Review: ROG Zephyrus G14 (2022-model) – Veel rekenkracht in een thin and light gaming laptop Sport
Review: ROG Zephyrus G14 (2022-model) – Veel rekenkracht in een thin and light gaming laptop
Sport

Review: ROG Zephyrus G14 (2022-model) – Veel rekenkracht in een thin and light gaming laptop

De volledige eindscore en de plus en minpunten van de ROG Zephyrus G14kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Twee jaar geleden kregen we van ASUS ROG de mogelijkheid om aan de slag te gaan met de ROG G14 gaming laptop. De kleine maar krachtige laptop maakte indruk. Inmiddels zijn we twee jaar verder en hebben we de mogelijkheid gekregen om aan de slag te gaan met het 2022 model. Is het 2022 model van de ROG Zephyrus G14 de moeite waard?

Specificaties en prijs

Ons model is uitgerust met 32GB aan DDR5 RAM-geheugen, 16GB hiervan is gesoldeerd op het moederbord. Voor opslag is hier 1TB aan PCIe 4.0 SSD te vinden. Wat betreft processor bevat de G14, de nieuwe AMD Ryzen 9 6900HS. Ook de GPU Is van fabrikant AMD, namelijk de AMD Radeon RX 6800S. Dit is dus een all AMD-laptop. Jammer genoeg zijn er van deze laptop geen opties beschikbaar met Intel processors of Nvidia GPU’s.

De laptop weegt maar 1.76 KG. Vroeger waren gaming laptops enorme bakstenen die nauwelijks portable waren. Met de ROG G14 bewijst Asus dat veel rekenkracht vandaag de dag mogelijk is in een dunne behuizing.

De nieuwe G14 komt in verschillende uitvoeringen en specificaties op de markt. Het reviewmodel die wij hebben ontvangen is de duurste versie met de beste specificaties en de opvallende AniMe Matrix back cover. De prijs van deze laptop is €2300. Dit is de duurste versie met de beste specificaties. Als je genoegen neemt met minder RAM-geheugen, een mindere display of als de AniMe Matrix je niet boeit, dan kan je deze laptop voor honderden euro’s goedkoper vinden.

Review: ROG Zephyrus G14 (2022-model) – Veel rekenkracht in een thin and light gaming laptop

Future proof maar prijzig

De ROG Zephyrus G14 is future proof met de nieuwste componenten onder de motorkap. Zo is de netwerkkaart niet alleen geschikt voor Wi-Fi 6 (802.11ax), maar ook de nieuwste Wi-Fi 6E. Indien je beschikt over een 6E router, dan kan je gebruikmaken van een 6Ghz verbinding en profiteren voor meer brandbreedte, meer stabiliteit en meer snelheid. Verder is deze laptop uitgerust met Bluetooth 5.2 voor snelle draadloze verbindingen met bijvoorbeeld een draadloze headset of een controller.

Wat deze laptop veel interessanter maakt dan de G14-modellen van 2020 en 2021, is dat er nu ondersteuning is voor DDR5-werkgeheugen. Hiermee krijg je nog betere prestaties vergeleken met DDR4. Niet alleen tijdens het draaien van zware games, maar ook browsen met veel tabbladen open, renderen van video’s of het bewerken van gedetailleerde foto’s. Verder ondersteund het 2022 model van de G14, PCIe 4.0 SSD’s. Deze zijn twee keer sneller dan de PCIe 3.0 SSD’s van voorgaande modellen.

Review: ROG Zephyrus G14 (2022-model) – Veel rekenkracht in een thin and light gaming laptop

Geluid

Waar laptops van ROG de laatste jaren heel goed in zijn, is het verwerken van krachtige speakers in de behuizing. Ondanks dat de ROG Zephyrus G14 een compacte behuizing heeft, is Asus erin geslaagd om vier speakers in te bouwen voor helder geluid. Het geluid is beter dan de gemiddelde gaming laptop met heldere lows, mids en highs. Wel komt het minder krachtig over dan bijvoorbeeld een ROG Strix of ROG SCAR gaming laptop. Dat is geen verrassing, aangezien deze laptop een kleine behuizing heeft met weinig ruimte voor grote speakers. Desalniettemin zijn de speakers van de G14, meer dan prima.

De twee ingebouwde ventilatoren kunnen wel heel luid worden. In de Silent en Performance modi valt het allemaal wel mee. Zodra je overschakelt op Turbo, produceren de ventilatoren behoorlijk wat geluid (51 dBa). Voor alle daagse taken zoals het browsen en tekstverwerken, is deze laptop muisstil.

