Review: Roccat SYN Pro Air – Een solide draadloze gaming headset met RGB-verlichting Sport
Review: Roccat SYN Pro Air – Een solide draadloze gaming headset met RGB-verlichting
Sport

Review: Roccat SYN Pro Air – Een solide draadloze gaming headset met RGB-verlichting

De volledige eindscore en de plus en minpunten van de Roccat Syn Pro Air kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Het Duitse gaming merk Roccat brengt verschillende pheriperals uit met namen voor PC gaming. Vaak krijg je veel voor een gunstige prijs. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende gaming muizen en toetsenborden. Roccat heeft ons de mogelijkheid gegeven om aan de slag te gaan met de Syn Pro Air draadloze gaming headset. Of deze gaming headset de moeite waard is, lees je in deze review.

Roccat Syn Pro Air

De Roccat Syn Pro Air is een pure draadloze gaming headset. Er is geen mogelijkheid om deze headset met een 3.5mm audiokabel aan te sluiten. Dat is jammer, want we hadden graag een alternatieve optie gehad om de headset te gebruiken, wanneer de batterij bijvoorbeeld leeg is.

In de doos van de Roccat Syn Pro Air is uiteraard de headset te vinden. Verder is er een USB dongle enkele handleidingen en een USB-C-oplaadkabel te vinden. Dat is alles, verder zit er niets in de doos. De headset komt alleen in de kleur mat zwart en heeft een adviesprijs van 150 euro. Omdat deze headset al een tijdje verkrijgbaar is, kan je het inmiddels wel goedkoper vinden voor rond de 120 euro.

Review: Roccat SYN Pro Air – Een solide draadloze gaming headset met RGB-verlichting

Draadloos compatibel met veel apparaten

De Roccat Syn Pro Air is draadloos niet alleen compatibel met een PC, maar ook met consoles via de USB dongle. De PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch, Windows PC, en Mac PC worden ondersteund. Xbox-consoles worden niet ondersteund omdat Microsoft gebruikmaakt van een aparte methode namelijk de Xbox Wireless Protocol. De dongle van de Roccat Syn Pro Air heeft hier geen ondersteuning voor. De Roccat Syn Pro Air heeft ook geen ondersteuning voor bluetooth, wat erg jammer is. Veel concurrenten van deze prijsklasse hebben een aparte dongle maar ook ondersteuning voor bluetooth. Hoewel de headset een USB-C-ingang heeft, is dit puur voor het opladen, de USB-C-kabel laat geen audio door.

Verbinden gaat als het ware plug and play. Je sluit de dongle aan op je PC of console. Schakel de headset aan via de power button onderin, en binnen een seconde is de headset verbonden. Verbinden via de donlge gaat via een 2.4Ghz verbinding, wat zorgt voor zo min mogelijk latency. Wat je ziet op je scherm is wat je direct te horen krijgt, er is geen vertraging merkbaar. De draadloze afstand is verder heel goed, op tien meter afstand hadden we nog steeds uitstekend geluid zonder ruis of verlies in signaal.

Review: Roccat SYN Pro Air – Een solide draadloze gaming headset met RGB-verlichting

Design en bouwkwaliteit

De Roccat Syn Pro Air is gemaakt van kunststof, maar het voelt wel stevig aan. Het design is best minimalistisch. De headset heeft niet echt een premium-uitstraling. Wel is het uniek wanneer de RGB-verlichting aangaat. Een deel van de oorschelp is als het ware doorzichtig waar RGB-verlichting doorheen schijnt. Het is niet super opvallend zoals de Roccat Kone XP gaming muis, maar het geeft wel een cool effect.

De oorschelpen zijn vierkant en niet rond zoals veel alternatieven. Dit zorgt voor een aparte uitstraling wanneer je de headset op hebt. Onder de hoofdband is er een zachte stoffen kussen voor extra comfort. De oorkussens zijn ook gemaakt van zachte stof en hebben vrijwel geen druk op je oren. Deze headset kan je gerust lange uren dragen, zonder dat je vermoeide oren krijgt, want er is nauwelijks een clamping force.

De oorkussens zijn van het type over ear, wat moet zorgen voor een passieve seal, maar hier is dat nauwelijks het geval. Deze headset laat heel veel geluid van buiten door. Bij veel alternatieven krijgt je bij een over ear design, als het ware een passieve geluidsfilter, maar hier is dat niet echt het geval. De behoorlijk zachte kussens in combinatie met nauwelijks een clamping force, zorgt ervoor dat geluid van buiten makkelijk kan binnendringen. Extra comfort is hier dus ten koste gegaan van passieve noice cancelation.

