Experts waarschuwen: "Auto's met keyless entry-systeem zijn slecht beveiligd en fabrikanten doen niks" Wheels
Experts waarschuwen: "Auto's met keyless entry-systeem zijn slecht beveiligd en fabrikanten doen niks"
Wheels

Experts waarschuwen: "Auto's met keyless entry-systeem zijn slecht beveiligd en fabrikanten doen niks"

Bijna alle auto's met een keyless entry-systeem kunnen nog steeds illegaal worden geopend, ondanks de verbeteringen die fabrikanten hebben beloofd. Van de bijna 700 geteste auto's is slechts 9 procent voldoende beschermd tegen diefstal. Er is echter een eenvoudige manier om te voorkomen dat dieven er met je auto vandoor gaan.

Probleem met 'sleutelloze' auto's

Sinds 2016 heeft de ADAC, de Duitse tegenhanger van de VAB, 698 voertuigen met een keyless entry-systeem getest. Dit systeem is handig omdat het de auto automatisch ontgrendelt wanneer de sleutel in je zak wordt gedetecteerd, en de motor kan daarna met een druk op de knop worden gestart. Maar een veelvoorkomend beveiligingslek in dit systeem is nog steeds niet verholpen.

"De meeste auto's met een keyless entry-systeem zijn veel gemakkelijker te stelen dan auto's met een normale radiosleutel," waarschuwt de ADAC op zijn website. Bijna alle auto's konden zonder problemen worden geopend en gestart, terwijl slechts 9 procent van de geteste auto's niet voor de gek kon worden gehouden. Een actuele lijst van de geteste auto's, gerangschikt per fabrikant, is hier te vinden. Volgens de ADAC kunnen autodieven simpelweg een apparaatje bij de autosleutel houden en een ander apparaatje bij de autodeur plaatsen. Hierdoor kan het signaal honderden meters versterkt worden.

Veiligheidstips

De ADAC vindt dat autofabrikanten de verantwoordelijkheid hebben om "alle voertuig-elektronica systematisch en volgens de nieuwste veiligheidsnormen te beveiligen". Men raadt eigenaren van slecht beveiligde auto's aan om het keyless entry-systeem, indien mogelijk, volledig uit te schakelen en af te zien van deze gemaksfunctie. Anders adviseert de ADAC om de autosleutel in een metalen blikje of kookpan te bewaren, of in aluminiumfolie te wikkelen om het signaal te blokkeren.

(Bron: hln.be – Intropic: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties