ChatGPT zei:
We doen het allemaal weleens: snel even je gsm checken terwijl je voor het rood licht staat. Je rijdt toch niet, dus wat kan het kwaad? Maar precies dát is een van de grootste misverstanden in het Belgische verkeer. Sinds 2022 is het namelijk verboden om je telefoon vast te houden achter het stuur – óók als je stilstaat aan een verkeerslicht of in de file. En die regel is geen grijze zone: de wet laat daar geen ruimte voor twijfel.
Volgens de Belgische wegcode is het simpel: wie achter het stuur zit, mag geen draagbare elektronische toestellen vasthouden, tenzij ze in een daarvoor bestemde houder zitten. Het maakt wettelijk geen verschil of je rijdt, stilstaat of zelfs je motor hebt uitgeschakeld – zolang je achter het stuur zit, blijft het verboden. Veel bestuurders denken dat het mag zolang de wagen niet in beweging is, maar dat is een foute en riskante aanname.
Boete van 174 euro
Wie toch zijn telefoon gebruikt – bijvoorbeeld om snel een berichtje te lezen of een e-mail te openen – riskeert een boete van 174 euro. En ja, dat geldt ook als je voertuig stilstaat. In geval van herhaaldelijke overtredingen of gevaarlijk rijgedrag kan dat bedrag nog oplopen, met mogelijk zelfs een tijdelijk rijverbod tot gevolg. De wet is streng, maar niet zonder reden: het gebruik van gsm’s achter het stuur is betrokken bij maar liefst één op de acht verkeersongevallen in België. (lees verder onder de afbeelding)

Waarom is gsm-gebruik in de wagen zo gevaarlijk?
Wat maakt gsm-gebruik zo gevaarlijk, zelfs bij stilstand? Veel mensen onderschatten hoelang hun aandacht écht afgeleid blijft. Gemiddeld duurt het 5 seconden om een bericht te lezen, maar je hersenen hebben tot 27 seconden nodig om opnieuw volledig gefocust te zijn op het verkeer. Aan een snelheid van 50 km/u leg je in die tijd de lengte van bijna een halve voetbalveld af zonder écht op te letten. Zelfs stilstaan aan een rood licht betekent niet dat je mentaal beschikbaar bent voor het verkeer zodra het licht weer op groen springt.
Wat mag dan wél?
Je mag je gsm gebruiken als die in een houder zit, en zolang je het toestel handsfree bedient – bijvoorbeeld via Bluetooth of spraakbediening. Navigatie-apps zijn toegestaan, maar ook alleen als je je toestel niet in de hand houdt. Wil je iets intikken, lezen of beantwoorden? Parkeer dan eerst op een veilige plek langs de weg. Zo blijft niet alleen je rijbewijs gespaard, maar vooral ook je veiligheid – en die van anderen. Want een berichtje kan wachten. Je leven niet.
(Afbeeldingen: screen grabs YouTube)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties