“Alle bewijzen van misbruik door geestelijken openbaar maken”

Voor het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen hebben leden van SNAP woensdagmiddag actie gevoerd om alle slachtoffers van seksueel misbruik door religieuzen een hart onder de riem te steken. Onder de actievoerders bevonden zich een Belgisch slachtoffer en drie Amerikaanse slachtoffers. The Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP), de internationale organisatie van slachtoffers van […]

Voor het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen hebben leden van SNAP woensdagmiddag actie gevoerd om alle slachtoffers van seksueel misbruik door religieuzen een hart onder de riem te steken. Onder de actievoerders bevonden zich een Belgisch slachtoffer en drie Amerikaanse slachtoffers.

The Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP), de internationale organisatie van slachtoffers van seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk, klaagden paus Benedictus XVI en drie kardinalen dinsdag formeel aan bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De organisatie wil dat er binnen het Vaticaan onderzoek wordt gedaan naar misdaden tegen de menselijkheid.

Woensdag voerden leden van SNAP en enkele slachtoffers actie aan de poort van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Ook een advocaat van het Center for Constitutional Rights (CCR), dat SNAP bijstaat bij de gerechtelijke stappen, was present.

Met de actie willen ze aan andere slachtoffers duidelijk maken dat ze niet in de kou blijven staan. “Praten over het misbruik helpt. De slachtoffers overal ter wereld zijn niet alleen”, zei een slachtoffer.

SNAP is ervan overtuigd dat de kerkelijke autoriteiten wereldwijd weet hebben van het misbruik, nu en in het verleden, en dat ze laten begaan. Daarom eist de organisatie van de Kerk dat alle documenten over het misbruik door geestelijken openbaar gemaakt worden. “We moedigen ook alle slachtoffers aan om het stilzwijgen te doorbreken. Met onze actie zorgen we er misschien voor dat alle kinderen beschermd worden.”

Archiefbeeld: Photonews

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments