terrah holly pmhdkgrcbte unsplash News
terrah holly pmhdkgrcbte unsplash
News

Duizenden Vlaamse huurders laten deze premie schieten: "Mensen hebben angst voor een stigma"

De Vlaamse huurpremie biedt financiële ademruimte aan huurders die op een sociale woning wachten en intussen noodgedwongen op de private huurmarkt terechtkomen. De premie kan oplopen tot 184 euro per maand, en zelfs tot 203 euro in centrumsteden waar wonen duurder is. Toch blijft deze ondersteuning vaak onbenut: bijna de helft van de rechthebbenden – zo’n 9.000 huurders vorig jaar – vraagt ze niet aan.

Redenen zijn onder meer onwetendheid of de schrik voor stigmatisering. “Veel mensen dienen het formulier niet in uit angst voor een stigma of omdat ze simpelweg niet op de hoogte zijn”, aldus minister van Wonen Melissa Depraetere (Vooruit). Om dit probleem structureel aan te pakken, wil minister Depraetere de procedure grondig hervormen.

Huurcontracten verplicht registreren

Ze stelt voor om in de toekomst alle huurcontracten verplicht te laten registreren bij de gemeenten. Daarmee wil ze vermijden dat huurders een aanvraag moeten indienen voor de premie. Als de gegevens automatisch beschikbaar zijn, kan de Vlaamse overheid de huurpremie rechtstreeks toekennen aan wie er recht op heeft, zonder dat die zelf actie moet ondernemen. (lees verder onder de afbeelding)

Duizenden Vlaamse huurders laten deze premie schieten: "Mensen hebben angst voor een stigma"

Nieuw ICT-systeem

De hervorming vergt echter nog heel wat voorbereiding. Op dit moment gebeurt de registratie van huurcontracten nog op federaal niveau, waardoor de Vlaamse overheid geen directe toegang heeft tot die gegevens. Om de registratie op Vlaams niveau te organiseren, moet er eerst een nieuw ICT-systeem worden ontwikkeld waarmee steden en gemeenten veilig en efficiënt kunnen werken. Dat maakt dat de verplichte registratie van huurcontracten pas vanaf 2027 kan ingaan.

Naast de automatische toekenning van premies, ziet Depraetere nog een ander belangrijk voordeel: meer transparantie op de huurmarkt. “Door huurcontracten te registreren, krijgen we ook een beter zicht op de huurmarkt, de prijzen en mogelijk gesjoemel door huisjesmelkers,” stelt ze in een persmededeling. Zo kan de maatregel niet alleen huurders beter beschermen, maar ook bijdragen aan een eerlijker en controleerbaarder woningmarkt in Vlaanderen.

(Bron: Het Nieuwsblad - Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties