Een selfie maken in het stemhokje? Tot 3.000 euro boete! Actua
Een selfie maken in het stemhokje? Tot 3.000 euro boete!
Actua

Een selfie maken in het stemhokje? Tot 3.000 euro boete!

Wie zichzelf op 25 mei eerstkomende zichzelf wil flitsen in het stemhokje die denkt best even na: het zou immers wel eens een dure foto kunnen worden.

Bij onze noorderburen trekt men al twee maanden eerder naar de brievenbus en daar gaat men mee met de tijd. De Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk liet zelfs officieel aan de gemeentebesturen weten dat selfies voortaan toegelaten zijn in het stemhokje. “Er mag op te zien zijn op welke partij je stemt en je mag dat zelfs nadien ook op de sociale media plaatsen. Je mag uiteraard niet de goede orde in het stemlokaal verstoren en ook geen andere mensen filmen of fotograferen.”

In Belgenland zal zoiets streng verboden blijven, zo lezen we vandaag in Het Nieuwsblad. “In onze grondwet staat dat het stemgeheim steeds bewaard moet blijven. Als er handelingen verricht worden die dat stemgeheim doorbreken, is het de taak van de voorzitter van het stembureau om in te grijpen.”
Het gaat ‘m overigens niet alleen over dat grote geheim: “Als iedereen zijn stemgedrag wil fotograferen gaan mensen langer dan strikt noodzakelijk in zo’n stemhokje zitten met vertragingen tot gevolg. En trouwens, wat bewijst zo’n selfie? Je kan nadien je stem nog wijzigen!”

Wie toch een selfie maakt, die riskeert een zware boete: “Volgens artikel 203 een boete tussen de 300 en de 3.000 euro.” Dan kan je beter voor alle veiligheid niet gaan stemmen: dat is een pak goedkoper. (SL)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties