Familie van Adil nog altijd woest op politie: ‘Hij stierf omdat hij bang was van jullie’

De familie schreef een open brief

Ongeveer een jaar geleden stierf de 19-jarige Adil in Anderlecht. De politie wou de jongeman tegen houden door de coronamaatregelen, maar hij ging er vandoor op zijn scooter aan een zeer hoge snelheid. Tijdens zijn ontsnapping reed hij uiteindelijk frontaal in op de politie en kon geen hulp meer baten.

De woede was enorm en nadat ‘#JusticePourAdil’ de ronde deden, kwamen er ook massaal veel jongeren op straat en waren er ook vechtpartijen met de politie. Tijdens deze rellen werden bushokjes en combi-wagens vernield. Er werd ook een dienstwapen gestolen waarmee werd geschoten. Zo’n 43

‘Deze achtervolging had nooit moeten plaatsvinden’

De familie van Adil is nog altijd woedend op de politie en vinden dat zij ook volledig verantwoordelijk zijn voor de dood van de 19-jarige jongeman. Zo was in hun ogen de achtervolging volledig overbodig en vonden ze het absurd dat de politie daar prioriteit aan had gegeven. Zo schreven ze een open brief die gepubliceerd werd op DeWereldMorgen.be.

“Een jaar geleden werd Adil aangereden door een politieauto die de bedoeling had hem te arresteren, koste wat het kost. Inclusief het risico dat hij zou sterven. Adil rende weg van deze controle, zich al te bewust van het gevaar. Hij stierf omdat hij bang was. Dit is opnieuw het verhaal van een achtervolging die nooit had moeten plaatsvinden, laat staan als ‘prioriteit’ beschouwd worden”

“Het buitensporige aantal boetes en politieacties in volksbuurten vanaf het begin van de pandemie, het racisme en de dagelijkse pesterijen van de politie, zijn enkele van de redenen waarom Adil probeerde te vluchten.”

De familie hoopt dat het nog tot een proces zal komen en dat ze op deze manier nog rechtvaardigheid krijgen voor de dood van Adil.

“Wat rechtvaardigde zijn dood? Wat rechtvaardigde de inzet van zoveel politieagenten? Waarom moest men zo nodig anderen in gevaar brengen? Het proces waarom wij vragen, zal de enige manier zijn om licht te werpen op de omstandigheden van zijn dood en om de verantwoordelijkheid van de politie duidelijk vast te stellen.”

“Wij eisen deze gerechtigheid opdat er een einde komt aan de straffeloosheid en er geen families meer zijn die dierbaren verliezen door het optreden van de politie.”

2 Comments
oud
nieuw votes
Inline Feedbacks
View all comments
jokke
1 maand geleden

Ik ben nog nooit weg moeten lopen voor politie…. hoe komt dat ???

San Holo
1 maand geleden

Je kunt natuurlijk ook gewoon gehoor geven aan de oproep van de politie om te blijven staan, maar dat is natuurlijk te simpel gedacht. Je mag kennelijk zonder verdere repercussies vluchten, je aan het wettelijk gezag onttrekken en als er dan wat gebeurt mag je familie een proces aan spannen tegen de staat en vooral een flinke schadevergoeding eisen.