Review: ROG Zephyrus G14 (2022-model) – Veel rekenkracht in een thin and light gaming laptop

1440P scherm op 120Hz

De ROG Zephyrus G14 die wij hebben ontvangen is uitgerust met een 1440p-scherm met een refreshrate van 120Hz. Voor een moderne gaming laptop is 120Hz wel de minimum, maar 165Hz was beter geweest. Wat betreft resolutie, hebben wij altijd de voorkeur voor 1440P in plaats van 1080p of 4K. Laatstgenoemde is overkill voor een laptop waardoor je heel veel performance en battery life inlevert voor extra pixels die je nauwelijks met het blote oog kan waarnemen. Aan de andere kant 1080p is een beetje verouderd. Daarom is 1440p de sweet spot wat betreft performance en details op het scherm.

Het scherm is van het type IPS en de kleurweergave is goed met 99.9% SRGB en 85.5% Adobe RGB dekking. Daardoor is dit scherm geschikt voor multimedia, content creators en natuurlijk gamers. Verder is de responstijd van het scherm verbeterd. De vorige versie van de G14 had een responstijd van 20ms wat niet echt optimaal is voor het spelen van competitieve games. Het 2022 model heeft een responstijd van 3ms, wat een flinke verbetering is.

Als laatste is de maximale helderheid 500 nits, dat is 200 nits meer dan bijvoorbeeld het vlaggenschip de ROG SCAR 17. Met 500 nits komen kleuren meer tot leven en kan je de laptop ook uitstekend buiten bijvoorbeeld op een terras gebruiken.

Review: ROG Zephyrus G14 (2022-model) – Veel rekenkracht in een thin and light gaming laptop

Design verbeterd

De ROG Zephyrus G14 lijkt op het eerste gezicht identiek aan het model van 2020 en 2021. Als je het van dichterbij bekijkt zijn er zeker wel verschillen merkbaar. Zo is er dit jaar wel een webcam aan de bovenkant van het scherm. Het scherm is dit jaar niet 16:9 maar 16:10 met dunne randen. Dit zorgt ervoor dat je meer scherm krijgt, zonder dat het formaat van de laptop groter is geworden. Verder is de touchpad een stukje groter geworden en is er dit jaar een vapor chamber ingebouwd voor betere koeling in plaats van standaard heat pipes.

De unieke AniMe Matrix LED’s zijn dit jaar weer terug op de back cover van de laptop. Dit zijn als het ware micro LED’s op de achterkant van de laptop waar je afbeeldingen of berichten op kan krijgen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het ROG-logo weer te geven, maar gebruikers kunnen ook eigen afbeeldingen of animaties weergeven. Leuk voor bijvoorbeeld het promoten voor je merk of kanaal. Een paar standaard animaties zijn direct beschikbaar. Gebruikers kunnen animaties van anderen ook downloaden via de galerij in de ROG Armory Crate-applicatie. Voor de creatieveling is het ook mogelijk om je eigen custom design te maken.

Review: ROG Zephyrus G14 (2022-model) – Veel rekenkracht in een thin and light gaming laptop

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord is van de ROG Zephyrus G14 maakt indruk. De keys voelen tacticle aan en geven goede feedback. De layout is wel even wennen, aangezien de keys een beetje verspreid zijn en er geen numpad is. In de eerste paar dagen maakten we vaak typo’s, omdat muscle memory niet helemaal goed werkte. Na enkele dagen is dit geen probleem meer.

Het toetsenbord heeft verlichting in meerdere kleuren, maar de helderheid kon wat ons betreft ietsje hoger. Bij andere gaming laptops van ROG, is de helderheid van het toetsenbord heel hoog, waardoor je de verlichting ook in klaarlichte dag goed ziet. Bij de ROG G14 is de verlichting minder indrukwekkend en onder zonlicht, zijn de kleurtjes nauwelijks te zien. De ROG Armory Crate-applicatie geeft je veel geavanceerde opties om de laptop naar wens aan te passen, waaronder controle over de CPU, GPU, ventilatoren, de Animatrix en verlichting van het toetsenbord.

De touchpad van de ROG Zephyrus G14 is dit jaar flink wat groter geworden en dat is handig voor de mensen die geen muis gebruiken. Op 14 inch laptops zien we zelden zulke grote touchpads. De touchpad werkt nauwkeurig en swipe bewegingen worden vloeiend geregistreerd.

Review: ROG Zephyrus G14 (2022-model) – Veel rekenkracht in een thin and light gaming laptop

Aansluitingen

Ondanks een kleine behuizing, heeft de ROG Zephyrus G14 veel aansluitingen. Deze zijn allemaal aan de zijkanten te vinden. De achterkant van de G14 heeft geen aansluitingen. Aan de rechterkant is de G14 uitgerust met 2x USB-A 3.2, 1x USB-C 3.2 en een microSD-kaartlezer. Laatstgenoemde is goed om te zien, vooral als je een content creator bent. De snelheden zijn ook goed met een gemiddelde snelheid van 150 MB/s.

Aan de linkerkant van de G14 is een power connector, een 1x USB-C 3.2 (met ondersteuning voor power delivery en Displayport 1.4), een 3.5mm audio jack en een HDMI 2.0b-aabsluiting te vinden. Laatstgenoemde is een teleurstelling. Asus had hier eenvoudig een nieuwe HDMI 2.1 poortje kunnen verwerken. Dan was 4K gamen op 120 FPS mogelijk. Met HDMI 2.0, kan je maximaal 4K 60FPS gamen.

Review: ROG Zephyrus G14 (2022-model) – Veel rekenkracht in een thin and light gaming laptop

Eindelijk een webcam

Asus heeft eindelijk geluisterd en dit jaar wel een webcam ingebouwd. Voorgaande modellen hadden geen webcam. De nieuwe G14 heeft aan de bovenkant ene kleine 720P webcam. Deze doet wat het moet doen, maar zorgt niet voor hele mooie beelden. Het is een prima webcam die je kan gebruiken voor videobellen, maar verwacht niet een webcam die scherp en accuraat is wat betreft kleuren en details. Je kan het vergelijken met de gemiddelde selfie camera van een smartphone.

Review: ROG Zephyrus G14 (2022-model) – Veel rekenkracht in een thin and light gaming laptop

Performance goed

De ROG Zephyrus G14 is uitgerust met een Ryzen 9 6900HS processor. Uit de benchmarks is te concluderen dat dit een minimale verbetering is vergeleken met de al goed presterende 5000-serie processor van afgelopen jaar.

Waar wel een grote stap is gemaakt is de Radeon RX 6800S videokaart. Deze is best krachtig en haalt bij enkele games dezelfde framerate als een RTX 3070. Alle moderne games zijn op de hoogste settings te spelen met een hoge framerate op 1440P.

De laptop kan behoorlijk warm worden. In onze stress test bereikte de CPU, 95 graden Celsius wat op papier geen reden voor zorgen moet zijn, aangezien de CPU volgens fabrikant AMD een maximum heeft van 105 graden. Toch is het niet fijn om te zien dat de CPU van een nieuwe laptop heel snel 95 graden warm kan worden. Een goede cooling pad is aangeraden bij het gebruik van deze laptop. De GPU blijft gelukkig wel redelijk cool met maximaal 85 graden Celsius in onze stress tests. Bij zware taken raden we ook niet aan om deze laptop op je schoot te houden. De G14 kan namelijk behoorlijk heet worden.

Review: ROG Zephyrus G14 (2022-model) – Veel rekenkracht in een thin and light gaming laptop

Batterijduur

De Zephyrus G14 is uitgerust met 76W-batterij. Bij normale taken zoals browsen of tekstverwerken, gaat deze laptop ongeveer 9,5 uur mee. Dat is behoorlijk goed voor een voor een krachtige gaming laptop als deze. Je kan deze laptop dus gerust meenemen naar school of werk en een hele dag erop werken zonder steeds te hoeven zoeken naar een stopcontact.

Als je gaat gamen op deze laptop op batterij, dan moet je niet heel veel verwachten. Veel rekenkracht en hitte zorgen er eenmaal voor dat de batterij snel leeg raakt. Gamen op batterij gaat overigens ten koste van performance. Je kan simpelweg niet de beste framerate halen als de oplader niet is aangesloten.

https://www.youtube.com/embed/NhZY5XDitwQ

Conclusie

De ROG Zephyrus G14 is een solide gaming laptop. De laptop is klein weegt bijna niets en heeft behoorlijk veel rekenkracht. Het 1440P scherm heeft een uitstekende combinatie van resolutie, kleurweergave en framerate. Verder is er eindelijk een ingebouwde webcam, de batterij gaat lang mee, het toetsenbord voelt heerlijk aan en de touchpad is groter geworden.

Is alles perfect? Nee, want de laptop kan aardig veel geluid produceren onder stress, de HDMI-poortje is de verouderde HDMI 2.0 in plaats van 2.1 en de laptop kan behoorlijk warm worden. Bovendien is deze laptop zeker niet goedkoop. Voor de mensen die zoeken naar een compacte gaming laptop, is de ROG G14 zeker een aanrader. Als je niet alleen zoekt naar een kleine 14 inch laptop, dan raden wij toch liever een 15, 16 of 17 inch ROG-model laptop aan. Deze hebben bijna allemaal betere koeling, gelijkwaardige specificaties en bij enkele modellen ben je zelfs honderden euro’s goedkoper uit.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties