18 soorten Terastallize types in Pokémon Scarlet & Violet, waardoor je aangemoedigd wordt om meerdere van dezelfde Pokémon te vangen.

Review: Pokémon Scarlet & Violet – Eindelijk echt een open wereld RPG maar niet goed genoeg

Quality of life-verbeteringen

Pokémon Scarlet & Violet bevat een aantal handige Quality of life-verbeteringen. Zo krijg je een legendarische Pokémon direct aan het begin van de game in plaats van het einde. Je kan hier niet direct mee vechten, maar wel als voertuig gebruiken om de wereld sneller te verkennen en op bepaalde gebieden te komen waar je niet te voet kan komen. Daarnaast zijn Poké Centers niet meer gebouwen waar je naar binnen moet, maar meer een station waar je direct je Pokémon kan genezen en daarnaast items kan kopen. Omdat deze game open wereld is, werkt het oude concept van in het zicht komen van trainers niet echt. Daarom heeft Game Freak gevechten tegen NPC’s optioneel gemaakt. Je hoeft niet te vechten met andere trainers, maar het is wel handig om geld te verdienen en je Pokémon sterker te maken. Om een gevecht te starten moet je zelf een conversatie starten met een trainer.

Je main Pokémon kan je overigens uit de Poké Ball in de wereld sturen om items te vinden of om snel XP te farmen. Daarnaast is er een friendship level met Pokémon. Deze kan je verbeteren door te picknicken. Hiermee krijgen Pokémon tijdelijke buffs en krijg je soms eitjes van Pokémon. De game slaat alles ook regelmatig op waardoor je geen zorgen hoeft te maken dat je progressie verliest als je vergeet om handmatig te saven.

Review: Pokémon Scarlet & Violet – Eindelijk echt een open wereld RPG maar niet goed genoeg

Technisch niet goed

De grootste minpunt van Pokemon Scarlet en Violet is dat het er niet goed uitziet. Niet alleen oogt de wereld saai en leeg aan, maar het is ook heel lelijk. Omgevingen in deze game is van het niveau PlayStation 1. Personages en de verschillende Pokémon zien er nog oké uit, en animaties zijn ook wel prima, maar de wereld oogt als een pre alpha game waar de textures nog moeten komen. Pokémon-games hebben er nooit echt mooi uitgezien, maar dit is niet goed. Voor een franchise waar letterlijk miljarden mee worden gemaakt, verwachten wij meer. Pokémon Legends Arceus vonden wij grafisch tegenvallen maar Pokémon Scarlet en Violet zijn simpelweg niet mooi. Op de handheld modus kan je nog het één en andere door de vingers zien, maar op een tv oogt het allemaal als een 3D game van de jaren 2000.

Helaas valt de game ook erg tegen op technisch gebied. De pop-ins hebben we al besproken, maar daar blijft het niet bij. De game zit vol met visuele glitches waarvan je ongetwijfeld enkele voorbij hebt zien komen op sociale media. Denk aan het vangen van Pokémon waarbij de bal in de lucht zweeft, ondergronden die ineens verdwijnen, de ogen van NPC’s die creepy uitsteken, lichaamsdelen van NPC’s die raar bewegen, NPC’s die door een Pokémon gevecht heen lopen, onzichtbare muren op gebieden waar deze niet horen, clipping van twee Pokémon in één en nog veel meer. Om de paar minuten zie je wel iets vreemds gebeuren.

Daar blijft het niet bij, want de game heeft ook zeer vervelende framedrops terwijl de game standaard al niet vloeiend draait. Ook zijn bewegende beelden in de verte erg traag, alsof bewegingen in slow motion worden uitgevoerd. Het is duidelijk dat deze game op technisch en visueel vlak veel steekjes laat vallen.

Conclusie

Pokemon Scarlet en Pokémon Violet maken de dromen van fans grotendeels waar. Je krijgt hier ongekend veel vrijheid in een grote open Pokémon wereld. Er zijn drie grote verhaallijnen, uitdagende gevechten en 400 Pokémon om te vangen. Terastallizing is van toegevoegde waarde, niet alleen tijdens combat maar ook voor het vangen van meer Pokémon. Deze games komen het meest in de buurt van een Pokémon Anime-ervaring, maar op technisch en visueel gebied is het ronduit dramatisch. Wij hebben niet zoveel bugs, glitches en framedrops gezien sinds de release van Cyberpunk 2077. Die game is inmiddels goed gefixed. Het is maar hopen dat Game Freak dit ook gaat doen voor Pokémon Scarlet en Pokémon Violet.

Je kan Pokémon Scarlet hier kopen.

Je kan Pokémon Violet hier kopen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties