daniele la rosa messina tt8hj8tx8mo unsplash News
daniele la rosa messina tt8hj8tx8mo unsplash
News

Belgen laten massaal geld liggen met hun zonnepanelen door belangrijke premie vergeten aan te vragen

Hoewel meer dan 350.000 Vlaamse installaties in aanmerking komen voor een retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen, blijkt dat slechts 32 procent van de eigenaars daadwerkelijk een aanvraag heeft ingediend. Dit blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Energie Melissa Depraetere. De premie werd in het leven geroepen om eigenaars die vóór 2021 zonnepanelen installeerden, alsnog financieel te ondersteunen.

Tijd dringt voor eigenaars met klassieke meter

De klok tikt voor wie zijn premie nog wil aanvragen. Wie nog een analoge elektriciteitsmeter heeft, moet eerst een digitale meter laten plaatsen. Pas daarna kan een premieaanvraag ingediend worden. De deadline is 31 december 2025, maar de wachttijden voor een plaatsing kunnen oplopen. Wie de installatie weigert, verliest onherroepelijk het recht op de premie.

De Vlaamse overheid stelde in totaal 500 miljoen euro beschikbaar voor de retroactieve investeringspremie. Tot op heden is daarvan slechts 175 miljoen euro toegekend. Dat betekent dat er nog 325 miljoen euro op tafel ligt voor wie tijdig een aanvraag indient. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) volgt de situatie op de voet om te vermijden dat het budget voortijdig wordt uitgeput.

240.000 extra aanvragen?

Volgens minister Depraetere zouden in 2025 nog zo’n 240.000 gezinnen en bedrijven in aanmerking komen. Met een gemiddeld premiebedrag van 1.400 euro per aanvraag, zou de overheid nog maximaal 336 miljoen euro kunnen uitkeren. De kans dat het budget ontoereikend zal zijn, lijkt voorlopig klein, maar actie blijft noodzakelijk. Tot nu toe ontvingen ruim 113.000 eigenaars een premie. De gemiddelde uitbetaling bedraagt 1.553,36 euro. Dat bedrag vormt een aanzienlijk financieel duwtje in de rug, zeker voor wie destijds investeerde in zonnepanelen onder andere financiële voorwaarden. (lees verder onder de afbeelding)

Belgen laten massaal geld liggen met hun zonnepanelen door belangrijke premie vergeten aan te vragen

Redenen voor afwijzing

Niet elke aanvraag wordt goedgekeurd. Tot dusver zijn 361 aanvragen afgekeurd, vaak door dubbele indieningen. In 58 gevallen werd een reeds uitbetaalde premie teruggevorderd, meestal omdat de aanvrager niet de wettelijke eigenaar van de installatie bleek te zijn – bijvoorbeeld bij geleasede panelen. De procedure zelf verloopt opvallend efficiënt. Fluvius behandelt een dossier gemiddeld binnen 8 kalenderdagen. Binnen de daaropvolgende drie dagen wordt het bedrag uitbetaald door het VEKA. Zo krijgen burgers snel duidelijkheid over hun recht op ondersteuning.

Wat met nieuwe installaties?

De retroactieve premie geldt enkel voor installaties van vóór 2021. Sinds januari 2024 is de investeringspremie voor nieuwe zonnepanelen volledig afgeschaft. Volgens minister Depraetere is dat logisch: “De prijzen zijn ondertussen flink gedaald. Een investering in zonnepanelen loont vandaag ook zonder subsidie.” Voor mensen met een laag inkomen blijft er wel nog een mogelijkheid tot ondersteuning via de Mijn VerbouwLening. Hiermee kunnen zij alsnog zonnepanelen installeren zonder de volledige kostprijs zelf te moeten dragen.

(Bron: Solar Magazine - Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties