Dubbel zoveel fraude met valse adressen ontdekt door RVA

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft vorig jaar dubbel zoveel gevallen van domiciliefraude vastgesteld als in 2012. Dat staat zaterdag in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Bij 32.000 controles van de RVA werden 8.379 gevallen (26 procent) van domiciliefraude vastgesteld, tegenover 4.422 in 2012. Er zijn meerdere verklaringen voor die plotse stijging. […]

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft vorig jaar dubbel zoveel gevallen van domiciliefraude vastgesteld als in 2012. Dat staat zaterdag in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Bij 32.000 controles van de RVA werden 8.379 gevallen (26 procent) van domiciliefraude vastgesteld, tegenover 4.422 in 2012.

Er zijn meerdere verklaringen voor die plotse stijging. Zo gebruiken meer inspectiediensten de speciale Kruispuntbank die adressen en persoonsgegevens verzamelt. En inspecteurs kunnen sinds kort ook gegevens van gas- en elektriciteitsleveranciers opvragen om na te gaan of iemand echt woont op het doorgegeven adres.

De twee meest voorkomende vormen van domiciliefraude zijn een vals adres opgeven om zo minder gemeentebelasting te moeten betalen of liegen over de gezinssituatie om een hogere uitkering te krijgen. In totaal hebben inspecteurs vorig jaar 33 miljoen aan onterecht toegekende uitkeringen kunnen terugvorderen.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments