Ferguson – Minister van Justitie probeert spanningen te bedaren

De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder is woensdag aangekomen in Ferguson om de gemoederen te bedaren in de door rellen geplaagde voorstad van St Louis. Hij verzekerde de lokale gemeenschap dat er een diepgaand onderzoek komt naar de dood van Michael Brown, de zwarte jongeman die elf dagen geleden werd doodgeschoten door een blanke […]

De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder is woensdag aangekomen in Ferguson om de gemoederen te bedaren in de door rellen geplaagde voorstad van St Louis. Hij verzekerde de lokale gemeenschap dat er een diepgaand onderzoek komt naar de dood van Michael Brown, de zwarte jongeman die elf dagen geleden werd doodgeschoten door een blanke politieman. Holder was op vraag van president Barack Obama naar Ferguson afgezakt. Tijdens een bezoek aan een wijkrestaurant vroeg de minister “de burgers van Ferguson die vreedzaam betogen om de ordediensten te helpen in hun strijd tegen plunderaars, vandalen en degenen die chaos willen zaaien en de situatie enkel willen verergeren”. Holder, zelf van Afro-Amerikaanse origine, beloofde ervaren federale agenten en procureurs op de zaak te zetten en verzekerde de lokale gezagsdragers en inwoners een “eerlijk”, “onafhankelijk” en “onverzettelijk” onderzoek naar de omstandigheden van de dood van de 18-jarige Brown, die in de Verenigde Staten een nationaal debat heeft uitgelokt over rassengelijkheid en de rol van de politie.

Holder ontmoet in Ferguson ook de familie van Brown en onderzoekers van inlichtingendienst FBI. Intussen is een grand jury achter gesloten deuren van start gegaan met het bestuderen van het dossier. De jury moet beslissen of de politieman in kwestie vervolgd zal worden. Die beslissing kan echter tot midden oktober op zich laten wachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.