Review: Roccat SYN Pro Air – Een solide draadloze gaming headset met RGB-verlichting

Fysieke knoppen

Aan beide oorschelpen zijn draaiwielen te vinden. Op de linker oorschelp is er een draaiwiel voor het volume en op de rechter oorschelp is er een draaiwiel te vinden voor het tunen van voice en game chat. De oorschelpen zijn kantelbaar, wat prettig is wanneer je de headset even afdoet en rond je nek plaatst. De linker oorschelp heeft onderin een powerknop, een USB-C-poortje en een klep voor het aansluiten van een microfoon. De microfoon is namelijk los en kan je indien gewenst wel of niet aansluiten. Een voordeel is dat je niet de headset hoeft te vervangen, indien je microfoon ooit defect raakt. Een nieuwe microfoon aanschaffen en je kan weer verder.

Review: Roccat SYN Pro Air – Een solide draadloze gaming headset met RGB-verlichting

Helder geluid

Het beste van de Roccat Syn Pro Air is het geluid. De 50mm drivers die ook worden gebruikt in de headsets van Turtle Beach, zorgen voor helder geluid. De lows, mids en highs worden heel fijn gebracht naar de gebruiker. De base is iets meer aan de punchy kant, maar via de Roccat NEON software is het mogelijk om de EQ naar wens aan te passen. De headset schittert tijdens het gamen, maar werkt ook uitstekend voor het luisteren van muziek of het bekijk van films en series.

De Roccat Syn Pro Air heeft ondersteuning voor 3D audio. Wij hebben bijvoorbeeld dit bijvoorbeeld uitgetest in de racegame Gran Turismo 7. Wanneer een auto van de linkerkant je probeert te passeren, dan hoor je het geluid van je tegenstander meer van de linkerkant. Dit is handig in de cockpit view, waardoor je alleen via het geluid kan bepalen waar andere auto’s ongeveer zijn.

Een andere feature is de zogenaamde Superhuman Hearing Mode. Dit is een feature voor de competitieve gamers. Enkele frequenties worden hier voorzien van een boost, wat moet zorgen voor een voordeel. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van voetstappen of wapens. Met Superhuman Hearing Mode, hoor je deze geluiden beter, en kan je beter anticiperen en reageren op tegenstanders.

Review: Roccat SYN Pro Air – Een solide draadloze gaming headset met RGB-verlichting

Batterijduur

De batterijduur van de Roccat Syn Pro Air is prima. De headset gaat 24 uur lang meer op één lading. Als je maar enkele uren per dagen games speelt, dan kan deze headset zonder problemen enkele dagen mee. Vergeleken met veel gaming headsets van deze prijsklasse is de batterijduur meer dan prima. Er zijn alternatieven op de markt die veel langer meegaan op één lading zoals de Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 MAX en de Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 MAX, maar over het algemeen is dit goed genoeg, vooral als je bedenkt dat er hier ook RGB-verlichting is.

Review: Roccat SYN Pro Air – Een solide draadloze gaming headset met RGB-verlichting

Microfoon valt tegen

De microfoon van de Roccat Syn Pro Air doet wat het moet doen, maar is zeker niet indrukwekkend. De microfoon mist details. Je stem komt niet helemaal helder over, alsof er veel compressie is. Je bent zeker wel te verstaan, maar de gemiddelde smartphone heeft betere microfoons. Ook pakt de microfoon veel achtergrondgeluid op, wat vervelend kan zijn voor de mensen in je party chat. Als je bijvoorbeeld dichtbij een vliegveld woont, dan wordt het geluid van vliegtuigen op de achtergrond niet weggefilterd. Voor deze prijsklasse, valt de microfoon van de Roccat Syn Pro Air een beetje tegen.

https://www.youtube.com/embed/zPp-lSWalnw

Conclusie

De Roccat Syn Pro Air is een prima draadloze gaming headset, maar niet alles is even goed. Voor de prijs, verwacht je net wat meer pluspunten. Het geluid van de 50mm drivers is krachtig en heel helder. Wat betreft comfort is er niets te klagen, de batterijduur van 24 uur is goed en het design met de RGB-verlichting vinden wij wel cool ogen. Er zijn zeker ook verbeterpunten. Zo is er nauwelijks een passieve noice cancelation, wat alternatieve headsets van deze prijsklasse wel hebben. De microfoon valt verder tegen, iets wat wel belangrijk is voor een gaming headset. Ook is er geen bluetooth of een mogelijkheid voor een bekabelde verbinding. Deze headset werkt alleen met de bijgeleverde dongle.

Desalniettemin is dit een solide gaming headset die heel goed klinkt. 150 euro vinden wij een beetje te veel voor deze headset, maar als je deze headset in de aanbieding kan scoren voor rond de 100 euro, dan is dit wel een gaming headset om te overwegen.

Je kan de Roccat Syn Pro Air hier kopen met korting.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties