Ademen door onze mond of neus? Misschien doen we het binnenkort allemaal via onze achterkant!

Lucht uitblazen dat gaat al langs daar…

Wetenschappers hebben een unieke manier gevonden om te overleven als we plotseling niet meer door onze mond en neus kunnen ademen en dat na tests op varkens en muizen. Ze hebben namelijk ontdekt dat het mogelijk is om door… je kont te ademen. Ja, dat heb je goed gelezen!

Schildpadden als voorbeeld

Volgens een rapport in het tijdschrift Clinical and Translational Resource and Technology Insights, heeft een groep wetenschappers een reeks experimenten uitgevoerd op varkens en muizen, gebaseerd op het trage metabolisme van schildpadden. Men gelooft dat schildpadden, omdat ze zo’n dun slijmvlies hebben, door hun achterste kunnen ademen – een soort van – en zo in staat zijn in de winter te overleven.

Men schrobde de darmen van de varkens en muizen om ook bij hen het slijmvlies dunner te maken. En wat bleek, de dieren konden zonder probleem een uur overleven in een zuurstofarme kamer. “Dit lijkt te bewijzen dat muizen en varkens onder de juiste omstandigheden in staat zijn tot intestinale ademhaling”, zeggen de onderzoekers. Ze geloven nu dat andere zoogdieren – zoals wij gewone stervelingen – ook zouden kunnen overleven door in essentie via onze achterkant te ademen.

Nog niet getest op mensen

Maar ga nu niet massaal jullie darmen schrobben, want de onderzoekers zijn op zoek naar minder gevaarlijke manieren om soortgelijke resultaten te bereiken, bijvoorbeeld met zuurstofrijke vloeistoffen zoals perfluorkoolwaterstoffen. Er zijn nog geen proeven met mensen gedaan en het is niet duidelijk of er al plannen zijn om dat te doen. Evenmin is duidelijk gemaakt in wat voor situatie deze pas ontdekte ‘vaardigheid’ voor de mens van nut zou kunnen zijn.

(Bron: The Daily Star)

(Intropic: Hemorrhoids photo created by atlascompany – www.freepik.com)