Europa14 – Barroso roept pro-Europese partijen op de rangen te sluiten

In een reactie op het resultaat van de Europese verkiezingen heeft Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso de traditionele pro-Europese partijen opgeroepen de rangen te sluiten. Volgens Barroso is het “extreem belangrijk” dat de politieke formaties die Europa door de diepste financiële, economische en sociale crisis in decennia hebben geloodst “over het algemeen de verkiezingen opnieuw […]

In een reactie op het resultaat van de Europese verkiezingen heeft Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso de traditionele pro-Europese partijen opgeroepen de rangen te sluiten. Volgens Barroso is het “extreem belangrijk” dat de politieke formaties die Europa door de diepste financiële, economische en sociale crisis in decennia hebben geloodst “over het algemeen de verkiezingen opnieuw hebben gewonnen”. De Portugees doelt op de christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen, de drie partijen die ook in de uittredende Europese Commissie vertegenwoordigd waren.

De drie traditionele partijen blijven naar verwachting ook de drie grootste fracties in het Europees Parlement. “De resultaten tonen dat een zeer solide en werkbare meerderheid in het Europees Parlement mogelijk is. Deze partijen zijn het niet eens over elk beleidsdetail, maar ze delen een fundamentele consensus dat Europa versterkt moet worden”, klinkt het bij Barroso. Een en ander neemt niet weg dat eurosceptische en eurofobe partijen enkele spraakmakende resultaten hebben geboekt en hun aanwezigheid in Straatsburg zullen versterken. Zo werd het Front National de grootste partij in Frankrijk en UKIP in Groot-Brittannië. “De bezorgdheden van zij die een proteststem uitbrachten of niet stemden, worden het beste beantwoord met vastberaden politieke actie voor economische groei en jobs”, aldus de voorzitter van de Commissie.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments