Het Verkeersinstituut Vias heeft recent opnieuw gepleit voor strengere snelheidscontroles op de Belgische wegen. Concreet vraagt de organisatie om de technische tolerantiemarge bij snelheidsmetingen te verlagen. Die marge, die bedoeld is om kleine meetfouten van flitsapparatuur op te vangen, bedraagt momenteel 6 kilometer per uur. Vias stelt voor om die te beperken tot maximaal 3 kilometer per uur. Volgens woordvoerder Stef Willems zou een lagere marge ongetwijfeld leiden tot een afname van de gemiddelde snelheid van bestuurders.
"Huidige regels schieten tekort"
Op dit moment worden automobilisten pas beboet als ze op snelwegen sneller dan 127 kilometer per uur rijden, hoewel de maximumsnelheid op 120 ligt. Dit komt door de tolerantiemarge van 6 kilometer per uur of 6 procent bij snelheden boven de 100 km/u. Vias vindt deze marge te royaal en wil dat België het voorbeeld van Nederland volgt. Daar geldt een strengere correctie: slechts 3 kilometer per uur of 3 procent wordt er in mindering gebracht. De organisatie wijst erop dat de huidige generatie snelheidsmeters veel preciezer is, waardoor een grote foutenmarge eigenlijk overbodig is. (lees verder onder de afbeelding)

Strengere regels moeten verkeersveiligheid verhogen
Vias benadrukt dat de bedoeling niet is om meer boetes uit te schrijven. Het gaat er vooral om dat automobilisten zich beter aan de snelheidslimieten houden. Door strengere controles zullen bestuurders hun rijgedrag aanpassen, wat een directe impact heeft op de verkeersveiligheid. Vooral in stedelijke gebieden kan zelfs een kleine snelheidsverlaging levens redden. Willems onderstreept dat een tragere rijstijl de impact bij een ongeval sterk kan beperken. “Elke kilometer per uur minder kan het verschil maken tussen leven en dood,” klinkt het.
Snelheid blijft topoorzaak van dodelijke ongevallen
Uit cijfers blijkt dat een derde van alle dodelijke verkeersongevallen in België nog steeds te wijten is aan onaangepaste of overdreven snelheid. Volgens Vias is dit een duidelijk signaal dat er meer moet worden ingezet op handhaving. Door de tolerantiemarge te verlagen, hoopt men niet alleen het aantal boetes te verminderen, maar ook een gedragsverandering bij bestuurders teweeg te brengen. Minder hard rijden betekent immers minder slachtoffers. De bal ligt nu bij de beleidsmakers om hier werk van te maken.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties