Veel eigenaars van een elektrische auto vragen zich af wat er gebeurt als hun voertuig langere tijd stilstaat. Gaat de batterij achteruit? Moet je je zorgen maken over technische problemen? De Amerikaanse YouTuber Everyday Chris besloot dit te testen door zijn Tesla Model 3 en een benzine-aangedreven Lexus 30 dagen onaangeroerd op zijn oprit te laten staan. Zijn bevindingen zijn verrassend — en verhelderend.
Het experiment: Tesla versus Lexus in rust
Bij de start van het experiment had de Tesla een batterij van 91,8%, goed voor een geschatte actieradius van 308 mijl (ongeveer 495 km). De Lexus begon met een kwart tank benzine, waarmee hij ongeveer 256 mijl (412 km) zou kunnen rijden. De bedoeling was om te observeren hoe beide voertuigen omgaan met een maand volledige stilstand, zonder opgeladen of bijgetankt te worden.
Dagelijks verlies en verrassingen
In de eerste dagen verloor de Tesla gemiddeld zo’n twee mijl (3,2 km) aan actieradius. Chris merkte dat het regelmatig openen van de Tesla-app – waarmee je onder andere de status van de auto kunt controleren – zelf ook invloed had op het batterijverbruik. Daarom besloot hij die handelingen te beperken. Gemiddeld verloor de auto zo’n twee mijl elke drie dagen. Halverwege het experiment dook een onverwacht probleem op: de Lexus startte niet meer. De accu was leeg en zelfs een jumpstarter kreeg de wagen niet meer aan de praat. Een takeldienst moest tussenkomen. Een duidelijke reminder dat ook traditionele auto’s kwetsbaar zijn voor langdurige stilstand. (lees verder onder de afbeelding)

Eindresultaat: minimale impact op de Tesla
Na 30 dagen had de Tesla nog 87% batterijcapaciteit over, wat neerkomt op een verlies van slechts 5% of 16 mijl (ongeveer 26 km). Chris concludeerde dat het langdurig parkeren van een elektrische auto als een Tesla nauwelijks invloed heeft op de batterij, zolang de wagen goed beheerd wordt.
Wat kun je zelf doen bij langdurige stilstand?
Dit experiment toont aan dat een elektrische auto best goed omgaat met inactiviteit, maar er zijn toch enkele tips om de batterij gezond te houden. Laat de auto aangesloten op een laadpaal als dat mogelijk is – het batterijbeheersysteem voorkomt overladen en houdt het laadniveau stabiel. Stel ook een lager maximaal laadniveau in, bijvoorbeeld 70%, om slijtage te beperken. Is er geen laadmogelijkheid, controleer dan geregeld de laadtoestand en laad bij als dat nodig is, om te voorkomen dat de batterij volledig leeg raakt.
(Intro-afbeelding: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties