België: Het land waar procedurefouten troef zijn! News
België: Het land waar procedurefouten troef zijn!
News

België: Het land waar procedurefouten troef zijn!

75 miljoen euro! Zoveel bedraagt het ontdoken bedrag waar fraudeur Prins Henri de Cröy-Solre mee wegkomt omwille van een procedurefout. Schandalig? Ja, maar spijtig genoeg geen verrassing. Voor zover wij weten is het nog steeds geen 1 april en is dit helaas pure ernst. Deze zaak van fiscale fraude gaat terug tot 1995, toen Prins Henri enkele aandeelhouders overtuigde hun aandelen te verkopen aan zijn bedrijven. Dat wees althans het onderzoek, dat gevoerd werd op initiatief van een Antwerpse beambte van de fiscus, uit. De verschillende bedrijven werden blijkbaar niet geleid door de Prins maar wel door stroman, Bernard Ouazan, aldus het onderzoek dat fel bekritiseerd werd door de verdediging.

Het ontdoken belastingsgeld, van om en bij 75 miljoen euro, werd via een kasgeldconstructie op slinkse wijze uit de vennootschappen gehaald. Prins Henri werd hiervoor in juni 2012 in eerste aanleg door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel. De verdediging bleef echter beweren dat de prins zijn handelingen steeds wettelijk waren, en vroeg dus volledige vrijspraak van schuld.

Zoals België in het verleden al meerdere keren een blunder sloeg in een fraudezaak, is het deze keer niet anders. Het hof van beroep van Brussel heeft namelijk de vervolgingen van deze grootschalige fraudezaak onontvankelijk verklaard. Reden? De onderzoekers zouden zogezegd oneerlijke methodes gebruikt hebben, en dat was voldoende om de hele zaak van de baan te vegen.

Groen en Ecolo kunnen kunnen niet bepaald lachen met deze uitkomst en is volgens hen deze zaak het zoveelste bewijs dat het antifraudebeleid van de regering op niet veel trekt. "Door een procedurefout vervalt de 3 miljard Belgische frank aan schadevergoeding. Doordat miljardenfraudeurs ermee wegkomen, liggen de belastingen veel te hoog voor iedereen.", reageert Groen-Kamerlid Meyrem Almaci in De Morgen.

Volhardend dat de groenen zijn, gaan ze aan minister van Financiën Koen Geens vragen of de federale overheid cassatieberoep zal aantekenen, om zo een nieuwe procedure te starten. Meyrem Almaci legt uit dat in dit geval een procedure-onregelmatigheid afgewogen moet worden tegenover de zwaarte van de feiten. (DR)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties