Antwerpen is de zatste stad van 't land News
Antwerpen is de zatste stad van 't land
News

Antwerpen is de zatste stad van 't land

Bij GVA analyseerde men op basis van politiestatistieken 389 gemeenten in België, waaruit bleek dat er in Antwerpen de meeste zatlappen rondlopen. Al zijn de cijfers volgens politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens wel een beetje uit hun context gerukt.

Antwerpen, stad aan de Schelde blijkt niet enkel dé cocaïnestad van gans Europa te zijn, maar ook de zatste stad van ’t land. In het jaar 2011 werden over heel België 19.368 processen verbaal opgesteld voor openbare dronkenschap, waar Antwerpen er 2.505 voor haar rekening nam. De tweede in rij, Luik, haalde nog niet eens de helft: daar werden ‘slechts’ 1.130 dronkaards op de bon gezwierd. Voor wie een top drie wil: derde staat Gent met 930 pv’s.

Louis Tobback, de burgervader van Leuven, had eigenlijk verwacht dat die twijfelachtige eer te beurt zou vallen aan zijn studentenstad. Die heeft namelijk ‘de langste toog ter wereld’, moet je weten. Toch vielen er in Leuven vorig jaar slechts 570 pv’s wegens openbare dronkenschap. “De Leuvenaar is een serene burger, maar de stad krijgt ’s nachts teveel krapuul over de vloer”, aldus Tobback.

Is de koekenstad dan dé stad van de alcoholisten? We vroegen het aan de politiewoordvoerder aldaar, Fons Bastiaenssens. Volgens hem dien je die cijfers wel te relativeren.

“2.505 pv’s op een jaar, dat is een gemiddelde van iets meer dan zes per dag. Eigenlijk valt dat nog goed mee als je weet dat Antwerpen bijna een half miljoen inwoners telt. Daarbij komt nog dat Antwerpen in het weekend gemakkelijk 100.000 bezoekers van buitenaf trekt.” Een kleine berekening bevestigt dit: in verhouding tot het aantal inwoners werd in Antwerpen anno 2011 0,5 procent verbaliseerd. In Leuven, dat 80.000 inwoners telt, komt dit op 0,7 procent.

Een andere verklaring voor dit hoge cijfer is de controle, aldus Fons Bastiaenssens. “In 2011 zijn we begonnen met een nultolerantie tegen alcoholgebruik in bepaalde gedeelten van de stad. Wie bijvoorbeeld op het De Coninckplein en het Astridplein met een blikje bier in de hand betrapt wordt, krijgt al een boete.”

We vroegen ons, afgaande op het publiek dat op het De Coninckplein rondloopt, ook nog af hoeveel boetes er daadwerkelijk betaalt worden. “Dat zijn dan de GAS-boetes waarover je het hebt, en daar zijn voor zover ik weet niet echt concrete cijfers van. Het is dan ook niet de bedoeling hier inkomsten uit te halen, maar wel om de overlast aan te pakken. Iemand die overlast veroorzaakt omdat hij dronken is, moet zijn roes in de cel uitslapen om de veiligheid van anderen op de straat te garanderen.” (SL)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties