Swings vijfde na openingsdag EK schaatsen Sport
Swings vijfde na openingsdag EK schaatsen
Sport

Swings vijfde na openingsdag EK schaatsen

Bart Swings staat zaterdag na afloop van de eerste dag op de vijfde plaats bij de mannen op het EK allround schaatsen in het Noorse Hamar.

In de laatste rit van de 5000 meter in een matig bezet Vikingskipet had Swings (foto) in de Nederlandse debutant Douwe de Vries een perfecte tegenstander. De vroegere marathonspecialist was precies de langeafstandsrijder die Swings nodig had. Swings wist dat hij minstens 6:15.89 moest rijden om zijn eerste afstandszege op een EK te boeken en de Nederlander Jan Blokhuijsen te overtreffen. Daarvoor waren ronden van minder dan dertig seconden vereist. Dat bleek een te zware opgave. Bij de passage na 2600 meter kwam hij boven die grens. De Vries greep zijn kans en won de rit in 6:19.47, goed voor een tweede plaats. De derde plaats was in 6:20.92 voor Swings. Eerder op de dag tekende Swings voor de twaalfde plaats op de 500 meter.

Op de tweede dag zijn er voor de 22-jarige Swings nog mogelijkheden in zijn jacht op een medaille. Zijn 1500 meter loopt na een matige seizoenstart steeds beter. Op de afsluitende tien kilometer kan de student uit Leuven met de besten mee.

De tweede Belgische deelnemer, Wannes van Praet, bezet na de eerste dag de 31ste en laatste plaats. Op de 5000 meter werd Van Praet 30ste in 7:02.24 De 500 meter had hij afgelegd in 38.65 seconden.

Foto AFP

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties