Donkere crimineeltjes: in Zweden maakt men die gewoon blank!

Een Nigeriaan-oplichter met een roomblank velletje of een blanke Marokkaanse pikkendief? De Zweedse politiek correcte pers regelt dat wel even!Wat wij hier op Clint ambetante hoofddoekenmadam, Roemeense zakkenroller of Marokkaanse pikkendief noemen, is volgens de meer politiek correcte kranten een Antwerpse getergde, een verstrooide Gentenaar of een Brusselse behoeftige. Zo werd nog niet zo lang […]

Een Nigeriaan-oplichter met een roomblank velletje of een blanke Marokkaanse pikkendief? De Zweedse politiek correcte pers regelt dat wel even!

Wat wij hier op Clint ambetante hoofddoekenmadam, Roemeense zakkenroller of Marokkaanse pikkendief noemen, is volgens de meer politiek correcte kranten een Antwerpse getergde, een verstrooide Gentenaar of een Brusselse behoeftige. Zo werd nog niet zo lang geleden door De Morgen de allochtoon verbannen. Niet de mens met roots die elders liggen zelf natuurlijk, maar wel het woord omdat dit onze brave mede-aardbewoners zou stigmatiseren.

Ook in Zweden worden verontrustend veel misdaden gepleegd door Noord-Afrikanen en ander vreemd tuig. De politie geeft in persberichten steeds door of de vermoedelijke dader al dan niet een donkere huid en kroezelhaar heeft. Da’s logisch, want hoe meer details men doorgeeft, hoe meer kans dat men maakt om de dader bij de kraag te vatten.

Alleen: de politiek correcte kranten geven die informatie niet door aan hun lezers. ‘Drie mannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk’ worden gewoon ‘drie Zweden’. Maar men gaat het Scandinavische land nog een stapje verder: ook donkere verdachten die op foto staan, worden vakkundig blanker gemaakt. Vitpixling heet dat: zie voorbeelden onder. De foto wordt troebel gemaakt en het donkere smoelwerk wordt Photoshopgewijs opgelicht, zodat ook de lezer enigszins wordt opgelicht.

Thomas Mattsson, de hoofdredacteur van het Zweedse dagblad Expressen, geeft toe dat in zijn blad gevitixlingt wordt alsof het niks is. Maar aan de andere kant ziet hij er geen graten in: “Bijna iedere krant doet dit. Ik sta er niet helemaal achter, maar wij volgen ook maar bepaalde richtlijnen”, zo zegt hij in Nationellidag. Dat hij door deze vorm van ‘niet correcte berichtgeving’ alles behalve de politie voorthelpt deert hem niet: “Het is toch niet onze missie om er voor te zorgen dat de politie overtreders en criminelen sneller te pakken krijgen? Onze missie is: uitgeven!”

Hoe donkere Zweden lichte Zweden worden: enkele voorbeelden vindt u onder. (SL)

Leave a Reply

Your email address will not be published.