De Crem: “Bijnaam Crembo draag ik als geuzennaam”

Pieter De Crem (CD&V) was dinsdag exact duizend dagen minister van Defensie en hij blikt tevreden terug. Crembo nodigde de pers zelfs uit om de hoogtepunten van zijn ministerschap op een rijtje te zetten. “Sinds december 2007 waren 10.677 militairen in buitenlandse operaties actief, op 31 locaties te land en ter zee”, stak De Crem […]

Pieter De Crem (CD&V) was dinsdag exact duizend dagen minister van Defensie en hij blikt tevreden terug. Crembo nodigde de pers zelfs uit om de hoogtepunten van zijn ministerschap op een rijtje te zetten.

“Sinds december 2007 waren 10.677 militairen in buitenlandse operaties actief, op 31 locaties te land en ter zee”, stak De Crem van wal.

Maar een betoging

Het Transformatieplan van De Crem was wellicht de meest ingrijpende verandering van de voorbije duizend dagen. Het Belgische leger wordt tegen 2015 afgeslankt tot 34.000 eenheden. Er moeten 23 kazernes sluiten en 6.120 soldaten moeten verhuizen.

Niemand wordt evenwel gedwongen ontslagen en ook de hogeren in rang worden getroffen. “Het aantal generaals is teruggebracht van 54 tot 41”, merkte De Crem op. Hij is dus zeer te spreken over zijn Transformatieplan. “Dat er slechts één keer tegen betoogd werd, is het beste bewijs.”

Open communicatie

Vooral vol lof was De Crem toch over de missie in Afghanistan. “Die hebben we succesvol opgedreven, ondanks de besparingen. België toont zich zo een loyale partner.”

“Nooit werd op Defensie zo open en transparant gecommuniceerd”, vond De Crem ook nog. Nochtans kreeg hij de laatste maanden heel wat kritiek op zijn communicatie, die te vaag en zelfs oneerlijk zou zijn. “Ik heb 2.150 parlementaire vragen beantwoord, allemaal op tijd.”

“Ik kon de voorbije duizend dagen doen wat ik moest en wat ik wilde doen”, besloot De Crem. “Mission accomplished. Van anderen heb ik me niet altijd iets aangetrokken, dat klopt. Maar dat was ook niet de bedoeling. En de bijnaam Crembo? Die draag ik als een geuzennaam.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.