10 jaar na 9/11: Een overzicht

Vandaag is het precies tien jaar jaar geleden dat de Verenigde Staten werden getroffen door de zwaarste aanslagen in hun recente geschiedenis. Terroristen van al-Qaeda kaapten vier vliegtuigen en joegen zo’n 3.000 mensen uit bijna 100 verschillende landen de dood in. Op 11 september 2001 boorden twee vliegtuigen zich in de torens van het World […]

Vandaag is het precies tien jaar jaar geleden dat de Verenigde Staten werden getroffen door de zwaarste aanslagen in hun recente geschiedenis. Terroristen van al-Qaeda kaapten vier vliegtuigen en joegen zo’n 3.000 mensen uit bijna 100 verschillende landen de dood in.

Op 11 september 2001 boorden twee vliegtuigen zich in de torens van het World Trade Center in New York en stortte een ander toestel te pletter op het Pentagon in Washington. Een vierde vliegtuig, dat vermoedelijk op weg was naar het Capitool in Washington, stortte uiteindelijk neer in een veld in Shanksville (Pennsylvania).

Het was het begin van een nu al tien jaar durende “strijd tegen het terrorisme”, die onder meer resulteerde in Amerikaanse aanvallen op de regimes in Afghanistan en Irak en de jacht op al-Qaedaleider Osama bin Laden, die eerder die jaar vermoord werd door soldaten van de VS.

WTC

De twee vliegtuigen die in de WTC-torens crashten, lieten het meeste indruk na. De torens begaven het uiteindelijk en stortten één voor één in. Daarbij vielen ongeveer 2.600 doden.

Onderstaand animatiefilmpje, enkele jaren geleden gemaakt door wetenschappers aan de Purdue-Universiteit, gelegen in de Amerikaanse staat Indiana, toont hoe de impact van de vliegtuigen de structuur van de torens danig verzwakte.

Bekijk de beelden via YouTube:

Maar die elfde september boorde zich ook een vliegtuig in het Pentagon in Washington, recht in de militaire hart van de VS. De 184 doden die daar vielen krijgen veel minder aandacht dan de slachtoffers op ‘Ground Zero’.

Foto’s PhotoNews

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments